Novi crveni tepih Sarajevo Film Festivala

Novi crveni tepih Sarajevo Film Festivala

U suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake, prepoznatljivi simbol jednog od najznačajnijih europskih filmskih festivala, za jubilarno izdanje dobit će novi izgled. Novi crveni tepih koji će i ove godine biti postavljen ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u čast filmskim autorima, umjetnicima i publici, spoj je tradicionalnog i suvremenog. Nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha inspirirao se u elementima sa ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

U suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake, prepoznatljivi simbol jednog od najznačajnijih europskih filmskih festivala, za jubilarno izdanje dobit će novi izgled. Novi crveni tepih koji će i ove godine biti postavljen ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u čast filmskim autorima, umjetnicima i publici, spoj je tradicionalnog i suvremenog.

Bosanski ćilim ispred Narodnog pozorišta pred milijunskim auditorijem ideja je vrijedna divljenja. Ona je naša, kao što je i bosanski ćilim naš, i kao što je Sarajevo Film Festival naš – vrijedan ponosa i podrške”, izjavio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Abdulah Skako i Mirsad Purivatra

‘’Sretni smo da ćemo za jubilarno izdanje Festivala imati novi crveni tepih. Inspiriran je i napravljen s poštovanjem i ljubavlju prema tradiciji. Vjerujemo da će novi crveni tepih biti jedinstven trenutak za sve one koji dođu na 25. Sarajevo Film Festival. Zahvalni smo Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na podršci koju su pružili u realizaciji ovog projekta. Novi crveni tepih je proslava naših zajedničkih dosadašnjih uspjeha, ali i putokaz za budućnost: za Festival, Sarajevo, našu publiku i filmsku umjetnost’’, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

25. Sarajevo Film Festival održavat će se od 16. do 23. kolovoza 2019. pod pokroviteljstvom UNESCO-a i uz moto ‘’Sarajevo mon amour’’.

Učitati još
Zatvori