Dvorište u Ilici 69 transportirat će vas u magičan svijet kreativnosti i umjetnosti

Naša redakcija nalazi se u jednoj od najprometnijih ulica u Zagrebu – vječnoj, vijugavoj Ilici. I često se baš u Ilici, na potezu od Trga bana Jelačića do Britanca dešavaju najčudnije, divne stvari. A na adresi Ilica 69 nalazi se dvorište u koje čim zakoračite odlazite u jedan drugačiji, kreativniji, ljepši svijet. Tamo se nalaze Radiona 69, La Bestia brand steam punk i vintage, Mama Veek’s Kitchen, afrički bistro, Plesni studio Tala i još nekoliko kreativaca, no njih ćete morati sami pronaći…

Što se događa u Ilici 69?

Udruge PMS (Prostor manufakturne slobode, inače galerija u Tkalčićevoj 61) i ČEP (Ekstremni čuvari prirode) dobile su na korištenje prostor u Ilici 69 na korištenje za radionice, izložbe, razna kulturna događanja, ping-pong, JAM večeri.. PMS-ov prostor u Tkalčićevoj je premali tako da je ovaj prostor bio logično rješenje. Radiona 69 je mjesto gdje se sve te stvari i dešavaju.

Radiona 69

Vjerojatno se radi o slučajnosti da su se svi skupili u tom dvorištu, no možda se ipak radi i o nekoj energiji kojom zrače radoholičari i kreativci i koja ih sve privlači zajedno. U Radioni 69 se održavaju razne radionice: keramičke, recikliranje materijala i njihova prenamjena (stare traperice postaju razne torbe i odjevni predmeti, najlon vrećice postaju ruksaci, kabanice za pse, posude za cvijeće, role papira, staklenke, kartonske tube, plastične boce postaju muzički instrumenti itd…). Od aktivnih ljudi tu su Vedran (grafički dizajner, domar u Radioni, interijerist, majstor za obradu drva, a po novome i kipar), Marta (Bog i batina u PMS-u, koordinira radionice i objave na fb, reciklira najlon vrećice i šiva), Jure (keramičar i pomoćni majstor za sve), Diana (umjetnica u oblikovanju keramike), Franciska (JAZZ pjevačica, reciklira traper i drži radionice izrade muzičkih instrumenata od recikliranih materijala) i Maša (oblikovatelj i dizajner keramike i interijera).

Razgovarali smo s Mašom koja nam je otkrila da se najviše bavi dizajniranjem predmeta od keramike, iako joj se dese izleti u dizajn nekih stvari i od drugih materijala. Ovisno o ideji i mogućnosti izvedbe, materijali koje koristi su najčešće reciklirani, no koristi i nove, a često ih i miješa (tekstil, gips, keramika, drvo, beton…). Ona kreira predmete od keramike i uglavnom se radi o uporabnim predmetima za kuću (setovi čajnika, šalica i tanjurića, posude za pečenje u pećnici, vaze, ukrasne posude za kozmetiku, tanjure za sushi…), no dizajnom su unikatni. Također radi i unikatne suvenire tematski vezane uz povijest i mistiku Zagreba – kod nje ćete naći vještičje posude za čaj, Lotrščak svijećnjak, ručkice za namještaj u obliku licitarskog srca, kišobrana i šestinskog šeširića, zatim rasvjetu, lulice , svijećnjake, ukrasne lutke od keramike i gipsa. Svi ti predmeti se mogu vidjeti na fb stranici Creative Mess by Masha.

Odlična stvar kod Radion 69 jest da tamo možete naučiti kako raditi kreativne stvari – održavaju se razne radionice. Pratite Facebook stranicu ili još bolje – navratite u dvorište!

 

 

Foto: Sanja Jagatić

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori