U kina stiže ‘Selfie’, gorko-slatki dokumentarac snimljen mobitelom koji prati odrastanje u getu

U kina stiže ‘Selfie’, gorko-slatki dokumentarac snimljen mobitelom koji prati odrastanje u getu

U neovisna kina diljem Hrvatske stiže zabavan i istovremeno potresan autoportret dvojice tinejdžera čiju svakodnevicu trese napuljska mafija. Režiserska fotelja pripala je Agostinu Ferrenteu koji je ovim filmom osvojio filmske festivale. ‘Selfie’ se premijerno prikazao na filmskom festivalu u Berlinu, a bio je nominiran i za Europsku filmsku nagradu u kategoriji dokumentarnog filma.

Ubojstvo 16-godišnjeg Davidea Bifolca početna je točka iz koje redatelj dalje grana priču. Talijanska policija, karabinjeri, zamijenila ga je za opasnog zločinca i ubila ga sasvim slučajno. Iznenadna smrt tinejdžera razorila je rutinu lokalne zajednice, a kako bi bolje shvatio cijeli događaj redatelj, Ferrente odlučuje upoznati Davidove prijatelje.

Dvojici najboljih prijatelja, 16-godišnjacima Pietru i Alessandru, daje mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao selfie film. Obojica su, kao i mnogi drugi iz kvarta u kojemu nema knjižnice, kina ili kazališta, napustila školu – Alessandro je konobar u lokalnom kafiću Cocco Bar, a njegov najbolji prijatelj, nezaposleni Pietro sanjari o karijeri frizera. 

Pratimo ih tako na druženju s prijateljima, u vožnji skuterima, na plaži, u solariju ili čak u WC-u, te ih zatičemo u razmišljanjima o filmu koji snimaju – trebaju li progovarati o beznađu i kriminalnom miljeu u kojem žive ili pak udariti svojim selfie zapisima veseliji ton. Prijatelji su neumorni u dokumentiranju života, a rezultat toga je ovaj impresivan i zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji, o čvrstom dječačkom prijateljstvu i životu u kojem budućnost često određuje obiteljska pozadina. 

Selfie tijekom prosinca pogledajte u Zagrebu (Dokukino KIC, od 13. 12. i kino Kinoteka), Pop-up kinu Samobor (14. i 15. 12.), Dubrovniku (kino Visia, 9. 12.), Varaždinu (kino Gaj 10. i 17.12.), Puli (9., 10. i 11. 12.) i Splitu (kinoteka Zlatna vrata 11., 12. i 17. 12.), a u siječnju 2020. godine u Rijeci (Art-kino), Rovinju, Krapini i ostalim kinima iz neovisne kino mreže.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori