Stvari su kakve jesu – predstava inspirirana filmovima francuskog novog vala

Stvari su kakve jesu – predstava inspirirana filmovima francuskog novog vala

Stvari su kakve jesu

Stvari su kakve jesu autorski je projekt u kojem su prvi puta zajedničke snage udružile koreografkinja Eni Vesović i dramaturginja Mirna Rustemović . Predstava je inspirirana filmovima francuskog novog vala i kroz to istražuje vezu između njihove estetike, narativa i atmosfere te izvedbe na pozornici. Tri izvođačice na sceni utjelovljuju ženske likove iz filmova ili stvarnog života, a kroz predstavu se pokušavaju izmaknuti situaciji, trenutku i vremenu u kojem se nalaze, svaka u svom pokretu, riječi, gesti ili emociji. U tom izmicanju svaka ipak nalazi svoje mjesto, odgovor i trenutak. Isto tako, mjesto inspiracije za svoja pitanja, odgovore i trenutke, autorice su većinom pronašle u filmovima Jean Luc Godarda.

Ideja koja se provlači kroz proces rada je upravo to traženje trenutka koji je u stalnom izmicanju. Uvijek  smo u potrazi za nekim trenutkom, a kad mislimo da smo ga pronašli, on je već nestao. Zapravo se cijela ljepota sastoji upravo u tom traženju i to je možda najviše obilježilo proces rada na ovoj predstavi. –navode autorice.

Eni Vesović plesačica je i koreografkinja koja, uz izvođački i pedagoški rad, iza sebe već ima nekoliko autorskih projekata, kao i suradnji na pokretu u dramskim predstavama. Uz plesnu akademiju u Ljubljani, završila je i studij psihologije u Zagrebu tako da voli spajati ta dva područja u teorijskom i praktičnom radu. Mirna Rustemović dramaturginja je koja povremeno piše dramske tekstove, radi autorske projekte i sudjeluje kao dramaturg na nizu predstava. Zaposlena je kao dramaturginja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a ovo joj je prva suradnja na plesnoj predstavi.

Predstava Stvari su kakve jesu njihova je prva zajednička autorska predstava, a kao najljepši dio rada ističu ljude s kojima su surađivale. Kako se radi o plesnoj predstavi s dramskim elemetima, izvode ju plesačice Dora Kokolj i Eva Kocić te glumica Hrvojka Begović. Uz njih, autorski tim predstave čine Marino Frankola koji je zaslužan za oblikovanje svjetla, Pavel Posavec kao autor fotografija i snimatelj, Eva Kalogjera zaslužna za oblikovanje zvuka te Luka Borčić koji je dizajnirao vizualni identitet.

Predstava je dio rezidencijalnog programa Javnog sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije te je rezultat suradnje sa Zagrebačkim plesnim centrom, a realizirana je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Pretpremijera i premijera predstave zakazane su za petak 8. i subotu 9. studenog u 20:00 sati u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC, Ilica 10/1). Karte po cijeni od 40 kuna kupuju se na licu mjesta i/ili rezerviraju na email adresi: blagajna@zagrebackiplesnicentar.hr ili telefonski na broj: 01 / 6189 656 (10:00 – 20:00 h).

Učitati još
Zatvori