Čak dva filmska festivala na otoku Braču

Čak dva filmska festivala na otoku Braču

Od 29. srpnja do 2. kolovoza u Postirima na Braču održat će se 5. Postira Seaside Film Festival, međunarodni festival kratkometražnog igranog filma.  Za peti rođendan festival je dobio peti dan programa. Time se povećao i broj filmova – ove će godine kroz različite festivalske programe biti prikazano 42 filma iz 20 zemalja, uglavnom hrvatske premijere.

postira brač post

Na glavnoj pozornici, kogulama popločanoj postirskoj Pjaci, 29. i 30. srpnja odvijat će se natjecateljski program. U dvije će se večeri 14 međunarodnih kratkometražnih filmova iz 10 zemalja boriti za nagradu publike. Pobjednik osvaja sedmodnevni boravak za dvoje u postirskom hotelu Pastura, koji je sponzor nagrade. Brojna postirska publika, u kojoj je lani bilo više od 1500 ljudi, i prijašnjih se godina pokazala kao ozbiljan žiri koji za pobjednike bira vrhunske uratke.

brač post 4 postira

Na istoj lokaciji sutradan, 31. srpnja, organizatori  i brojni gosti festivala s ponosom i zadovoljstvom predstavljaju nove programe ovogodišnjeg PSFF-a. Program Fokus na Francusku donosi blok od 4 izvrsna francuska filma. Ovaj je program realiziran u suradnji s Rendez-vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj, a filmove će osobno predstaviti autori koji će gostovati na festivalu. U drugom dijelu ove večeri predstavit će se suradnja s Cottbus film festivalom, renomiranim njemačkim festivalom usmjerenim na istočnoeuropske filmove. Cottbus je jedan od najistaknutijih europskih festivala koji istražuje kulturne, društvene i povijesne aspekte istočne Europe, i potiče koprodukcije s ovim dijelom svijeta. U Postirima će se prikazati pobjednički film s prošlogodišnjeg Cottbusa iz kategorije kratkog filma, a suradnju će publici osobno predstaviti Bernd Buder, programski direktor Cottbusa i gost ovogodišnjeg PSFF-a. Subota, 31.srpnja rezervirana je za domaće kratkometražne filmove. To uključuje odabrane hrvatske, ali i lokalne filmove, odnosno filmove u kojima se kao autori ili glumci pojavljuju Postirani. Iste se večeri prikazuje i film – rezultat trodnevne filmske radionice za mlade, koja već treću godinu mlade Bračane educira i na praktičan način uvodi u svijet filma.

brač post 5 postira

Nešto otkačeniji, dvodnevni off-program ‘Midnight shorts’ odvija se u kultnoj postirskoj uvali Prja 29. srpnja i 2.kolovoza. U kasnonoćnim projekcijama, u borovoj šumi u neposrednoj blizini mora, prikazat će se 18 vrhunskih domaćih i stranih kratkiša. Organizatori posebno ističu edukativnu dimenziju festivala. Stoga ove godine, osim spomenute filmske radionice za mlade, s posebnim zadovoljstvom najavljuju radionicu za glumce Audicija za film i tv. Radionicu će voditi Nancy Bishop, CSA, kasting direktorica zaslužna za kasting na vrhunskim produkcijama (Mission Impossible, Snowpiercer, November Man), i Anila Gajević, CEO, vlasnica agencije Zona, najveće agencije za glumce na Balkanu.

brač post

Filmski entuzijasti iz postirske udruge Lanterna Magica, organizatora PSFF-a, pozivaju na festival sve ljubitelje dobrog kratkometražnog filma. Sa željom da kvalitetni filmovi budu dostupni što većem broju ljudi, ulaz na sva festivalska događanja već je tradicionalno besplatan. U različitim programima naći će se ponešto za svakoga – od komedije do drame, od ljubavi do kriminala. Sve to u opuštenoj atmosferi malog dalmatinskog mista, pod zvjezdanim nebom. Stoga vam ne preostaje ništa drugo nego se osobno uvjeriti da je Postira Seaside Film Festival, kako je napisao jedan specijalizirani filmski portal, najšarmantniji mali festival kratkometražnog filma na Mediteranu.

supetar

No, tu filmskoj priči na otoku nije kraj! Od 6. do 8. kolovoza prvi će se put održati Brač Film Festival i to u sklopu manifestacije Supetarsko lito. Pod pokroviteljstvom Grada Supetra i Turističke zajednice Grada Supetra organizatori su za pripremili odličan program. Osnivač i direktor je mladi redatelj i producent Bruno Mustić, a u projektu sudjeluje preko 50 mladih ljudi, uglavnom studenata, iz cijele regije.

brač post 2

Glavni program festivala se dijeli na: projekcije za djecu, kratkometražni program i dugometražni program. Film Ognjena Sviličića, Takva su pravila, koji se proslavio nagradom na venecijanskom festivalu otvara Brač Film Festival. Drugu večer obilježit će švedski film Turist redatelja Rubena Östlunda koji je 2014. godine dobio nagradu žirija u programu Un certain Regard filmskog festivala u Cannesu, a zadnju večer posjetitelji će moći uživati u kino-hitu Bit ćemo prvaci svijeta. Kratkometražni program bit će prikazan druge večeri Brač Film Festivala u amfiteatru Waterman Resorta. Svoje filmove predstaviti će studenti filmskih akademija u Zagrebu, Beču, Ljubljani, Banja Luci, par nezavisnih mladih autora te studenti European Film College-a iz Danske.

Naši najmlađi moći će uživati u programu ‘Koko u Supetru’ sva tri dana u jutarnjim satima te pogledati koje je dogodovštine najpopularniji mladi junak Koko proživio u filmovima ‘Koko i duhovi’, ‘Zagonetni dječak’ te ‘Ljubav ili smrt’. U suradnji sa Foto dani mladih u Supetru će bit će organizirana izložba fotografija ‘Hrvatska u oku mladih fotografa’.

Foto: Shutterstock, Facebook

Učitati još
Zatvori