Film ‘Mali’ Antonija Nuića hrvatski je kandidat za Oscara

Još jedan uspjeh hrvatskog filma Mali

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.

15 članova Komisije HDFD-a, u petak 30. kolovoza 2019. godine, tajnim je glasovanjem u 2. krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će film Mali, redatelja Antonia Nuića, biti predstavnik hrvatske kinematografije na 92. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. Ovogodišnji hrvatski kandidat za nagradu Oscar predstavljen je na konferenciji za medije u Hrvatskom audiovizualnom centru.

Kandidaturu za Oscara Nuić vidi kao dobru priliku da se u centru filmskog svijeta pokaže kako se i ovdje stvaraju nekakvi filmovi, nada se njima interesantni: ‘Svi koji su dosad išli u toj funkciji napravili su dio promocije i vidljivosti hrvatske kinematografije na američkom kontinentu gdje je teže doći jer je to tržište zasićeno filmovima’, napomenuo je.

Producent filma Boris T. Matić rekao je kako su ponosni što već drugi put isti tim predstavlja Hrvatsku za kandidaturu za Oscara – prije deset godina bio je to Nuićev Kenjac.

Američka akademija ima oko sedam tisuća članova, njih deset posto budu izabrani da gledaju nacionalne kandidate, potrudit ćemo se da dopremo do njih da vide film. – rekao je na kraju Matić.

Dugometražni igrani film Mali redatelja i scenarista Antonija Nuića, svojevrsni nastavak omnibusa Seks, piće i krvoproliće, na prošlogodišnjem 65. izdanju Pulskog filmskog festivala osvojio je Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, Oktavijana – nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara te Zlatnu Arenu za specijalne efekte. Nakon toga sudjelovao je na nizu festivala, a u Torinu je Franjo Dijak dobio nagradu za najboljeg glumca.

Mali je kriminalistička drama prožeta crnim humorom u kojoj otac nakon četverogodišnjeg boravka u zatvoru čini sve kako bi zadržao skrbništvo nad svojim sinom. Franjo je diler kojem umire supruga, a njezini roditelji žele ga prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad sinom, Malim. Mali voli oca, voli njegove nekonvencionalne odgojne metode i želi živjeti s njim. Franjo nema namjeru nikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što nema namjeru pustiti da ga itko od njega razdvoji. Za četrdeseti rođendan Franjo dobiva dva poklona koji su rješenje svih njegovih problema.

Uz Franju Dijaka uloge u filmu tumače Vito Dijak, Rakan Rushaidat, Hrvoje Kečkeš, Bojan Navojec, Robert Ugrina, Živko Anočić, Paško Vukasović, Iva Babić i Ksenija Marinković. Kostimografkinja filma je Morana Starčević, Nedjeljko Mikac autor je scenografije, a skladatelj je Hrvoje Štefotić. Montažu potpisuje Marin Juranić, a za fotografiju zaslužan je Radislav Jovanov Gonzo. Producenti filma su Boris T. Matić i Lana Matić, a redatelj i scenarist filma je Antonio Nuić. Mali je nastao u produkciji Propeler Filma i u koprodukciji s Alka Filmom. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori