Stan u centru Zagreba savršeno je iskorišten do posljednjeg kvadrata

Stan V smješten je u prizemlju modernističke zgrade iz 70-tih godina, u Vodnikovoj ulici u Zagrebu. U maniri vremena u kojem je zgrada nastala, prozori se protežu cijelom južnom stranom  stana, omogućujući osvjetljenje, insolaciju i nesmetani pogled prema mirnom ozelenjenom dvorištu s vrtom. Kvalitetan inicijalni raspored prostora u kojem je površina od 45 kvadrata raspoređena u dvije veće prostorije s minimalnom i istovremeno vrlo funkcionalnom kuhinjom i kupaonicom, omogućio je realizaciju projektantske želje. Točnije, da se stan definira kao individualna hotelska soba s dodatnim sadržajima, namijenjena kratkotrajnom najmu. Zavirite u divan Stan V koji se trenutno nalazi u vlasništvu obitelji Poljičak.

Stan V je savršeno iskorišten do posljednjeg kvadrata

Tipologija stanova za najam uglavnom ponavlja sličan obrazac u kojem se klasičan stan veće ili manje površine pretvara u stan za najam, ponavljajući originalnu tlocrtnu dispoziciju. Stan V malo je redefiniran kako bi zadovoljio potrebe budućih korisnika. Turisti u Zagrebu borave kratko, te u tom vremenu pokušavaju doživjeti grad u svim njegovih aspektima, koristeći prostore koje unajme uglavnom za spavanje. Funkcija spavaće sobe postaje dominantnim sadržajem prostora, te je zato najveća soba u stanu prenamijenjena iz dnevnog boravka u spavaću sobu hotelskog tipa.

Blagovaonica kao zaseban prostor u potpunosti je ukinuta, a umjesto nje u prostoru dnevnog boravka projektiran je dugački multifunkcionalni stol. Smješten u niši dubine 60 cm koja se proteže cijelom stranom prostorije, stol objedinjuje funkcije stola za jelo, druženje, rad i odlaganje stvari.

Stan V ima dnevni boravak koji je istovremeno i dodatna prostorija za spavanje ako se pokaže potrebnim. Kuhinja je smještena u uskoj zasebnoj prostoriji koji je inicirao jednostavan raspored elemenata uz cijelu stranu zida čime se u relativno malom prostoru dobila velika radna i utilitarna površina kuhinje.

O svakom detalju vodilo se računa

Istu tlocrtnu dispoziciju ponavlja kupaonica, sa sanitarnom opremom smještenom uz jednu stranu zida, te tušem na kraju prostorije. Da bi se maksimalno iskoristila površina i svi mogući prostori koje stan nudi, većina namještaja rađena je po mjeri prema detaljnim nacrtima arhitekata, u stolarskoj radionici POLIBOX.

Krevet u spavaćoj sobi dizajniran je kao kombinacija longitudinalne police i kvadratičnog okvira kreveta postavljenog na njoj. Oba elementa izvedena su sa skrivenom konstrukcijom da bi se naglasio vizualni dojam lebdenja jednog na drugome, a sve tik iznad poda. Polica funkcionira kao noćni ormarić, a iznad okvira kreveta postavljeno je tapecirano uzglavlje kao zaseban element. Zid iznad kreveta naglašen je pločama MDF-a u nježno sivoj boji, odmaknutim od zida da se dobije mogućnost postavljanja indirektne LED rasvjete za krevet.

U ploče su strojno urezivani plitki utori koji svojim grafizmom interpretiraju biljni svijet susjednog Botaničkog vrta. Taj uzorak provlači se i na pločama iznad dugačkog stola i tako postaje lightmotiv stana. Dio obiteljskih memorabilija sačuvan je kao uspomena te su knjige i ukrasi raspoređeni po ormarima i policama za korištenje budućim gostima. Jedna od knjiga, pjesme Jacques Preverta, postala je stalni postav na zidu u boravku, unutar jednostavnih bijelih okvira.

Stan je prvenstveno namijenjen najmu, međutim, projektiranjem je predviđena i mogućnost prenamjene u prostor stalnog življenja.

Projekt: DAR612

Projektanti: Andrea Donatović Poljičak i Jakov Poljičak

Foto: Maja Danica Pečanić

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori