Filmski maraton: Jared Leto

Filmski maraton: Jared Leto

Jared Leto 1

Jareda Letoa najviše se sjećamo kao Jordana Catalana u TV seriji My so-called life. Tinejdžerice diljem svijeta patile su uz televizijski ekran za srednjoškolskim buntovnikom Jordanom. Jared je već tada pokazao veliki glumački talent te su uslijedile manje, no i veće sporedne uloge u filmovima kao što su Tanka crvena linija, Klub boraca, Prekinuta mladost i Američki psiho.

No, uloga koja ga je lansirala u zvjezdanu orbitu svakako je ona Harryja Goldfarba u filmu Rekvijem za snove. Upravo taj film je naš prvi prijedlog za filmski maraton posvećen ovom izvrsnom glumcu, a koje još predlažemo, pročitajte u nastavku…

Jared Leto 2

Requiem for a Dream, Rekvijem za snove

Harry (Jared Leto) i Tyrone (Marlon Wayans) su dva prijatelja, sitni kriminalci i ovisnici, koji se na sve načine snalaze da bi došli do droge. Harryjeva djevojka Marion (Jennifer Connelly) čak pristaje na prostituciju zbog droge. Istovremeno, Harryjeva majka ovisna je o TV reklamama i sve bi učinila da dođe na televiziju. U pokušaju da smršavi posegne za pilulama i postaje ovisna o njima.

Requiem for a Dream

Mr. Nobody, Gospodin Nitko

Osebujna i neobična fantastična egzistencijalna romantična drama “Gospodin Nitko”, 2009. nagrađena je na festivalu u Veneciji, a godinu poslije na dodjeli Europskih filmskih nagrada ovjenčana Nagradom publike za najbolji film.

Stoosamnaestogodišnji Nemo Nobody (J. Leto) je posljednji živi smrtnik na Zemlji, koji se u distopijskom svijetu budućnosti 2092. godine pred upornim novinarom prisjeća svog života, točnije svojih mogućih života. Dok javnost u svojevrsnom reality-showu prati iščekivanje njegove skore smrti, jer su ljudi u međuvremenu zahvaljujući “telomerizaciji” postali besmrtni, Nemo se uz pomoć psihijatra mislima vraća u svoje isprva sretno djetinjstvo, sve do trenutka u kojem su se, kada je njemu bilo 9 godina, odlučili razvesti dječakov otac (R. Ifans) i majka (N. Little).

Mr. Nobody

Dallas Buyers Club, Dobri dileri iz Dallasa

Radnja filma odvija se u Dallasu 1985. godine. Električar i povremeni jahač bikova- Ron Woodroof voli “ težak“ život: previše puši, pije, uzima kokain i vodi neuredan seksualni život. On je i tipičan tip s rasističkom i homofobnom ideologijom. Kad se na poslu ozlijedi i završi u bolnici doznaje da ima HIV i da će umrijeti u roku 30 dana. Ljut je i gnjevan, pogotovo zato što ima bolest homoseksualaca, kako se onda mislilo.

Ubrzo doznaje da mu tretman pod nazivom AZT može produljiti život. No AZT terapija je u SAD-u tek u povojima. No umirući čovjek je spreman na borbu, te će iskoristiti svaku mogućnost da pribavi „drogu“ koja spašava život. Jedan od sporednih, no značajnih, likova filma je tranvestit Rayon kojeg je maestralno odlglumio Jared Leto. Upravo za ovu ulogu nagrađen je i Oscarom.

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club 2

Suicide Squad, Odred otpisanih

Skupina jedinstvenih superzlikovaca, koji se već nalaze u zatvoru visoke sigurnosti, regrutirani su za tajni zadatak vladine agentice Amande Waller. Pod nazivom “Suicide Squad” kreću u pogibeljnu misiju, preopasnu za obične snage sigurnosti i vojske, koja ima je dodijeljena u zamjenu za određene povlastice. Iako film nije pobrao vrhunske kritike, interpretacija Jokera koju je izveo Jared Leto mnogima je ostala u pamćenju.

Suicide Squad

Suicide Squad 2

Blade Runner 2049

Trideset godina nakon događaja iz prvog filma, novi istrebljivač, losanđeleški policajac K pronalazi dugo skrivenu tajnu koja ima potencijala ono malo ljudskog društva što je preostalo baciti u potpuni kaos. Njegovo otkriće odvest će ga u potragu za Rickom Deckardom, bivšim istrebljivačem koji je nestao prije tri desetljeća… Još jedan film u kojemu Jared Leto glumi zlikovca u kojeg će se mnogi ‘zaljubiti’.

Blade Runner 2049 2

Blade Runner 2049

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori