Izložba jednih od najvećih talijanskih umjetnika 20. st. u MUO-u

Izložba jednih od najvećih talijanskih
umjetnika 20. st. u MUO-u

Siječanj 2016. u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu donosi jednu zanimljivu izložbu, nastalu u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu. Naime, radi se o izložbi ‘Pokrenuto oko – Talijanska kinetička umjetnost od 1950-ih do 1970-ih’ čije otvaranje zakazano je za 14. siječnja u 19 sati.

tal kin umj post

Fausto Sarli

Izložba je povod za ponovan susret s radovima nekih od najznačajnijih talijanskih i europskih umjetnika druge polovine dvadesetog stoljeća, od kojih su mnogi još i danas vrlo aktivni na svjetskoj umjetničkoj sceni. Za hrvatsku kulturnu i umjetničku javnost od posebnog je značaja činjenica da su mnogi umjetnici bili prisutni i na našoj likovnoj sceni u spomenutom razdoblju, posebno u okviru pokreta Novih tendencija.

Getulio Alviani (collezione Luca Rossetto ) Superficie a Testura Vibratile, 1974.

Getulio Alviani (collezione Luca Rossetto ) Superficie a Testura Vibratile, 1974.

Znakovita je podudarnost da se izložba Pokrenuto Oko održava upravo u istim prostorima Muzeja za umjetnost i obrt u kojima je bila održana i posljednja izložba Novih tendencija tako da brojnim autorima koje ćemo sresti na ovoj izložbi ovo nije prvi puta da izlažu u ovim prostorima.

Mario Ballocco (COURTESY of collezione MORENO SALA) Compenetrazione Tricromatica, 1970, acrilico su tela

Mario Ballocco (collezione MORENO SALA) Compenetrazione Tricromatica, 1970.

Na izložbi prevladavaju djela ključnih osobnosti tog umjetničkog pokreta i razdoblja kao što su Enzo Mari, Getulio Alviani, Giovanni Anceschi, Bruno Munari te Antonio Barrese i drugi. Djelo Barresea od izuzetne je važnosti za hrvatsku publiku s obzirom na to da nam ponovno skreće pozornost na jedno od najsjajnijih razdoblja naše novije umjetničke prošlosti – razdoblje kada su Zagreb i Hrvatska bili jedno od ključnih sjecišta umjetničkih zbivanja na europskoj sceni.

Manfredo Massironi (COURTESY OF Verona, collezione Luca Rossetto ) Quadrati Ruotati, 1965.

Manfredo Massironi (collezione Luca Rossetto ) Quadrati Ruotati, 1965.

 

Izložba je otvorena mjesec dana, do 14. veljače 2016., a detalje o ulaznicama i radnom vremenu muzeja možete saznati na muo.hr.

Učitati još
Zatvori