Danas pečemo kardamom i cimet rolice po švedskom receptu

Danas pečemo kardamom i cimet
rolice po švedskom receptu

Cimet rolice za hladne dane

Ovog tjedna, točnije 4. listopada, u Švedskoj je obilježen službeni dan njihove omiljene poslastice – rolica s cimetom. I već iz činjenice da ovaj desert ima svoj dan može vam biti jasno koliko bi često mogli naići na rolice s cimetom čim se nađete u popularnoj skandinavskoj zemlji (čitaj: na svakom uglu). To ne iznenađuje jer zaista im je teško odoljeti – privlače toplim mirisom cimeta i natjerat će vas da uzmete barem jednu čim ih ugledate.

Ali posebno su nam drage u hladnijim danima kada je comfort food prva stvar na pameti. Budući da smo od Švedske daleko moramo zasukati rukave i ući u kuhinju te isprobati nekoliko recepata kako bi otkrili svoju savršenu rolicu. Uz one s cimetom (kanelbullar), često se u kafićima i trgovinama mogu pronaći i rolice s kardamomom (kardemummabullar), a zajedno su integralni dio švedske tradicije ispijanja kave koju zovu fika. One se kod pečenja često motaju na drugačiji način, ali priprema je gotovo identična.

S fikom smo vas već upoznali, u kombinaciji s kavom rolice s cimetom i kardamomom su neophodne. A kako bi i vaša današnja kava protekla na skandinavski način i stan zamirisao na ove divne začine, donosimo recept

Sastojci za oko 15 rolica

Tijesto:
400 g brašna
40 g šećera
70 g maslaca
prstohvat soli
250 ml mlijeka
25 g svježeg kvasca

Punjenje:
70 g maslaca
50 g šećera
2 žlice cimeta (ili mljevenog kardamoma)

1 jaje za premazivanje i šećer (Švedi koriste krupni šećer, takozvani – pärlsocker)

Pomiješajte maslac, šećer i sol u jednoj zdjeli (za ekstra okus, ubacite jednu žličicu mljevenog kardamoma i ovdje). U lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako i pomiješajte ga s razlomljenim kvascem. Kad se u potpunosti otopi ulijte ga u zdjelu s maslacem i na kraju umijesite s brašnom. Prekrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se tijesto diže barem pola sata.

Kada se tijesto udvostruči izvadite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik. Premažite mješavinom maslaca, šećera i cimeta (ili kardamoma ako ste se odlučili za kardemummabullar) te zarolajte. Narežite rolice, posložite na papir za pečenje i još jednom prekrijte krpom da se rolice dižu (cca pola sata).

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i umutite jaje. Kad su rolice ‘narasle’ premažite jajetom i po želji posipajte s malo šećera. Pecite 10-tak minuta dok rolice ne postanu zlatno-smeđe i servirajte toplo!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori