Preko 50 hrvatskih i francuskih
umjetnika u MSU-u

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu priprema izložbu ‘Radovan Ivšić – nepokorena šuma’, hommage ovom velikom hrvatskog umjetniku u čijoj realizaciji sudjeluje i umjetnikova životna suputnica, poznata francuska spisateljica, pjesnikinja i kritičarka Annie Le Brun.

radovan ivsic

Boris Bučan

Annie Le Brun, , koja je nedavno u pariškom Musée d’Orsay postavila izložbu ‘Sade. Attaquer le soleil’ inspiriranu kontroverznim likom i djelom markiza de Sadea, pridružila se ovog puta realizaciji iznimnog projekta Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu koji u fokus stavlja velikog hrvatskog umjetnika i njezina životnoga suputnika Radovana Ivšića.

Joan Miro, Radovan Ivšić

Joan Miro, Radovan Ivšić

O svom povrtaku u šumu, u lugarnicu na Sljemenu govorio je Radovan Ivšić – ‘Svi su mislili da sam odmah pobjegao u Pariz, ali ja sam te 1954. godine, protestirajući protiv politike i strahota koje su se događale, prvo pobjegao u lugarnicu na Sljemenu. Prevodio sam knjige koje drugi nisu mogli prevesti jer nisu tako dobro znali francuski.’

Tošo Dabac

Tošo Dabac

Nakon povratka u lugarnicu, u šumu, uz pomoć prijetelja i kolega počeo je objavljivati svoja književna djela, tako da je njegova povezanost i isprepletenost sa šumom više nego očita i jasna. U pet tematskih krugova na izložbi će biti izloženo oko sto šezdeset djela iz razdoblja od 17. stoljeća do današnjih dana, a uključuju crteže, grafike, ulja, gvaševe, litografije, fotografije, kombinirane tehnike, tintne ispise, video radove i mnoge druge medije.

msu post

Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Izlaže preko pedeset hrvatskih i francuskih umjetnika, u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj / Rendez-vous, le festival de la France en Croatie.  Otvorenje izložbe je 24. rujna u 20 sati, a moći će se pogledati do 22. studenog 2015. godine.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori