Hoće li svi i ove godine biti ludi za germknedlama?

Germknödel, u narodu poznate kao germknedle, tradicionalni su desert koji dolazi iz Austrije i Njemačke, već možda pomalo zaboravljen u odnosu na obične knedle, no ništa manje zanimljiv ili ukusan. Ako ste strastveni skijaš vjerojatno ste ovu slasticu isprobavali na skijalištima, a možda su ih pripremale vaše mame i bake, no u svakom slučaju se njihova aroma veže uz zimu. U posljednje dvije godine vratile su se u život zahvaljujući Adventu gdje su uvjerljivo jedan od najpopularnijih deserata.

Što su zapravo germknedle?

U principu se radi o knedlama od mekog dizanog i kuhanog tijesta, punjenim aromatičnim džemom od šljiva, posipanim makom i šećerom te prelivenima umakom od vanilije (ili rastopljenim maslacem). Velike su tako da je jedna knedla dovoljna za jednu osobu. Zvuči fantastično, zar ne?

germknedle1

U nastavku vam donosimo jednu varijantu recepta, no postoji ih nekoliko pa isprobajte koja vama osobno najviše odgovara.

Za tijesto:
500 g oštrog brašna (ili pomiješajte pola oštrog i pola glatkog)
1 kocka svježeg kvasca
2 jaja
50 g maslaca
50 g šećera
125 ml mlijeka
Prstohvat soli

Za punjenje:
Džem od šljiva
Malo ruma

germknedle2

Za umak od vanilije:
6 žumanjaka
500 ml mlijeka
80 g šećera
1 mahuna vanilije

Za posip:
100 g mljevenog maka
Žlica šećera u prahu

Priprema:
Ugrijte mlijeko, dodajte mu šećer i kvasac te ostavite da ‘radi’. Nakon toga dodajte preostale sastojke (sve na sobnoj temperaturi) i mijesite tijesto dok nije sasvim glatko. Zatim ga raspodijelite na jednake dijelove, spljoštite u diskove te na svaki dio dodajte žličicu džema od šljiva s rumom te zatvorite (pazite da su knedle dobro zatvorene da vam džem ne iscuri prilikom kuhanja) i ostavite da se još malo dižu. Zakuhajte vodu i nježno ubacite par knedli, ali nikako ne sve jer će se volumenom povećati. Kuhajte 5 minuta poklopljene, zatim otklopite, probodite tijesto lagano vilicom i nastavite kuhati bez poklopca još pet minuta.

U međuvremenu zagrijte mlijeko, smiksajte žumanjke, šećer i vaniliju te polako i konstantno miješajući pjenjačom umiješajte u mlijeko. Pazite da mlijeko ne bude pretoplo kako žutanjci ne bi koagulirali i da miješanje bude bez prekida da se ne zgrudaju. Preko knedle prelijte umak od vanilije, posipajte makom i šećerom u prahu te uživajte u okusu zime!

Ako niste vješti u kuhinji i niste spremni upuštati se u avanturu pripreme germknedli, sigurno će vas dočekati na nekoj od adventskih kućica.

Foto: Instagram, Creative Commons

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori