Ana Cvitaš: Čitajući knjigu
‘Dora i Minotaur’

Ljeto u meni budi melankolika podložnog razmišljanjima o težini odnosa. Lijep je to osjećaj. Inspirativan i smirujuć. Stoga je zanimljivo da sam, došavši u Rovinj kako bih radila na jednom projektu, imala priliku slušati Slavenku Drakulić kako promišljeno i direktno iznosi svoje viđenje jednog kultnog odnosa kojeg je proučavala te iz njega naposljetku stvorila imaginarnu stvarnost u kojoj se zapitkujete što je uistinu bilo, a što se životu  prišuljalo kroz autoričine intervencije te je li spoznaja o tome uopće potrebna. Iz njenih riječi  proizlazi obris jedne ženske figure koja je, u odnosu s muškarcem–zvijeri, izgubila vlastitu esenciju; odričući se vlastitog identiteta.

dora-i-minotaur_300dpi post 1

Henriette Theodora Marković rano se suočila s idejom formiranja identiteta; stvarnog lica i onog zaštitničkog, fasadnog. Stoga je postala Dora Maar. Fotografkinja, slikarica, pripadnica pokreta nadrealizma… i da, ljubavnica jednog umjetnika. Taj odnos, Dore Maar i Henriette Theodore Marković, te dvojne ličnosti i Pabla Picassa, kompleksan je odnos moći, sirove snage i društvenih normi naspram, vrlo jednostavno –  žene.

29th September 1955:  Spanish painter Pablo Picasso (1881 - 1973) in his villa 'La Californie' at Cannes.  (Photo by George Stroud/Express/Getty Images)

Dok pišem tekst, još uvijek okrećem stranice života Dore Maar kojima je novu dimenziju vlastitim promišljanjima i analizama dala jedna od naših najrelevantnijih suvremenih spisateljica.  Nemoguće je podići pogled. Jer, uopće nije bitan taj muškarac, Minotaur, taj veliki Pablo Picasso. Bitna je Dora, njena spoznaja o vlastitoj ranjivosti koju zatomljuje, ne priznaje, koju skriva iza svoje umjetnosti, leće aparata; njenog jedinog alata koji joj omogućava da stvarnost i surovost koju stvarnost nudi vidi točno takvu kakva jest, a da se istovremeno zaštiti od njene nemilosrdnosti.

Zanimljiva je Dora Maar; žena s mnogo lica koja nikako da uhvati jedinstvenu formu. Nikako da prestane titrati i postane snažna. Dovoljno je da pogledate tu Picassovu sliku; tu nježnu Doru i nemilosrdnog Minotaura, kako biste doživjeli svu kompleksnost jednog odnosa; te sume bremena dvoje umjetnika.

dora maar picasso post

Zanimljiva je Dora Maar. Ona je mnogo više od crno bijele  fotografije dvoje ljudi na stepenicama koja se uvijek veže uz biografske članke o spomenutima. Zanimljiva je Dora Maar. Toliko da se moram vratiti knjizi i vještoj naraciji Slavenke Drakulić.

Foto: Fraktura, Getty Images

Učitati još
Zatvori