Najluksuznija izložba na svijetu

Najluksuznija izložba na svijetu

Po definiciji luksuz je pojam koji označava materijalne stvari, robe i usluge čija primarna svrha nije zadovoljavanje temeljnjih potreba pojedinca. Svrha luksuza je korisnicima takvih roba i usluga pružiti udobnost, estetsko zadovoljstvo i, što je najčešće slučaj, svima drugima pokazati nečije bogatstvo ili društveni položaj.

what is luxury 1

Što se smatra luksuzom, a što ne, varira od društva do društva ovisno o kulturi, specifičnim ekonomskim okolnostima ili tehnološkom razvoju. Tako se u većini europskih zemalja do 19. stoljeća osnovno obrazovanje ili pismenost smatrala luksuzom, dok to danas predstavlja društvenu obvezu.

luster s maslačcima

Izložba ‘What is Luxury?’ istražuje i propitkuje koncept luksuza i njegovu kulturnu pojavnost. Izložba će sa preko 100 predmeta prikazati raznolikost predmeta ujedinjenih  u jednoj zajedničkoj ulozi. Na izložbi će biti pokazani predmeti kao što su lusteri izrađeni od maslačaka i set za češljanje od rijetke smole kako bi pokazali što zapravo znači luksuz i do koje granice može ići i ima li ju uopće.

češalj

Izložba je otvorena u Victoria&Albert muzeju u Londonu do 27. rujna 2015., sve informacije i članke o izložbi i luksuzu kao sociološkom fenomenu možete dobiti i pročitati na vam.ac.uk.

what is luxury 4

what is luxury 3

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori