Što donosi posljednje izdanje Ganz novog festivala?

Što donosi posljednje izdanje
Ganz novog festivala?

Posljednji Ganz novi festival

Ganz novi festival, međunarodni festival razvojnog kazališta, održat će se od 20. do 23. rujna u Studentskom centru. Ulaz na sve programe je besplatan. Sve informacije dostupne na ganznovi.sczg.hr.

Osmo i posljednje Ganz novo izdanje ponovo je udružilo umjetničke snage s Dance_Inn Autumn festivalom koji se fokusira na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art, a spajamo se i s proslavom 10. rođendana umjetničke organizacije Kik Melone.

39 umjetnika iz 9 zemalja (Austrije, Hrvatske, Islanda, Japana, Kanade, Njemačke, Slovenije, Španjolske i Švicarske) svoje će umjetničke priče ispričati kroz 16 izvedbi, 2 radionice, instalaciju, projekciju i dvodnevnu izvedbenu konferenciju.

Ganz, koji je dva puta nominiran kao jedan od pet najboljih hrvatskih kazališnih festivala (Nominacije za Teatar.hr Nagradu publike 2013. i 2015.), ove godine održava se posljednji put. Naime, Sanacijska uprava SC-a krajem srpnja smijenila je Natašu Rajković, voditeljicu Kulture SC-a, autoricu programske koncepcije „Kultura promjene“, u sklopu koje je Ganz, kao i drugi brojni projekti, nastao i prema kojoj je osmišljen i realiziran. Vizuale za osmo, posljednje izdanje Ganza, dizajnirali su mladi dizajneri Miran Bašić i Otto Kušec, poznatiji kao 2dizajnera, u suradnji s Kulturom promjene. Ganz na svojim promotivnim materijalima priča sedam svjetskih jezika, jezika zemalja čije su kulturne institucije i fondacije u proteklih 8 godina podržavale rad Ganz novog festivala. To su zemlje, poput Islanda, koje svoju kulturu i umjetnost cijene i visoko vrednuju, naglasila je umjetnička voditeljica festivala Silvija Stipanov.

Festival u četvrtak, 20. rujna, otvara program Emotivno mapiranje &TD-a u kojem će šestero autor/ica mlađe generacije koji su u Zagreb došli zbog studija, a koji su dio svojega obrazovanja proveli na stolicama &TD-a, predstaviti šest site specific priča, odnosno književnih instalacija. Ovim projektom želi se uspostaviti veza između intimnih relacija koje svi stvaramo s određenim prostorima i njihova javnoga obznanjivanja.

Dance_Inn Autumn 2018., mini pop up festival, donosi predstavu Turning solo, nastavak serije radova kojima isključivo pomoću tijela te pokreta koreografkinja Isabelle Schad portretira izvođače kanalizirajući njihove osobne ritmove i energije u fiksirane koreografije. U ovoj izvedbi, minimalistička studija pokreta malo pomalo postaje pravi dragulj, skulptura u okretu, koreografirani portret plesačice Naïme Ferré.

Islandska umjetnica Ásrún Magnúsdóttir poziva na izvedbu Listening party koja se bavi slušanjem glazbe i slušanjem tinejdžera. Projekt nastaje u suradnji s 30-ak zagrebačkih tinejdžera i jedinstvena je prilika za druženje s dobnom skupinom koju se često krivo shvaća, ali i za povratak u vrijeme koje je, za većinu nas, odavno prošlo svršeno. Poziv za sudjelovanje na radionici i u izvedbama predstava još uvijek je otvoren za mlade od 13 do 17 godina, stoga nam se javite na ganznovifestival@gmail.com.

Prijave su otvorene i za još jedan Ganzov edukativni projekt – radionicu kanadsko-islandske umjetnice Angele Rawlings pod nazivom Aktiviranje geopoetičnog. Autorica poziva sve zainteresirane umjetnike ili ljubitelje umjetnosti na petodnevno istraživanje geopoetike kao sjecišta skladanja, zvukovne poezije, akustične ekologije, glasovne/zvukovne improvizacije i razgovora s određenim mjestima. Dodatne informacije na edukultura.sc@gmail.com.

Predstava Michikazua Matsunea  Goodbye  temelji se na oproštajnim pismima raznih ljudi napisanima iz različitih pobuda – između ostalih, pismu koje je carica Marija Terezija dala svojoj kćeri Mariji Antoaneti na dan kad je ova odlazila u Francusku, pismu koje je slijepi čovjek napisao svome uginulom psu vodiču, pismu kamikaze svojoj djeci sročenom prije odlaska na zadatak, oproštajnom pismu Kurta Cobaina. Kombinirajući čitanje i ples, predstava Goodbye priča priču o intimnim odnosima, ljubavi i zavrzlamama, čitanju između redaka.

A na Ganz nam stiže i hvaljena i nagrađivana Things Easily Forgotten, intimna predstava za samo pet članova publike. Xavier Bobés, španjolski umjetnik, u intimnom okruženju dnevne sobe, poput mađioničara ili medija, vodi nas na putovanje kroz vrijeme, podsjećajući nas da je povijest sazdana od svakodnevice, a ne samo od velikih i važnih događaja.

U sklopu Ganzove programske linije najboljih repriznih programa Staro dobro je uvijek ganz novo! ponovno nam stiže i diljem svijeta igrana, hvaljena i nagrađivana predstava Your Majesties Marte Navaridas i Alexa Deutingera. Riječ je o scenskom uprizorenju govora koji je predsjednik Barack Obama održao na dodjeli Nobelove nagrade za mir u Oslu. Dvoje umjetnika oživljava predsjednikov govor, ažurira dio svjetske povijesti i iznenađujuće jednostavno ogoljuje političku retoriku te sve zajedno pretvara u zapanjujući ples o ratu, miru i nadi.

Švicarski svestrani umjetnik Daniel Hellmann dolazi na Ganz s predstavom Traumboy koja preispituje dvostruka mjerila hiperseksualiziranoga kapitalističkoga društva u kojem živimo. Ova dvosmislena solo-izvedba potiče gledatelje da preispitaju čemu u seksu teže te da dublje promisle o sebi kao seksualnom biću. Jesu li granice u našem umu tamo gdje ih očekujemo?

Kazališni redatelj i dramaturg Saša Božić na festivalu će predstaviti svoj novi rad u nastajanju Bolji život koji će svoju premijeru doživjeti u listopadu u Teatru &TD. Upustit ćemo se u distopiju zajedništva. Sa znatiželjom želimo progovoriti o krhkosti izvedbe kako bismo ocrtali prazninu i stvorili mitove o tijelima kazališta i tijelima TV spektakla te se pozabavili prolaznošću vremena. Želimo razotkriti pojavnost fikcije na koju nailazimo u neostvarenim maštanjima o tzv., boljem životu, pojasnio je redatelj.

Umjetnički kolektiv Kik Melone povodom 10. godišnjice rada poziva na dvodnevnu izvedbenu konferenciju na temu umjetničkoga rada, zajedništva i kreativnoga preživljavanja, a koju organizira grupa autora/ica: Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia, Silvia Marchig, Josip Maršić, pavleheidler, Iva Nerina Sibila i Jasen Vodenica.

A na trećem izdanje Kulturpunktove Kviz-o-rame izazivamo vas na promišljanje medijske pismenosti i nezavisne kulture u turbulentnim vremenima. Prijave timova s imenom i uz naznaku broja sudionik/ca primamo na fejsu i na mail info@kulturpunkt.hr. Kviz-o-ramu organizira Kurziv, nakladnik portala Kulturpunkt. Koautori kviza su Vatroslav Miloš i Lana Pukanić.

Festival je dio projekta apap-Performing Europe 2020, koji se sufinancira sredstvima programa Europske Unije Kreativna Europa. Festival se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Dance on Tour Austria (projekt Tanzquartier Wien-a u suradnji s Austrijskim saveznim ministarstvom za Europu, integraciju i vanjske poslove), Swiss Art Council – Pro Helvetia, a u suradnji s Dance_Inn Autumn 2018., festivalom kazališne skupine de facto, umjetničkom organizacijom Kik Melone, Kulturpunktom i Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

Učitati još
Zatvori