Tjedan pred nama donosi pregršt zanimljivih događanja u Zagrebu

Tjedan pred nama donosi pregršt
zanimljivih događanja u Zagrebu

Prvi mjesec 2020. godine već je iza nas. Počela je veljača, a sutra počinje i novi radni tjedan koji je prepun zanimljivih događanja. Od izložbi, koncerata, kazališnih predstava i dobrih filmova u kinu, u nastavku smo izdvojili najzanimljivija događanja zbog kojih će biti puno lakše preživjeti još jedan radni tjedan.

Izložba Od imaginacije do animacije

U četvrtak je u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena izložba Od imaginacije do animacije – Šest desetljeća Zagreb filma. Izložba prikazuje vrijednu arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva i privatnih zbirki koja uključuje crteže, skice, celove i autentične predmete. Izložba je posvećena stvaralačkim vrhuncima institucije osnovane 1953. godine, koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova. Izložba je to koja će u vama evocirati najljepša sjećanja, a ostaje otvorena do sredine lipnja. 

Veljača u kinu Kinoteka u znaku Oscara

Veljača u kinu Kinoteka posvećena je jednoj od najvažnijih fešti pokretnih slika: Oscarima. Ususret i nakon dodjele nagrada Američke filmske akademije, koja se ove godine održava u u noći s 9. na 10. veljače, film postaje središnjom temom razgovora, rasprava i oklada, iščekivanja i navijanja ljubitelja filma diljem svijeta. Oskarovski program kina Kinoteka, podijeljen u tri cjeline, ponudit će niz razloga za posjet kinu, kako površnim poznavateljima, tako i stručnjacima za Oscare.

Tjedan uoči dodjele, od 4. do 9. veljače, najzagriženiji fanovi moći će pogledati maraton filmova iz distribucije koji su za Oscara nominirani u najprestižnijim kategorijama: najboljeg filma, režije, scenarija i glume, a nakon dodjele, između 10. i 22. veljače, nominirani filmovi prikazuju se uz rame naslovima na koje se referiraju, koje direktno citiraju, s kojima dijele neke sličnosti ili s kojima su bili uspoređivani. Više informacija pronađite ovdje.

Noć Harryja Pottera

Prvom četvrtku u veljači već se tradicionalno, od 2014. godine, vesele mali i veliki čarobnjaci diljem svijeta. Prošle godine pridružili su im se i vještice i vješci na području Hrvatske, a svi oni, na isti datum, slave knjige i priču o malom čarobnjaku, čija popularnost ne pada ni više od dvadeset godina nakon izlaska.

Za događanje pod nazivom Noć Harryja Pottera, odnosno Harry Potter Book Night zaslužan je britanski izdavač ovog serijala, Bloomsbury, koji je 2014. godine prvi put organizirao svojevrsnu večer obožavanja Harryja Pottera, a koja je kroz godine poprimila globalne razmjere. 2019. manifestacija se održala na više od 500 lokacija, a tada im se, po prvi put pridružila i Hrvatska zahvaljujući knjižarskom lancu Hoću knjigu. Cijela manifestacija besplatna je za sve posjetitelje te za istu nije potrebna prijava, osim za kviz koji će se održati u Bogovićevoj 7, dok će slavlje uveličati i prigodni popusti na Harry Potter asortiman. Detaljne informacije te konkretan program možete saznati u najbližoj Hoću knjigu knjižari te na Facebook eventu.

Talib Kweli u Vintageu

Američki hip hop veteran Talib Kweli stiže 9. veljače 2020. prvi put u Hrvatsku u zagrebački Vintage Industrial. Najavljen u sklopu velike turneje, koncert će biti njegov jedini nastup u ovom dijelu Europe!

Talib Kweli rodom je iz Brooklyna i jedan od najtalentiranijih svjetski priznatih glazbenika. Na sceni već više od 20 godina, slavu je stekao još krajem devedesetih u radu s Mos Defom kao polovica rap dua Black Star, a uz fantastičnu solo karijeru koja je uslijedila iza sebe ima i sjajne kolaboracije s velikim imenima kao što su Kanye West, J Dilla, Pharrell, Kendrick Lamar i drugi. Ovog masterminda lirike s rafiniranim darom za vrhunske rime krasi i osobita društvena osviještenost i politička oštroumnost koje proizlaze iz njegovog dugogodišnjeg bavljenja aktivizmom, posebice usmjerenog na teme rasnih stereotipa i policijske brutalnosti. Svoje djelovanje proširio je i na pokretanje podcasta People’s Party gdje u goste dovodi promišljene, strastvene ljude iz područja kulture, često velika imena iz hip hop krugova, s kojima razgovara o umjetnosti, politici i društvenim pitanjima te problemima današnjice.

S gotovo milijun Facebook followera i višemilijunskih pregleda pjesama na YouTube platformi, Talibova diskografija obuhvaća osam studijskih albuma. Posebno se ističu “Quality” (2002.) na kojem se nalazi megahit “Get By” s Kanye Westom i album “The Beautiful Struggle” (2004.) gdje su svoje prste imali producenti Neptunes, Just Blaze i Kanye, a koji je iznjedrio i suradnju s Mary J. Blige. U partnerstvu s Warner Brosom, album “Eardrum” (2007.) izlazi mu na vlastitoj etiketi Blacksmith i postiže izuzetan uspjeh hvatajući drugo mjesto na Billboardovoj ljestvici 200 albuma. Samo u prvom tjednu prodano je oko 60 000 kopija ovog izdanja čineći ga tako njegovim najprodavanijim albumom koji je ponovno donio fascinantne suradnje među kojima se ističu Madlib, will.i.am, Hi-Tek, Pete Rock i drugi. U 2011. pokrenuo je i vlastitu etiketu Javotti Media na kojoj podupire izdavanje nezavisne glazbe, filmova i knjiga. Posljednji objavljeni album mu je “Radio Silence” iz 2017., no nedavno je potvrdio reunion projekta Black Star s Mos Defom otkrivajući i da je njihov dugoočekivani novi album već snimljen.

Predstava Dohvati svemir, Boom! teatar

Edukativna dječja predstava “Dohvati svemir” nastala je u suradnji stručnog tima astrofizičara Zvjezdarnice Zagreb i kreativnog tima Boom! teatra.

Darko i Zvjezdana, brat i sestra, vode Vas na magično putovanje svemirskim prostranstvima. Tko im se još pridruži na putovanju, je li Pluton planet ili nije, što su perzeidi, a što crna rupa, koji planet je Zemljina sestra i zašto, samo su neka od pitanja na koja ćete saznati odgovor uz pomoć naših junaka i njihovog vjernog “sofisticiranog” robota. U predstavi igraju Martina Čvek i Kruno Bakota. Predstava traje 50minuta. Dob: (6+)

Predstava se održava 3.2. u 19 sati, a cijena ulaznice je 40 kuna. Više informacija pronađite ovdje.

Foto: Facebook, PR

Učitati još
Zatvori