Alternativno Valentinovo u kinu Kinoteka uz film koji preispituje muško-ženske odnose

Alternativno Valentinovo u kinu Kinoteka uz film koji preispituje muško-ženske odnose

U sklopu posebnog programa kina Kinoteka Na drugi pogled, posvećenog filmovima na koje se vrijedi podsjetiti, pogledati ih svježim očima i ponovno ih otkriti, u petak, 14. veljače gledamo Sveti dim (1999) čuvene novozelandske filmske i tv redateljice Jane Campion (Piano, Portret dame, Top of the Lake), ujedno i jedine žene u povijesti nagrađene Zlatnom palmom, glavnom nagradom Festivala u Cannesu (Piano, 1993). 

Iako premijerno prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Veneciji, Sveti dim nije naišao na razumijevanje ni kritike niti publike. Međutim, revizionistička screwball komedija Jane Campion, u kojoj konfrontacijski, bez zaštitnih rukavica, preispituje dinamiku moći unutar muško-ženskih odnosa, danas zrači sasvim novim sjajem. Predvođena nadahnutim i hrabrim nastupima Kate Winslet i Harveya Keitela, ova duhovita, erotična i povremeno halucinantna de(kon)strukcija dobnih, intelektualnih i seksualnih odrednica koje ustrojavaju hijerarhiju unutar romantičnih odnosa, zrela je da je se ponovno pogleda i otkrije.

Tijekom putovanja Indijom, Ruth Barron doživljava neočekivano prosvjetljenje i pridružuje se komuni vjerskog gurua Babe. Zabrinuti za psihološko stanje svoje kćeri, članovi njezine obitelji izmislit će priču o očevoj bolesti, ne bi li je namamili nazad u Australiju i predali u skrb P.J.-a Watersa, stručnjaka specijaliziranog za „deprogramiranje“ pojedinaca koje su zaveli vjerski kultovi.

Projekcija ovog nepravedno zapostavljenog filmskog dragulja obilježit će povratak analognog kino iskustva u kino Kinoteka – Sveti dim prvi je film koji se prikazuje u svom originalnom formatu, s 35mm kopije. Povratak 35-mm projektora u projekcijsku kabinu kina Kinoteka gledateljima naviklim na čistoću HD slike omogućit će uživanje u bogatstvu teksture analognog filma i ponuditi uvid u povijest i različite izražajne mogućnosti analognog filmskog medija.

Učitati još
Zatvori