Veliki festival francuske kulture

Veliki festival francuske kulture

‘Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj’ počinje tijekom ovog travnja pretprogramom tijekom kojega će se održati desetak događanja s francuskim predznakom. Uvod je to u višemjesečno istraživanje francuske kulture koje će službeno početi u svibnju velikom izložbom Augustea Rodina te izvedbom opere Pelléas et Mélisande Claudea Debussyja.

rendes vous post4

Do  kraja rujna održat će se više od 150 događanja pod zajedničkim nazivom ‘Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj’.  Početak festivalskih aktivnosti obilježit će predavanje najutjecajnijeg svjetskog ekonomista današnjice Thomasa Pikettyja. U okviru programa Filozofskog teatra na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Piketty će 9. travnja ujedno predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige ‘Kapital u 21. stoljeću’ koju je objavio nakladnik Profil.

kapital

Pretprogram Rendez-vous festivala u travnju donijet će i zanimljiva glazbena događanja.Tako će na 28. Muzičkom biennalu Zagreb (18. −25. travnja) jedno od ključnih skladateljskih imena biti francuski skladatelj Bruno Mantovani, a tijekom festivala bit će izveden niz njegovih djela. Zatvaranje MBZ-a također će obilježiti francuska umjetnost – u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu 25. travnja održat će se praizvedbe dviju baletnih jednočinki u koreografiji jednog od najpoznatijih suvremenih francuskih koreografa Pascala Touzeaua.

balet

Krajem travnja, zagrebačka publika imat će priliku uživati i u dva događanja koja povezuju književnost i film, Francusku i Hrvatsku. Tako će u organizaciji izdavačke kuće Fraktura 29. travnja u kinu Europa biti predstavljen novi roman Slavenke Drakulić ‘Dora i Minotaur − moj život s Picassom’ o životu poznate francuske fotografkinje i Picassove muze Dore Maar te prikazati dokumentarni film Željka Senečića posvećen Maarovoj. Također, uz prikazivanje nekoliko francuskih film noir na Noir Film Festivalu koji će se održavati od 24.
do 26. travnja u Francuskom paviljonu u Zagrebu, gostovat će cijenjeni i višestruko nagrađivani francuski autor i scenarist Tonino Benacquista, najpoznatiji po koscenarističkom radu s Jacquesom Audiardom (Sur mes lèvres, De battre mon coeur s’estarrêté), kao i romanu ‘Malavita’ koji je bio predložak za istoimeni film Luca Bessona iz 2013. godine. Tijekom filmskog programa 9. Festivala tolerancije, koji će se odvijati u kinima Europa i Tuškanac od 12. do 18. travnja, publika će moći pogledati osam francuskih koprodukcija, a festival će ugostiti francuskog redatelja Jeana Bodona.

rendes vous post3

Povodom prvog izdanja utrke ‘Tour de Croatie’ 26. travnja na Zrinjevcu u Zagrebu bit će postavljena izložba fotografija ‘Tour de France’ kojom se 2013. godine obilježila 100. obljetnica ovog poznatog natjecanja te predstavila njegova povijest, pobjednici i krajolici kroz koje se utrka održavala. Zagreb će u travnju ugostiti još jednu izložbu fotografija slavnog francuskog konceptualnog umjetnika Philippea Ramettea, poznatog po nadrealističkim radovima koji istražuju pojam gravitacije. Ramette će osobno prisustvovati otvorenju svoje izložbe 30. travnja u Medijateci Francuskog instituta (Médiathèque de l’Institut français) u Zagrebu.

rendes vous post1

Hrvatsku publiku početkom svibnja očekuje ‘Adriatic Lagoon Regatta’ (od 30. travnja do 4.svibnja, u Splitu) − posade će jedriti na katamaranima francuskog proizvođača Bénéteau, dok će poznati francuski chef Vivien Durand 1. svibnja pripremiti gala večeru u luksuznom hotelu Martinis Marchi na Šolti. Istovremeno, od 1. do 3. svibnja, odvijat će se Međunarodni susret penjača koji će u Paklenici ugostiti Excellence Team France (FFCAM) koji čine poznati francuski penjači − Charlotte Durif, Mathieu Bouyoud, François Lombard, Olivier Fourbet, Titouan Dechamboux, Léo Dechamboux i Tanguy Topin.

rendes vous post2

‘Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj’ odvijat će se od svibnja do rujna 2015. godine u cijeloj Hrvatskoj te će tijekom višemjesečnog programa multidisciplinarnog karaktera s više od 150 događanja u 22 grada hrvatskoj publici predstaviti francusku kulturu u njezinoj punojraznolikosti i bogatstvu, istovremeno  je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske.

rendes vous post5

Od glavnih događanja koja će se održati u okviru festivala izdvajamo velika izložba Augustea Rodina u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i Galeriji Meštrović u Splitu, opera Pelléas et Mélisande Claudea Debussyja, Concert spirituel Hervéa Niqueta, veliki bal 14. srpnja na glavnom zagrebačkom trgu i manifestaciju Nuit Blanche.

 Foto:  Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj

Učitati još
Zatvori