Jedna od najljepših izložbi fotografija otvara se u Francuskom paviljonu

Jedna od najljepših izložbi fotografija
otvara se u Francuskom paviljonu

Izložba fotografija Botanička kutija Jochena Lemperta

Nakon izložbi u brojnim muzejsko-galerijskim institucijama diljem svijeta – od Chicaga, preko Madrida i Berlina, pa do Osake – rad renomiranog njemačkog umjetnika Jochena Lemperta moći će vidjeti i publika u Zagrebu.

U prostoru Francuskog paviljona u Studentskom centru u Zagrebu u subotu, 1. rujna u 19 sati bit će otvorena samostalna izložba ovog autora, aktualnog dobitnika prestižne Nagrade Camera Austria za suvremenu fotografiju. Izložba pod nazivom Botanička kutija (Botanical Box) nastaje u suorganizaciji Ureda za fotografiju i Hrvatskog fotosaveza, a kustosice izložbe su Sandra Križić Roban (Zagreb) i Maren Lübbke-Tidow (Berlin).

Fotografije s motivima prirode

Umjetnik će u Zagrebu predstaviti dio svog prepoznatljivog opusa u kojem prevladavaju fotografije izrazito tankoćutne estetike, s motivima prirode. Obrazovan za biologa, Lempert je ranih 1990-ih počeo s izradom umjetničkih fotografija životinja, bilja i prirodnih fenomena, u kojima se očituje jedinstven spoj poetskog senzibiliteta i istraživačke radoznalosti.

Kako piše Maren Lübbke-Tidow – Lempertove fotografije i njihove konstelacije pripovijedaju o pojavnim oblicima sustava života s prirodno-znanstvenog gledišta, o njihovu redu i autopoezi. (…) Njegove fotografije ljudskih, životinjskih, biljnih i mikroorganskih oblika života, koje se samo površno gledano doimaju kao fotografije koje graniče sa znanstvenom fotografijom, istodobno otkrivaju poetsku dubinu koja proizlazi iz njegove samosvijesti kao vizualnog umjetnika te njegova eksperimentalnog pristupa. Njegovi su radovi stoga istodobno prožeti velikom samostalnošću: počivaju, doduše, na nekoj vrsti ‘istraživačkog gledanja’, ali nisu nužno podređeni nekom višem poretku koji služi za prikaz ‘rezultata’. Iz tih fotografija jednostavno izvire radost otkrivanja ili znanje o tome da je moguće otkriti različite kontekste percepcije.

Crno-bijele fotografije, u cijelosti stvorene analognim tehnikama, autor u izložbenim prostorima najčešće predstavlja na neuobičajene načine. (…) Jochen Lempert svoj sadržajni kontekst mijenja u izložbenim postavima ili na stranicama knjiga. Percepcija mu je znanstvena, proizašla vjerojatno i iz činjenice da se školovao za biologa. Njegove su opservacije usmjerene na morfologiju, no odnosi koje ‘gradi’ unutar svojih kutija nisu ni stabilni ni konačni. (…) Lempertov slikovni diskurs pomaže nam prepoznati prirodu u njezinim ponekad začudnim oblicima i mjestima na kojima je možda ne tražimo ili očekujemo – ističe u popratnom tekstu Sandra Križić Roban.

Izložba Botanička kutija bit će otvorena do srijede, 19. rujna, a moći će se razgledati radnim danom i subotom od 12 do 20 sati.

Učitati još
Zatvori