Neodoljiv ljetni recept s domaćim borovnicama

rokove borovnice recept (3)

Rokove borovnice, osim što su najplavije & najzdravije, najbolja su ljetna hrana! Svježe, hrskave, blagog okusa naprosto zovu na – predoziravanje! Uz to su inspiracija za beskonačno nakuhavanje, stiliziranje, osmišljavanje recepata. Vole biti sirove, pečene, kuhanjem pretvorene u sirup ili jednostavno – ohlađene ili samo poprskane svježom, hladnom vodom. U ovome su se receptu spojile su se s ananasom i mentom. Uz hruskavost lisnatog tijesta i kremastost najfinijeg sladoleda od vanilije. Medenko!

rokove borovnice recept (4)

Za 4 osobe:

domaće, svježe kore s jajima ili bez (od tete s placa ili u vlatitoj izradi)
1/2 ananasa
šalica Rokovih, svježih borovnica
malo naribane tonke
agavin sirup, med, kakav drugi prirodni tekući zaslađivač
malo limunovog soka
maslac
sladoled od vanilije (Medenko!)
svježa metvica iz vrta ili s placa

rokove borovnice recept (5)

Zagrijte pećnicu na 180 ili čak 200 C.

Ananas očistite i nasjeckajte, borovnice isplahnite pod mlazom hladne vode. Uzmite dvije kore, natopite ih s malo vode i rastopljenog maslaca u koji ste, dok se topio naribali malo cimeta i tonke. Kada ih dobro natopite, stavite ih u kalup kojega inače koristite za pite ili pečenje prhkoga tijesta. Naslažite ananas ravnomjerno po dnu kalupa, rasporedite po njemu svježe borovnice, naribajte po svemu malo tonke i prošarajte agavinim sirupom / medom ili kakvim drugim prirodnim zaslađivačem. Poškropite s par kapi limunovog soka, rastopljenog maslaca i zarolajte ostatak lisnatoga preko ruba, e da bi kolač dobio – okvir olitiga obrub! Isti premažite – rastopljenim maslacem! Ubacite u pećnicu i pecite dok okvir / obrub ne zadobije zlatnožutu, boju te hruskav izgled – što će potrajati cca. 20 – 30 minuta.

rokove borovnice recept (6)

rokove borovnice recept (7)

rokove borovnice recept (8)

rokove borovnice recept (9)

Preuzeto s www.tavan.info
F
oto: Sanjin Kaštelan

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori