Jelena Iva Nikolić: Haustor je novi showroom

Za brend Le Band, iza kojega stoji, glavom i bradom, jedan sasvim neobičan i izuzetno talentiran mladi dizajner, keramičar Petar Banda, sve je nekako nekonvencionalno pa tako i način na koji se odlučio prezentirati svekolikom pučanstvu.

Petar Banda

Pero je, nakon što je u šusu, bez uporabe bilo kakvih strojeva, dakle isključivo ručno, izvaljao pa izvrtio prekrasne lustere, iste odlučio izložiti u haustoru jedne obične zgrade u Sinkovićevoj 8, u Zagrebu. Zgrada doduše obična izgledom, ali ne i namjenom, jer se u njoj već dvije godine, na tavanu, održavaju Mali plac na Tavanu kao i Balcony TV, sada je dobila i haustor/showroom kojeg primjećuju, vole i štuju svi stanari, podstanari i posjetitelji.

Petar Banda

Zapravo nemam riječi kojima bih dovoljno nahvalila ovakav način samopromocije. Uz neznatne financijske izdatke, pomoć majstora strujića, dobru volju stanara te Perine zlatne ruke (em je izradio lustere, em uredio/ofarbao haustor potpuno sam) – dogodilo se nešto što bi moglo postati trendom u dizajnerskom i umjetničkom svijetu.

Petar Banda

Potencijalni kupac/konzument/obožavatelj na ovaj način ima priliku doživjeti predmet u svoj svojoj ljepoti i funkcionalnosti, a stanari i prolaznici uživaju u novom ruhu zgrade u kojoj žive.

Toliko je napuštenih kao i zapuštenih objekata po Zagrebu koji vape za ovakvim intervencijama samo što nisu svi umjetnici / dizajneri poput Bande kojega krasi, osim talenta, i svojevrsna pomaknutost vizije, ali u smjeru koji isključuje pompu, a slavi jednostavnost, ljepotu, svakodnevnost, uporabnost i – životnost.

Petar Banda

Započeti od sebe, od onoga što je već tu i na tom temelju hraniti, razvijati svoju kreativnost i viziju, uključivati druge ljude, kreativce, šljakere, zgrade, ma život kao takav – radostan je odmak od konvencija koje se nameću kreativcima. Nema više ekskluzive, inkluziva je fora kao i spontanost, referiranje na stvarnost, ukazivanje na ljepotu malih stvari. To je taj touch kojega Pero unosi u sve što radi, a osim keramike pjeva, pleše, svira, komponira, kuha, sadi, gradi, prepričava zanimljive priče iz svoga kraja (Istra / Kvarner) i još toliko toga da će daljnje nabrajanje priozvesti kontraefekt u čitateljevim osjećajima prema Peri – mogao bi mu malo poć’ na živac umjesto da se zaljubi!

Petar Banda

Mene je doživotno osvojila jedna Perina aktivnost koju ponavlja svake godine, a ta je da za tri jaaako stare nonice u jednom malom selu u podnožju Učke pali novogodišnji vatromet kojega se one istovremeno malo plaše, ali i cikću od uzbuđenja/ veselja. Što više reć’ o ovom renesansnom biću nego chekirajte što radi na fejsu pod Le Band Ceramics i ako možete priuštite si neki od njegovih divno dizajniranih uradaka. Neka vam osvjetli život & pročisti viziju.

haustor je novi showroom (6)

haustor je novi showroom (7)

Tekst: Jelena Iva Nikolić
Foto: Damjan Denona i Sanjin Kaštelan
Dizajn: Le Band Ceramics/Petar Banda

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori