Najveći dokumentarni hit godine u hrvatskim kinima: Stiže laureat Sundancea, Medena zemlja

Najveći dokumentarni hit godine u hrvatskim kinima: Stiže laureat Sundancea, Medena zemlja

Jedan od najvećih dokumentarnih hitova godine, film Medena zemlja koji kroz priču o skromnoj medarici iz Sjeverne Makedonije otkriva temeljni problem ljudskog odnosa prema prirodi 10. siječnja stiže u domaća kina

Debitantski dugometražni dokumentarac Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, sniman u cinéma vérité stilu tijekom tri godine, fascinantan je film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodnim resursima – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

Medena zemlja osvojio je tridesetak nagrada na najznačajnijim svjetskim festivalima, uključujući čak tri nagrade Sundance Film Festivala (Najbolji dokumentarni film, Najbolja fotografija i Posebna nagrada žirija), Doc Aviv (Najbolji film), DocsBarcelona (Najbolji dokumentarni film), Cinema Eye Honors, Critic’s Choice Documentary Awards i New York Film Critics Circle Awards.

Film ostvaruje značajan uspjeh na svjetskim kino-blagajnama, a podjednako ga hvali i kritika – na liste 10 najboljih filmova iz 2019. godine uvrstili su ga kritičari New York Timesa i Varietyja, koji o njemu piše kao o “lirskoj i uzvišenoj poemi i posebnoj gozbi za osjetila… koja progovara o duhu koji globalno izumire”. Sjajnu budućnost ovom ostvarenju predviđaju i na predstojećoj dodjeli Oscara za koje je prednominiran u čak dvije kategorije: dokumentarnog filma te najboljeg međunarodnog filma (predstavnik Sjeverne Makedonije).

“Pola meda uzimaš, a pola ostavljaš pčelama” pravilo je kojeg se Hatidže, medarica iz napuštenog planinskog seoceta već desetljećima pridržava ubirući med, koji je jedini izbor prihoda za nju i njenu bolesnu majku. Hatidže živi u skladu s prirodom, poštujući pravila zanata koja je naučila od svojih predaka, a pčelama pristupa s puno ljubavi i poštovanja, nerijetko im pjevušeći i razgovarajući s njima.

Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano narušava dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna obitelj predvođena beskrupuloznim ocem Husseinom nastanjuje svoju mobilnu kućicu pored Hatidžine kamene nastambe. U vječnoj potrazi za dodatnim izvorom zarade, Hussein se također odlučuje baviti pčelarstvom, ali njegove tehnike i ciljevi pogonjeni željom za što većom i bržom zaradom u potpunom su neskladu ne samo s Hatidžinima, već i s cijelim ekosustavom.

Medena zemlja je istovremeno grub i nježan portret krhke ravnoteže našeg ekosustava, koji gledateljima daje jedinstven uvid u jedan način života u izumiranju, ali ujedno i nezaboravno svjedočanstvo o snazi i izdržljivosti jedne iznimne i snažne žene.

Distributer filma je Restart Label u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom. Medenu zemlju ne propustite pogledati u Zagrebu (Dokukino, od 10. siječnja i kino Tuškanac, od 20. siječnja), Rijeci (Art kino, od 10. siječnja), Splitu (Kinoteka Zlatna vrata, od 10. siječnja), Varaždinu (Kino Gaj, od 14. siječnja), Puli (Kino Valli, od 30. siječnja), Zadru (Kino Zona, od 20. siječnja), Bjelovaru (KMC, od 16. siječnja), Samoboru (18. i 19. siječnja), Osijeku, Rovinju, Šibeniku i drugim hrvatskim gradovima.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori