Filmska zima u Kinoteci: Ne propustite ciklus Zimske priče

Filmska zima u Kinoteci: Ne
propustite ciklus Zimske priče

Za neke najgore, a za neke najdraže godišnje doba. No, jedno je sigurno, zima je vrijeme s mnogo lica, a neka od njih istražit će ciklus Zimske priče, koji je na repertoaru kina Kinoteka od 17. prosinca 2019. do 4. siječnja 2020. godine.  Ciklus je podijeljen u četiri cjeline koje donose kombinaciju tradicionalnih i alternativnih božićnih klasika, komedije, romantike, tjeskobe i jeze, s velikim finalom koji se odvija pod užarenim suncem Australije i Japana.

Groznica zatvorenog prostora

Ciklus započinje s dva filmska naslova koji spajaju snijegom prekrivene pejzaže i groznicu zatvorenog prostora. Turist (2014) Rubena Östlunda govori o švedskoj obitelji koja zimu provodi u francuskim Alpama, sve dok njihov sklad ne poremeti lavina. No dok majka ostaje čuvati djecu, otac u panici napušta obitelj ne bi li spasio vlastiti život

. Goran (2016) Nevija Marasovića je priča o vozaču taksija u Gorskom kotaru, koji za rođendan saznaje da mu je supruga trudna. No Goran zna da ne može biti otac djeteta, stoga se rođendanska zabava koju su mu pripremili prijatelji pretvara u paranojom i opijatima podgrijanu parodiju whodunita. Dva stilski i žanrovski potpuno različita prikaza muškosti u krizi, u kojima snijeg funkcionira kao katalizator zapleta, ne propustite pogledati 17. i 18. prosinca.

Zimska romansa

Dvije romantične komedije u kojima Božić i njegova ikonografija čine značajan dio zimskoga ugođaja na rasporedu su 21. prosinca. Prvi naslov je Trgovina iza ugla (1940), klasična screwball komedija Ernsta Lubitscha o zaposlenicima jedne trgovine, koji se za vrijeme radnoga vremena ne podnose, dok se izvan posla upuštaju u anonimnu epistolarnu romansu.

Ova je priča još jednom zaživjela kao Imaš poruku (1998.) u režiji Nore Ephron s Meg Ryan i Tomom Hanksom, u kojoj je epistolarna romansa premještena u suvremeni kontekst internetskih chatroomova. Zahvaljujući sjajno napisanim likovima i situacijama te izvrsnom omjeru romanse i komedije, ove zimske priče osigurale su mjesto među omiljenim blagdanskim filmovima svih generacija.

Blagdanska jeza

Ako spadate među one koji zimske praznike vole začiniti s malo jeze, ne propustite Gremline, komediju strave Joea Dantea iz 1984., koja je u popularnu kulturu uvela Gizmu – egzotičnu životinjicu koja je mazna i dobroćudna sve dok je se ne smoči i ne hrani nakon ponoći. Ovaj šarmantan spoj komedije i strave, začinjen zaigranim specijalnim efektima, vrckavo-ironičnom glazbom Jerryja Goldsmitha, gomilom lampica, snijega, ponekom ogrebotinom i krvavom flekom, objeručke su prihvatili i publika i kritika te je postao jedan od najomiljenijih alternativnih božićnih filmova svih vremena.

U nastavku filma Gremlini 2: Novo leglo (1990) Dante je ublažio mračnu atmosferu iz originala, posegnuvši za stilom crtanih filmova i slapsticka i stvorivši jedinstvenu kreaturu u povijesti američkog studijskog filma čiji monstrumi doslovno prijete da će prijeći na ovu stranu platna. S gremlinima se družimo 27. i 28. prosinca.

Božić na Suncu

Od 2. do 4. siječnja otputujte na drugu stranu hemisfere uz tri filma u kojima božićne lampice svjetlucaju na temperaturi +40. Prva postaja je Hollywood, gdje transrodna seksualna radnica po izlasku iz zatvora saznaje da ju je njezin momak (i svodnik) varao s drugom ženom. Nezavisni filmski hit Tangerine u režiji Seana Bakera (Projekt Florida, 2017) netipična je blagdanska priča, prepuna buke, bijesa, ali i humora i nježnosti. Druga postaja je fiktivni australski gradić u Novom Južnom Walesu, gdje se odvija radnja psihološkog trilera Buđenje u strahu (1971) u režiji Teda Kotcheffa.

Ovaj film Martina Scorsesea je “ostavio bez teksta”, a Nick Cave ga je proglasio “najboljim i najstrašnijim filmom ikad snimljenim u Australiji”. Uspoređivan je s filmovima kao što su Psi od slame (1971), Paklena naranča (1971) i Oslobađanje (1972). Ciklus zaključuje film Sretan Božić, gospodine Lawrence (1983) režiji Nagise Oshime (Carstvo čula), hit iz 80-ih, u kojem su svoje glumačke snage odmjerili dva velika glazbenika: David Bowie i Ryuichi Sakamoto. 

Filmovi iz ciklusa Zimske priče prikazuju se od utorka, 17. prosinca do subote, 4. siječnja od 20, odnosno 18 sati, a cijena ulaznice iznosi 15 kuna.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori