Razgovarali smo s režiserom hit dječjeg filma ‘Moje neobično ljeto s Tess’

Razgovarali smo s režiserom hit dječjeg filma ‘Moje neobično ljeto s Tess’

Pronalazim se u liku osjetljivog Sama, glavnog lika mog filma ‘Neobično ljeto s Tess’

Dobitnik posebnog priznanja žirija unutar prestižnog programa Generation KPlus na netom završenom Berlinaleu, film ‘Moje neobično ljeto s Tess‘, dugometražni je prvijenac nizozemskog redatelja Stevena Wouterlooda i obiteljska drama koja istražuje odnose između zabrinutog dječaka koji se sprema na najgore i djevojčice koja mu pomaže da pronađe najbolje u sebi. Hrvatska premijera ovog iznimnog ostvarenja za djecu očekuje nas danas u kinu Europa u 18 sati u sklopu 4. KinoKino Festivala.

Premijeru filma Tess iskoristili smo za razgovor s redateljem koji će danas osobno predstaviti film i koji je već ranije za svoj filmski rad s djecom nagrađen nagradom Emmy Kids.

Kako ste se našli u svijetu filma? Postoji li neka posebna priča iza toga ili je to došlo prirodno?

Do toga je došlo prirodno. Sve je počelo još dok sam bio dječak, uzeo sam bakinu kameru i radio svoje prve videe. Ljubav prema filmu rasla je s godinama. Nakon što sam završio srednju školu znao sam da želim postati redatelj i upisao sam Akademiju.

Krenuli ste s reklamama, zatim kratkim pa dječjim filmovima. Kako vam je početak u reklamama pomogao u umjetničkom razvoju? I je li?

Nije išlo tim redoslijedom. Još dok sam studirao radio sam kratke filmove za djecu. Nakon studija napravio sam nekoliko reklama, uz to što sam razvijao scenarije, kako bih zaradio i povećao svoje redateljsko iskustvo. Mislim da mi je to puno pomoglo u radu na mom prvom dugometražnom filmu.

Zašto ste odabrali dječje filmove?

Fasciniran sam temom odrastanja i prijelazom iz djetinjstva u zrelo doba. To je lajtmotiv koji se proteže u svim mojim filmovima, način na koji djeca gledaju život odraslih. Osim toga, jako volim raditi s djecom.

Vaši filmovi su često poučni. Je li to zbog toga što su za djecu ili bi bili poučni bez obzira na to?

Ne volim previše moralizirati u svojim filmovima, ali da, uvijek u njima postoji neka poučna nit. Mislim da je važno, osobito u filmovima za djecu, razgovarati o važnim temama i proširiti njihove vidike.

Prije par dana ‘Moje neobično ljeto s Tess’ osvojio je posebno priznanje na Berlinaleu uz objašnjenje: ‘Posebno priznanje ide jedinstvenoj priči koja prikazuje donošenje bitnih životnih odluka, gubitke i pokušaj pronalaženja svog mjesta na svijetu, a ujedno je lagana i vesela priča o odrastanju. Film nas uči važnosti druženja. Pun je iznenađenja, humora i predviđen je za sve uzraste.’ Kako ste primili vijest?

Oduševljen sam! To nam je bio prvi festival, film smo završili samo mjesec dana prije toga. Jako sam sretan što se publici sviđa.

Kako ste došli na ideju za ‘Moje neobično ljeto s Tess’?

Film je nastao prema romanu Anne Woltz, poznate nizozemske spisateljice. Nakon snimanja mog zadnjeg kratkog filma i TV serije, producent Joram Willink i ja smo znali da sam spreman snimati dugometražni film. Tad mi je teta preporučila roman ‘Moje neobično ljeto s Tess’ i zaljubio sam se u tu priču. Odmah smo znali da to mora biti priča za moj film; topla je, uzbudljiva, prepuna emocija i humora. Ne čudi me da se sviđa mnogim čitateljima u raznim državama. Iz mnogo razloga roman mi je blizak i pronalazim se u liku osjetljivog Sama, desetogodišnjeg glavnog lika.

Mislite li da ga sve generacije trebaju pogledati? I ako da, zašto?

Naravno! Teme u filmu su univerzalne i svima bliske, a vidimo ih kroz oči djeteta koje odrasta. Priča je slojevita, a premisa nije djetinjasta, tako da ga svi naraštaji mogu pogledati.

Učitati još
Zatvori