I ove godine Mastercard Brod
knjižara plovi Jadranom

Kompanija MasterCard i ove je godine glavni pokrovitelj projekta MasterCard Brod knjižara – Brod kulture koji će od 25. srpnja do 7. kolovoza obići 14 mjesta na obali kako bi promovirao hrvatsku kulturu te kulturu čitanja i pisanja. Brod knjižara ima kulturno-turistički i društveni značaj jer već devet godina zaredom donosi knjige i ponudu od nekoliko tisuća naslova stanovnicima najudaljenijih otoka i malih mjesta koji nemaju knjižare.

Brod-knjizara-u-Zadru

Ovaj je projekt u posljednjih osam godina okupio više od 350 domaćih i stranih književnika, pjesnika i publicista te će i ove godine ponuditi bogati kulturni program koji uključuje kazališne predstave, književne recitale, koncerte i drugo, čime značajno obogaćuje ponudu hrvatskog kulturnog turizma. Ususret devetoj po redu plovidbi MasterCard® Broda knjžare – broda kulture razgovarali smo s utemeljiteljem i organizatorom projekta Igorom Gerenčerom.

Igor-Gerencer78

„MasterCard Brod knjižara – brod kulture“ plovi već 9. godinu zaredom. Kako ste došli na ideju za ovaj projekt i koji je koncept?
Ideja je rođena iz potrebe da se knjige i kulturna događanja pojave tamo gdje ih nema, na otocima i obali. Zahvaljujući kompaniji MasterCard koja je prepoznala vrijednost projekta i koja nas od početka podupire, knjige su stigle u mnoge destinacije na Jadranu, kao i mnoštvo velikih domaćih i stranih autora. Svake godine obogaćujemo program i sadržajima poput kazališnih predstava za djecu i odrasle, različitim radionicama, koncertima, performansima, promocijama i svime što pripada kulturnom turizmu. Sve turističke zajednice naših destinacija su partneri projekta, pa imamo i dodatne programe u kojima se promovira hrvatska kulturna baština, lokalni običaji, hrvatska kultura u najširem smislu. U dogovoru s kompanijom MasterCard, uveli smo nagradu što je Zlatna MasterCard statua za najbolji doprinos mjesta kulturnom turizmu, koja se dodjeluje jednoj od 14 turističkih zajednica nakon turneje. Konačno, od broda knjižare postali smo brod kulture zahvaljujući posjetiteljima i njihovoj potražnji. Moram naglasiti da su svi programi tijekom manifestacije besplatni, što nas čini izuzetkom s obzirom na količinu i raznovrsnost programa kojima želimo svake godine, uvođenjem novosti, razveseliti ljetnu publiku.

Brod-knjizara-u-Zlarinu

Na brodu okupljate poznate hrvatske i strane pisce kao i glumce i glazbenike. Možete li neke izdvojiti?
Tijekom godina pružili smo priliku ne samo etabliranim, već i mnogim mladim autorima kojima je trebao „vjetar u leđa“, od kojih su danas mnogi već zamjetni pisci. Prije šest godina pokrenuli smo i natječaj za kratku priču, a svake nam godine u mjesec dana pristiže više od 300 priča iz cijeloga svijeta. Nagrada je, naravno, plovidba s nama. Unazad četiri godine uveli smo projekt „Zemlje- partnera“, ove godine je to Mađarska, iz koje nam pisci dolaze na brod. Strani i domaći autori povezuju se tijekom plovidbe, a nakon turneje surađuju u prevođenju svojih djela. Otkako smo uveli i kazališne predstave, mnogi naši poznati glumci plovili su s nama, a ove godine to je Zijah Sokolović s predstavom „Međuigre 0-24“. Nedavno je objavljena i njegova knjiga „Glumac je… glumac je….glumac“, pa tako imamo i glumca i pisca na brodu.

Brod-knjizara-foto1

Tko će ploviti s vama ovog ljeta? Kakav program ste pripremili za posjetitelje MasterCard Broda knjižare – broda kulture u mjestima na Jadranu? Koja mjesta ćete posjetiti?
Ovog ljeta s nama plove Olja Savičević Ivančević, Maja Hrgović, Lana Derkač, Davor Šalat, te Cody Mcclain Brown, „novopostali“ Hrvat iz Amerike, pobjednica ili pobjednik našeg natječaja, te mnogi drugi autori, a svakako treba istaknuti i dva poznata mađarska pisca: Otta Tolnai-a te Rolanda Orcsik-a. Ova godina ima i svoju temu, a to je PORUKA U BOCI. U planu je istoimena kazališna predstava za djecu, radionica puhanja stakla gdje će publika moći vidjeti kako se stvara čarolija stakla iz koje nastaje mala boca za poruku koja će biti svojevrsni suvenir broda. Velika staklena boca od 500 litara stajat će ispred Broda, a u nju će svi posjetitelji moći ubaciti svoje poruke da bismo na kraju turneje izdali knjigu PORUKA U BOCI. Na repertoaru su još dvije atraktivne radionice; jednu vodi naš najpoznatiji meteorolog, Zoran Vakula, na kojoj će posjetitelji moći saznati sve o prognoziranju vremena i osnovama meteorologije. Druga radionica je u organizaciji POP ROCK ŠKOLE, gdje će svi zainteresirani moći isprobati različite instrumente od gitara, bubnjeva, raznih udaraljki te saznati osnove glazbene kulture. Kazališna predstava za odrasle igrat će svaku večer u 21.30h, u izvođenju Zijaha Sokolovića, a prije predstave održavat će se promocije pisaca koji s nama plove. Uz bogat program turističkih zajednica, kraj svake večeri zaključujemo koncertom s brodske palube. Ove godine oplovit ćemo 14 mjesta: od Makarske, Vela luke, Lastova preko Bola, Jezera na Murteru, Sv. Filipa i Jakova, čarobne Silbe, Malog Lošinja i Raba, sve do Vira, Tkona i Zlarina, a završavamo 7. kolovoza u Trogiru.

Knjizara

Koja je glavna poruka koju želite poslati tijekom plovidbe? Zašto je važna kultura čitanja?
Kultura čitanja je izuzetno bitna i smatramo da je odmalena važno usaditi ljubav prema knjizi i čitanju. Očuvanje hrvatskog jezika i pisane riječi je neprocjenjivo jer time stvaramo obrazovaniju naciju i njegujemo hrvatski identitet. Predstavljanje hrvatske kulture je osnova po kojoj će nas turisti pamtiti kad se vrate svojim kućama. Spajanjem nacija na brodu uz pomoć Zemlje-partnera, širimo i spajamo kulture te time osiguravamo i dostupnost naših autora stranom čitateljstvu. Mi ćemo i dalje davati podršku svima koji se brinu o knjizi, te surađivati sa svima onima koji imaju isti cilj.

Brod-knjizara-u-Skradinu
Tvrtka MasterCard je glavni sponzor projekta – kakve pogodnosti imaju kupci knjiga Broda knjižare?
MasterCard nas je prepoznao jer imamo jedinstveni projekt koji je poznat i izvan hrvatskih granica. Prošle godine prodano je više od 8000 primjeraka u samo 14 dana! Svim kupcima koji knjige kupuju Maestro i MasterCard karticama osiguravamo povoljniju kupnju i različite poklone. Godine su pokazale da kupci prepoznaju ovakav pristup koji ih i iznimno veseli, pa ih i ove godine, pored mnogih novih iznenađenja, pozivamo da nas posjete na nekoj od ovogodišnjih destinacija. Vidimo se!

Učitati još
Zatvori