Krafnice od banane: zdravija verzija omiljenog slatkog peciva

Pekarne tijekom cijele godine mirišu na slatka peciva i deserte. Krafne se tradicionalno jedu u veljači, no onima u domaćoj verziji rijetko tko će odoljeti. Najpoznatije su one američke s rupom u sredini, te punjene koje su raširene u našim područjima. Krafnice od banane su zdrava, mini verzija svoje velike inačice i gotove se u trenu. Za razliku od onih u originalnoj recepturi, krafnice od banane peku se u kalupu sličnom onom za muffine. Slatki zalogaj bez prženja u dubokom ulju voljet će i djeca, a kako bi bile još privlačnije poigrajte se raznim glazurama i dodacima za posipavanje. Mirisna aroma ujutro će probuditi sve spavalice, a u njima ćete uživati i kada se ohlade uz kavu i čaj. Zahvaljujući banani, ne gube na sočnosti stoga će ostati meke i prhke i do nekoliko dana. U nastavku potražite recept za zdraviju verziju zimskog comfort fooda.

Krafnice  od banane za zdraviji comfort food

O porastu popularnosti comfort hrane u posljednjih nekoliko godina mnogo se priča. Sam pojam označava hranu koja pruža užitak i utjehu, a najčešće se jede u hladnim mjesecima. Zima sa sobom donosi i povećanu želju za slatkom i ‘težom’ hranom. No, porast industrije zdrave prehrane i tome je doskočio zdravijim alternativama omiljenim ‘nezdravim’ zalogajima. Krafnice su odličan brzi i ukusni obrok u kojem ćete iskoristiti sve one pocrnjele banane koje čekaju u zdjeli. U pećnici se peku tek 15ak minuta, a ulje i tava nisu vam potrebni. Sve što će se kuhinjom širiti je divna aroma toplih začina koja će omamiti sve prisutne. Kako bi krafnice bile još primamljivije ukrasite ih orašastim plodovima, čokoladom, šećerom i cimetom, medom ili u njima uživajte bez ičega.

Recept za užitak

Sastojci:

  • 1 šalica brašna po izboru
  • 1.5 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice cimeta
  • 3 velike zrele banane
  • 2 jaja
  • 3 žlice mlijeka po izboru
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica kokosovog ulja

** Ideje za nadjev**

  • Glazura od tamne čokolade posip od orašastih plodova
  • Med ili agavin sirup uz posip od sjeckane čokolade
  • Kokosov šećer pomiješan s cimetom
  • Maslac od kikirikija s kriškama banane

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za krafnice (sličan onome za muffine) malo nauljite. U odvojenim zdjelama sjedinite suhe i mokre sastojke. Banane možete izmiksati u blenderu. Sve pomiješajte i sipajte u kalupe do pola te pecite 12 do 15 minuta. Prije vađenja iz kalupa ohladite nekoliko minuta. Ukrasite po želji.

 

Foto: Instagram

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori