Tri leće, svjetski poznata slastica na način kakav još niste probali

Tri leće, svjetski poznata slastica na
način kakav još niste probali

Ako ste ljubitelj kolača i barem ste malo proputovali svijetom sigurno ste čuli za Tres Leches, jednu od najpopularnijih svjetskih slastica. Kod nas se može naći pod imenom Tri leće. Točan prijevod bio bi ”tri mlijeka”, no često se može naći i pod nazivom #milkcake.

Iako djeluje kao običan biskvit s preljevom od karamele, ova poslastica puno je više od toga. Zanimljivo je da dolazi u raznim varijacijama iako je baza uvijek ista. Tako ćete ga vidjeti u raznim bojama i egzotičnim okusima.  Točno porijeklo nije poznato, no sigurno je da je ovaj desert omiljen u Latinskoj Americi te se brzo proširio diljem svijeta.

A post shared by Jar (@jar.kuwait) on

Što su ustvari Tri leće?

Sočan, sladak i mliječan, ovaj biskvit s okusom vanilije idealan je desert za sve prilike. Ono što ga čini posebnim je upravo preljev od tri vrste mlijeka i njegove varijacije. Pomalo neobičan, ali osvaja na prvi zalogaj. Biskvit se natapa i pun je tekućine za razliku od tradicionalnih biskvita koji su pomalo suhi. Dodatak ružine vodice, pistacija ili šafrana promijenit će mu boju, a ako ga još posipate bademima ili voćem… Ovo će postati vaš novi omiljeni slatki zalogaj.

Superbrza poslastica za ljetne dane

Dobre vijesti za sve prezaposlene: ovaj kolač gotov je u tren oka. Možete ga raditi u kalupima raznih oblika ili pak posluživati u čašama, izbor je na vama. Sve što vam treba je dobra receptura i uputstva. Ako ga još niste probali, trk do kuhinje. Za ljetno osvježenje potrebno vam je upravo sljedeće: aromatični spužvasti kolač natopljen hladnim mlijekom i preljevom po izboru. Po vašoj želji za kraj možete dodati i šlag.

Lavanda, šafran, ruža ili karamela?

Bazni recept za sve je isti. Ako se odlučite za šarene kombinacije dovoljno je da kupite par kapi jestive boje, odnosno nekoliko listića ovisno za koji okus se odlučite.

SASTOJCI:

BISKVIT

  • 6 jaja
  • 100g šećera
  • 250g brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica ekstrakt vanilije

PRELJEVI  (dodaju se u bazni preljev šlaga i mlijeka, OSIM karamel preljeva koji se radi odvojeno)

  • 400ml vrhnja za šlag
  • 300ml kondenziranog mlijeka
  • 900ml mlijeka

*Lavanda: 1 žličica jestive ljubičaste boje, 1 žlica listića cvijeta lavande

*Šafran: 1 žličica jestive žute boje, 1 žličica šafrana (po mogućnosti ne u prahu)

*Ruža: 1 žlica ružine vodice, 1 žličica roze boje

*Karamel: 200g šećera, 200ml vrhnja za šlag, par kapi arome karamele

POSTUPAK:

  • Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, postepeno dodajte obje vanilije i šećer te jedan po jedan žumanjak dok miksate
  • Pomiješajte prašak za pecivo s brašnom te dodajte snijeg od bjelanjaka
  • U kalup po želji stavite papir za pečenje i izlijte smjesu, rasporedite ravnomjerno
  • U zagrijanu pećnicu stavite peći na 180 stupnjeva oko 20-30 minuta
  • Kada je biskvit gotov, okrenite ga iz kalupa te odvojite od papira
  • Izbodite ga lagano vilicom, ulijte 1/3 preljeva u kalup te vratite biskvit nazad da se upije
  • Prelijte ostatak po biskvitu i ostavite u hladnjaku

*Za karamel preljev: šećer stavite u lonac, dodajte vrhnje za šlag i aromu te miješajte na srednjoj vatri dok ne dobijete jednoličnu masu. Karamel ne smije biti pregust pa nemojte kuhati predugo. Nakon što je gotov i malo se ohladio, prelijte preko biskvita i ostavite u hladnjaku.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori