Koji se klasici kriju iza modernih ekranizacija?

Koji se klasici kriju iza
modernih ekranizacija?

Romeo + Juliet

Romeo + Juliet

Iza svakog filma, njegovih scena stvorenih od pokretnih slika i priča stvorenih od dijaloga, monologa i jednako značajnih šutnja, iza kostima, šminke i scenografije, nalazi se scenarij. Početak i kraj svake priče, scenarij donosi detaljno ispisan svaki moment uprizoren na velikim filmskim platnima i malim televizijskim ekranima. Iako se čini kako prva stranica scenarija nosi početak cijele filmske priče, prije svakog scenarija nalazi se inspiracija.

Clueless

Clueless

I dok stranice nekih scenarija ispunjavaju orginalni zapisi scenarista inspiriranim najrazličitijim ljudima, događajima, stvarima i izmišljenim svjetovima, inspiraciju za druge scenaristi nerijetko nalaze ispisanu na stranicama knjiga. Od suvremenih autora do klasika iza starih kožnih korica, knjige su oduvijek bile siguran izbor kao savršeni početak scenarija i predložak za filmsku priču. Većina filmskih ekranizacija, osobito kad govorimo o velikim književnim klasicima, u nekoliko desetaka minuta pokušala je što autentičnije dočarati poznate priče, likove i njihov svijet. Kako bi stranice poznatih klasika adaptirali u scenarij koji će ih prenijeti na velike i male ekrane, nerijetko su zadržani izvorno mjesto i vrijeme radnje, imena i karakteri likova i kostur radnje satkan od ključnih momenata.

Ipak, u brojnim filmskim ekranizacijama klasika, uz one koji su priču prenijeli u njezinom originalnom obliku, mnogi su filmovi na stranicama klasika pronašli motiv, lik ili dio priče koji su kroz svevremenske teme poput ljubavi na velike i male ekrane prenijeli u moderan svijet.

Pretty Woman

Pretty Woman

Prenošenje klasika u moderan svijet kroz umjetnost filma ponekad je vrlo transparenta, dok se u drugim filmovima krije u određenim likovima i njihovim karakterima, odnosima i scenama. Danas smo za vas izdvojili sedam primjera iz arhiva sedme umjetnosti koji su na veliko filmsko platno prenijeli neke od najvećih svjetskih književnih klasika i dali im novi život unutar modernog svijeta. Od nezaboravne ekranizacije i vrlo transparentne ekranizacije tragedije Williama Shakespearea do Jane Austen skrivene unutar tinejdžerskog filmskog klasike, otkrijte koji su filmovi inspiraciju za svoje priče pronašli na popisu lektire.

10 THINGS I HATE ABOUT YOU (1999.)

10 Things I Hate About You

10 Things I Hate About You

1999. godine film 10 Things I Hate About You na velikom filmskom platnu istaknuo je mlada i talentirana glumačka lica čije je vrijeme u svijetu filma tek dolazilo. Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon Levitt i Larisa Oleynik svojim su izvrsnim izvedbama ovoj tinejdžerskoj romantičnoj komediji donijeli neočekivani uspjeh i pretvorili ju u jedan od klasika tog žanra. Iako naizgled sasvim klasična priča o srednjoj školi, klikama, odrastanju, ljubavi i razočarenju, iza filma 10 Things I Hate About You nalazi se inspiracija pronađena na stranicama Ukroćene goropadnice, komedije Williama Shakespeare.

10 Things I Hate About You

10 Things I Hate About You

BRIDGET JONES’S DIARY (2001.)

Bridget Jones's Diary

Bridget Jones’s Diary

Naizgled distanciran i drzak, ali ispod hladne površine nježan i inteligentan kratak je opis jednog od najpoznatijih muških likova iz romana Jane Austen. Gospodin Darcy u romanu Ponos i predrasude lik je koji nakon ne tako pozitivnog prvog dojma sa svakom stranicom raste u očima glavne junakinje Elizabeth Bennet, ali i u očima svakog čitatelja. I dok su romani Jane Austen ispunjeni intrigama i brojnim peripetijama doživjeli brojne ekranizacije koje su njihov svijet prenijele baš onakav kakvim ga je Jane Austen zamislila, jedna od omiljenih romantičnih komedija u romanu Ponos i predrasude pronašla je inspiraciju za glavni muški lik. I dok film Bridget Jones’s Diary prenosi vrlo suvremenu priču smještenu u suvremeno doba, lik Marka Darcya poput Gospodina Darcya, osim istog prezimena, nosi i jednaki skriveni šarm nekih prošlih vremena. Colin Firth savršeno je utjelovio obojicu u dvjema vrlo različitim ekranizacijama tog svima poznatog klasika.

Bridget Jones's Diary

Bridget Jones’s Diary

CLUELESS (1995.)

Clueless

Clueless

Iako na prvi pogled Cher Horowitz, ikonična junakinja jednako ikoničnog tinejdžerskog klasika Clueless koji i više od 20 godina nakon prvog prikazivanja još uvijek uživa u jednakoj popularnosti, ne dijeli mnogo s junakinjama romana Jane Austen, ispod površine Cher je utjelovljene Emme Woodhouse iz romana Emma u modernom svijetu. Bogata i naivna djevojka u konstantnoj misiji spajanja novih parova, u modernoj ekranizaciji klasika Jane Austen kompleksne društvene odnose u kraljevskoj Engleskoj zamijenila je jednako kompleksnim odnosima na hodnicima srednje škole u Beverly Hillsu u devedesetima. Iako je zajedno s vremenom i mjesto radnje film Clueless unio brojne promjene u priču romana Emmaon ostaje vjeran svevremenskim temama te živahnom i satiričnom karakteru originalne priče i donosi njegov zabavniji i aktualniji prikaz koji nastavlja oduševljavati njegovu brojnu publiku.

Clueless

Clueless

O BROTHER, WHERE ART THOU? (2006.)

O Brother, Where Art Thou?

O Brother, Where Art Thou?

Iako braća Coen navodno nisu pročitala Homerovu Odiseju prije pisanja scenarija za film O Brother, Where Are Thou? koji će kasnije i režirati, brojne reinterpretacije tog svjetskog klasika bile su polazišna točka iz koje su braća Coen stvorila svoju satiričnu verziju Odisejevog putovanja. Iako ruralni dio države Mississippi tijekom Velike Depresije zasigurno nije nimalo nalik antičkoj Grčkoj nakon Trojanskog rata, obje lokacije njihovim su autorima pružila kao savršeni izbor mjesta za najduže i  najnapornije putovanje kući.

O Brother, Where Art Thou?

O Brother, Where Art Thou?

PRETTY WOMAN (1990.)

Pretty Woman

Pretty Woman

1964. godine premijerno je prikazan filma My Fair Lady s Audrey Hepburn u glavnoj ulozi i dramom Georgea Bernarda Shawa kao književnim predloškom za scenarij. Nakon My Fair Lady kao jedne od najboljih ekranizacija drame Pygmalion, koja pak svoju inspiraciju crpi iz grčke mitologije, brojni su filmovi preuzeli tu klasičnu priču i prenijeli ju na veliko platno u različite svjetove i kroz nove, izmišljene likove koji su uvijek zadržavali suštinu originala. Iako jedna od najpoznatijih romantičnih komedija u filmskoj povijesti, film Pretty Woman jedna je od manje poznatih ekranizacija Pygmaliona. Iako slijedi isti kostur priče u kojoj osoba boljeg statusa u potpunosti transformira onu koja se nalazi ispod nje, film Pretty Woman rijetki će povezati s klasičnom dramom. Sljedeći put kad naletite na Juliju Roberts i Richarda Gera na malim ekranima, pronađite nit koja će vas preko drame Georgea Bernarda Shawa voditi sve do antičke Grčke.

Pretty Woman

Pretty Woman

ROMEO + JULIET (1996.)

Romeo + Juliet

Romeo + Juliet

Najtransparentniji primjer klasika ekraniziranog u moderno doba je film Romeo + Juliet redatelja Baza Luhrmanna. Kao što to otkriva već njegov naslov, film u moderno doba prenosi priču jednog od najpoznatijih svjetskih klasika autora William Shakespeare i tužnu sudbinu njegovih zaljubljenih junaka Romea i Julije. Iako film zadržava sve likove i ostaje vjeran originalnom tekstu, mjesto i vrijeme radnje, uz pomoć glazbe i fantastičke glumačke postave s tada mladim nadama glumačkog svijeta Leonardom DiCapriom i Claire Danes u glavnim ulogama,  priču o sukobu i ljubavi te nesretnoj sudbini dvoje mladih ljubavnika prenose u jednako okrutan i podijeljen moderan svijet.

Romeo + Juliet

Romeo + Juliet

THE LION KING (1994.)

The Lion King

The Lion King

Mladi princ u progonstvu koji se oporavlja od prerane smrti svog oca, zli ujak s namjerom za osvajanje prijestolja i dvojica prijatelja iz djetinjstva koji donose prijeko potreban komični element u vrlo dramatičnu priču s tragičnim završetkom. Dok će u ovom kratkom opisu većina pronaći glavne crtice iz Shakespeareovog Hamleta, mlađi ljubitelji crtanog filma u njemu će iščitati glavnu temu crtanog filma The Lion King. Iako životinjsko carstvo u crtanom filmu Walta Disneya odskače od prethodnih primjera jer je njegov svijet teško smjestiti u točno vrijeme, The Lion King nedvojbeno donosi vrlo inovativan i moderan pristup tragediji Hamleta Williama Shakespearea.

The Lion King

The Lion King

Tekst: Ela Jarni

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori