Ovih 10 filmova možda nisu osvojili Oscara za najbolji film, no jedni su od najboljih

Ovih 10 filmova možda nisu osvojili Oscara za najbolji film, no jedni su od najboljih

the_graduate

The Graduate

Nakon sinoćnje svečane dodjele Oscara, prisjetili smo se genijalnih filmova, oni koji su obilježili filmsku i kulturnu povijest, koji su utjecali na popularnu kulturu, a koji nisu u sezoni dodjele nagrada odnijeli kipić za najbolji film, a možda su i trebali. Donosimo naš izbor od deset upravo takvih filmova…

The Graduate

Ova slavna američka ljubavna priča iz 1967. govori o sazrijevanju mladića kojeg zavede žena očevog poslovnog prijatelja. Diplomac je adaptacija istoimenog romana Charlesa Webba, i danas se smatra jedinim od najboljih filmova svih vremena. Dvije godine prije filma, 1963., objavljena je istoimena knjiga autora Charlesa Webba. Iako je knjiga uživala veliku popularnost, film je doslovno rasturio i postao jedan od klasika američke filmografije. Dustin Hoffman i Anne Bancroft zajedno s ikoničnim soundtrackom Simona i Garfunkela jednostavno su zajedno jači i impresivniji od knjige.

Dvadesetogodišnji Benjamin Braddock (glumi ga mladi i odlični Dustin Hoffman), upravo je završio koledž i vraća se kući kako bi to proslavio sa roditeljima i prijateljima. No iako su njegovi roditelji dali sve od sebe kako bi priredili veliku zabavu Benjamin se i dalje osjeća nelagodno u njihovom društvu. No kada ga gđa. Robison (glumi ju Anne Bancroft), žena očevog kolege, zamoli za prijevoz kući, on odluči prihvatiti. I tu priča krene…

The Graduate

Pulp Fiction

Pulp Fiction američki je film Quentina Tarantina iz 1994. godine koji je napisao scenarij zajedno s Rogerom Avaryjem. Poznat je po nelinearnoj radnji, eklektičnim dijalozima te ironičnoj mješavini humora i nasilja ispunjenoj citatima odnosno parafrazama poznatih filmova i popularne kulture. Nominiran je za sedam Oscara, uključujući najbolji film; Tarantino i Avary osvojili su nagradu za najbolji originalni scenarij. Veliki komercijalni uspjeh revitalizirao je karijeru glavnog glumca Johna Travolte, koji je bio nominiran za Oscara, kao i Samuel L. Jacksona i Ume Thurman. Ovi glumci, s još njih nekoliko, postali su stalni suradnici na sljedećim Tarantinovim filmovima te svojom glumom i stilski obilježili njegove filmove.

https://www.youtube.com/watch?v=DkNmeTPx9-E

Pulp Fiction

Goodfellas

Glasoviti Scorseseov film osvojio je pet nominacija za nagradu Oscar, a Joe Pesci trijumfirao je nagradom za najbolju sporednu ulogu. Robert De Niro briljirao je kao okrutni gangster Jimmy Conway, a Ray Liotta pokazao se savršenim izborom za mafijaša koji svaki dan živi na rubu živčanog sloma.

Za razliku od većine filmova koji se bave isječcima iz života, Scorsese zahvaća monumentalnom silinom i uspijeva u naizgled nemogućoj nakani: prikazati život jednoga gangstera od početka pa gotovo do kraja, od uvodnih susreta koji nalikuju prvoj ljubavi do gorkih razočaranja kakva može donijeti samo pripadnost mafijaškoj organizaciji.

Goodfellas

Taxi Driver

Neprikosnoveni klasik i jedan od nezaobilaznih filmova s čvrstim mjestom u gotovo svakoj filmskoj antologiji, Taksist je jedno od remek-djela 1970-ih koje, kroz originalnu te istovremeno zastrašujuću i dirljivu priču, vješto dočarava osjećaj otuđenosti u ondašnjem periodu nakon traumatičnog Vijetnamskog rata. Robert de Niro kao usamljeni ratni veteran Travis Bickle i Jodie Foster kao tinejdžerka uličarka Iris ostvarili su u ovom filmu svoje najbolje uloge, a redatelju Martinu Scorsesiju Taksist je omogućio ulazak u plejadu redateljskih velikana. Taksist je zaslužan i za možda najpoznatiju (i najcitiraniju) filmsku scenu u povijesti kinematografije – onu u kojoj De Niro uperi revolver u ogledalo izgovarajući nezaboravnu rečenicu: ‘You talkin’ to me?’.

Taxi Driver

Saving Private Ryan

Tijekom Drugoga svjetskog rata otkriva se da su tri brata ubijena, a da četvrti nije nađen. General Marshall (Harve Presnell) informiran je o velikoj tragediji koja je zadesila obitelj Ryan te nakon tog saznanja učinit će sve ne bi li pronašao Jamesa Ryana (glumi ga Matt Damon). Jedinica ga odlazi spasiti unatoč maloj vjerojatnosti da je preživio, jer se nalazi na opasnom području.

Jedinica od osam vojnika s kapetanom Millerom (glumi ga Tom Hanks) na čelu, odlazi na zadatak pronaći jedinog preživjelog Ryana i vratiti ga kući. Operacija iskrcavanja savezničkih vojnika na obali Normandije tog famoznog D dana jedan je od najpoznatijih događaja Drugog Svjetskog rata. U filmu se može vidjeti nevjerojatno realistično prezentirana akcija iskrcavanja vojnika koji, pod teškom paljbom nacističkih snaga, nastoje doći do strateški važnih pozicija. Film je peterostruki dobitnik Oscara 1999. godine, a iste godine film je nominiran u 6 kategorija. Film je također osvojio sve veće filmske nagrade – Zlatni globus, Golden Screen, Grammy…

https://www.youtube.com/watch?v=RYID71hYHzg

Saving Private Ryan

Brokeback Mountain

Brokeback Mountain tj. Planina Brokeback, film je iz 2005. godine i donosi fantastična glumačka ostvarenja Jakea Gyllenhaala i Heatha Ledgera. Priča filma prati skriveni i zabranjeni odnos i ljubav te život koji traje nekoliko godina između dva kauboja koji su na najbolji mogući način utjelovila ova dva, tada mlada glumca. Film je osvojio tri Oscara – za najbolji scenarij, režiju i filmsku glazbu.

Brokeback Mountain

Brokeback Mountain

The Philadelphia Story

Iznimno uspješna romantična komedija danas se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena, a 1940. godine nije proglašen najboljim filmom. James Stewart osvojio je Oskara za najbolju mušku ulogu.

Philadelphijska bogatašica Tracy Lords (glumi ju Katharine Hepburn) izbaci svoga muža, Dextera Havena (glumi ga Cary Grant), ubrzo nakon početka braka. Prolaze dvije godine i Tracy je spremna za novi brak, ovoga puta na meti joj je ugledni bogataš George Kittredge (glumi ga John Howard). Dexter se u međuvremenu zaposlio kao novinar za časopis “Spy”. Kada sazna da se Tracy namjerava ponovo oženiti on i suradnici iz novina odluče upropastiti vjenčanje.

The Philadelphia Story

The Philadelphia Story

E. T.

Jedan od najpopularnijih filmova ne samo 1980-ih godina, već filmske povijesti uopće, stoji rame uz rame npr. kultnih Gooniesa, osvojio je četiri Oscara, no nije odnio titulu najboljeg filma. Po mnogima je najbolji film trebao biti upravo on.

