Ovu nedjelju počinje super glazbeni festival u Zagrebu, a mi vas vodimo na dva koncerta

Ovu nedjelju počinje super glazbeni festival u Zagrebu, a mi vas vodimo na dva koncerta

Zagreb Guitar Festival

Ovu nedjelju počinje Zagreb Guitar Festival, velika i značajna manifestacija koja će glavni grad Hrvatske na tjedan dana pretvoriti u europsku prijestolnicu kulture i dobre glazbe. A na večernjim ‘All Stars’ koncertima koji se održavaju u Westinu i Mimari očekuje se nekoliko tisuća posjetitelja iz Hrvatske i regije.

Spomenuti koncerti tematski su podijeljeni na Gipsy night, Brazilian night, Tango night, Flamenco night i Eurostrings night.

Umjetnici u Westinu i Mimari

Koncertni dio festivala otvorit će gitarsistički duo Stochelo Rosenberg i Mate Matišić u nedjelju, 31. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela Westin na tematskoj večeri Gipsy night. Dan kasnije svi će posjetitelji na istoj lokaciji imati priliku poslušati brazilskog gitarista Yamandu Costu. Riječ je o umjetniku koji već godinama suvereno puni dvorane diljem Sjeverne i Južne Amerike, a na europsko tlo prvi put stiže baš zbog nastupa na Zagreb Guitar Festivalu nakon čega nastavlja s turnejom na starom kontinentu. Tango night u ritmovima umjetničkog dua Bandini i Chiacchiaretta na rasporedu je 2. travnja u Mimari dok će Antonio Rey nastupiti 3. travnja u Westinu kao glavna zvijezda Flamenco night-a. 4. travnja na istom mjestu publika će moći uživati u Classical night-u i muziciranju svjetski poznatih brazilaca, braće Assad.  U petak 5. travnja u Mimari će nastupiti Aniello Desiderio na večeri Eurostringsa, a Festival završava 6. travnja finalom međunarodnog natjecanja i svečanom dodjelom nagrada.

“Zagreb Guitar Festival je u zadnjih nekoliko godina postao vodeći festival gitare u Europi. Tek nam je pet godina, a već osjećamo kako klasičnim gitaristima diljem svijeta Zagreb postaje destinacija bitne naobrazbe u akademskom smislu”, izjavio je Mak Grgić, umjetnički ravnatelj Zagreb Guitar Festivala dodavši kako je ovaj događaj od izuzetne važnosti i za turističku ponudu grada Zagreba koji je posljednjih godina zavrijedio renome europske prijestolnice gitare.

Koncerti diljem Hrvatske

U izvedbama gitarističkih virtuoza, osim u Zagrebu, uživat će i građani diljem Hrvatske u sklopu projekta “Gitarom po Hrvatskoj”. Tako će 10 mladih europskih pobjednika gitarističkih natjecanja okupljenih u platformi klasične gitare Eurostrings 3. travnja održati koncerte u Varaždinu, Karlovcu, Križevcima, Osijeku, Mariji Bistrici, Zaprešiću, Novskoj i Velikoj Gorici gdje će svirati pobjednici deset europskih gitarističkih festivala.

Radionice i networking

Uz izvrsne koncerte, ovogodišnji festival publici donosi i raznolike majstorske radionice koje će se održavati od 4. do 6. travnja u Muzeju Mimara. Prvi dan tema će biti gitara, a ostala dva bit će posvećena kulturnom poduzetništvu i načinu osiguravanja sredstava u području kulture. Na radionice stižu prestižni gosti iz Londona, Austina i Slovenij kako bi lokalnoj publici približili primjere dobre prakse, a valja spomenuti da će na isti događaj pristići svi umjetnički ravnatelji Eurostrings platforme – njih 20, a među kojima je i umjetnički ravnatelj prestižne Guitar Foundation of America te predstavnici iz Kine.

Jedno od predavanja bit će posvećeno povlačenju sredstava iz EU fondova za financiranje kulturnih projekata, čijim je sredstvima jednim dijelom sufinanciran i Zagreb Guitar Festival. Takvim pristupom Zagreb Guitar Festival doprinosi širenju koncertne publike, multikulturalnom povezivanju i razvoju kulturnog marketinga koji za krajnji cilj imaju promociju lijepe glazbe, potvrdu kulturnog iskustva te dodatnu promociju grada Zagreba kao jednog od kulturnih centara Europe.

Više informacija o programu festivala pronađite na službenoj web-stranici i Facebook stranici festivala, a ulaznice su u online prodaji preko portala eventim.hr.

2 sretnice i/ili sretnika može osvojiti dvije ulaznice za koncert Brazilian Night 01.04. i/ili koncert Flamenco Night 03.04.  pošalju li svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila Brazilian Night 01.04. i/ili koncert Flamenco Night 03.04., do 31. ožujka kada ćemo objaviti sretne dobitnike ili dobitnice. E-mailove možete slati za oba koncerta. Također, kako biste bili u prilici osvojiti knjigu, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Čestitamo Mariji Posavec i Petri Zubak!

Učitati još
Zatvori