Za vrijeme posjeta Zemlji, skupina vanzemaljaca slučajno biva otkrivena. U toj panici, pridošlice na Zemlju pobjegnu u svoj brod i napuste Zemlju, no zaborave na malenog vanzemaljca, koji se tada nađe posve sam, ostavljen, na njemu nepoznatom planetu, daleko od doma. Na svu sreću, on ubrzo nađe svoj prijatelja i srodnu dušu u 10-ogodišnjem Elliotu (glumi ga Henry Thomas), koji ga je slučajno otkrio tražeći hranu. Elliot se nakon početnog straha približi vanzemaljcu te ostvari prvi kontakt. Nakon što je uvidio da je vanzemaljac u biti krhko biće kojem treba pomoć, Elliot ga prihvati kao svog prijatelja te ga odluči nazvati E.T. Maleni E.T. sprijatelji se s Elliotovim bratom Michaelom i njegovom sestrom Gertie (glumi ju Drew Barrymore, tada djevojčica), koji s njim otkrivaju razne nove stvari.

No E.T. je i dalje je u opasnosti, jer ga traže ljudi koji su i prethodno otkrili pripadnike vrste te zbog kojih je ostao na Zemlji, daleko od svoje obitelji. Počinje velika potraga za njim, jer je, prema svemu sudeći, E.T. prvi posjetitelj iz svemira. Unatoč velikom prijateljstvu s Elliotom, on također žudi za domom te počinje graditi napravu putem koje će moći komunicirati sa svojom vrstom. Stvari se počinju komplicirati kada se E.T. razboli, a njegova velika emocionalna povezanost s Elliotom utječe i na dječakovo zdravlje. Da bi stvari još bile gore, pripadnici ljudske rase očajnički žele E.T.-a, kako bi mogli proučavati vrstu drugačiju od njihove te su nađu na dobrom putu da ga pronađu.

E. T.

E. T.

The Last Picture Show

Nostalgična drama o odrastanju u teksaškom gradiću početkom 50-ih, a glavne junake, srednjoškolce, glume Jeff Bridges i Timothy Bottoms. Uz njih gledali smo (a i gledat ćemo) Cybill Shepherd u njezinoj prvoj filmskoj ulozi.

U Anareneu, malom gradiću u Teksasu, odrastaju dva najbolja prijatelja, Sonny (glumi ga Timothy Bottoms) i Duane (glumi ga Jeff Bridges). Njih dvojica uživaju u sitnim radostima koje im pruža njihovo rodno mjesto, među kojima se najviše ističe kino dvorana koju vodi njihov prijatelj i mentor, Sam (glumi ga Ben Johnson). No, raznorazni problemi preuzimaju kontrolu nad njihovim životima i oni shvate da je bezbrižnim vremenima došao kraj.

Film je postigao velik uspjeh u kinima, kritika ga je dočekala hvalospjevima, a osvojio je i dva Oscara, za sporednu mušku (Ben Johnson) i žensku (Cloris Leachman) ulogu, od ukupno sedam nominacija. Peter Bogdanovich je 1992. godine napravio director’s cut verziju filma, dužu 7 minuta jer je ubacio neke scene koje nisu ušle 1971. jer je tada Columbia ograničila trajanje filma na 119 minuta. Iako je ovo najpoznatije ostvarenje režisera petera Bogdanovicha, radi se o filmu snimljenom prema odličnom istoimenom romanu poznatog američkog pisca Larryja McMurtryja.

The Last Picture Show

The Last Picture Show

The Last Picture Show

Tender Mercies

Ovaj dragulj od filma iz 1983. nije razvikan, nije često u filmskim preporukama, a neki će za njega sada prvi put i čuti. No, radi se o filmu koji je osvojio dva Oscara, koji je Robertu Duvallu donio Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu, a piscu Hortonu Footeu Oscara za najbolji scenarij.

Film donosi priču o slomljenom, sredovječnom coutry pjevaču koji s novim brakom odluči učiniti i nove korake ka izgubljenoj kćerki kako bi složio život iznova. Divna, dirljiva drama s odličnim glumcima i jako dobro napisanom pričom. Uz Roberta Duvalla, u filmu gledamo Tess Harper i Ellen Barkin.

Tender Mercies

Tender Mercies

Tender Mercies

Učitati još
Zatvori