Zimski dan mnogo je bolji uz Tiramisu tortu zavodljivog okusa

Kako bi hladan zimski dan bio barem malo vedriji, tu su slatke delicije i topla šalica mirisnog pića. Nakon pretrpanog rasporeda tijekom radnog dana, jedino što nam zapravo treba je malo topline, cosy ugađaj i sitnice koje popravljaju raspoloženje. Prepisujući savjete Skandinavaca i primjenjujući  hygge pravila, nakon posla bi bilo idealno pozvati nekoliko dragih prijatelja i stvoriti ugodnu atmosferu. Sve što vam treba su mirisne svijeće, meka svjetlost, dekice koje ste svježe oprali u omiljenom omekšivaču, opuštajuća glazba i neka dobra romantična komedija uz koju možete biti sigurni da će tijekom cijele večeri biti zajamčena odlična atmosfera.

Uz to,  nagradite se slasnim kolačem i šalicom vruće čokolade. pogotovo ako u nju ubacite malo alkohola, večer će svakako postati još opuštenija.

Uzimajući u obzir da pozivate prijatelje, donosimo recept za tiramisu tortu koja će zadovoljiti svačiji ukus. Uz ovaj recept, pretvorite večernje druženje u pravo malo gastro slavlje i pretvorite sivilo zime u vatromet dobre zabave i užitka.

@sweetgula

Recept za tiramisu tortu – ombre izdanje

Za čokoladni sloj

  •  112,5 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  •  1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 1 tamna čokolada od 70%
  •  25 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za sloj od kave

  •  150 g maslaca
  •  120 g šećera
  • 150 g glatkog brašna
  •  2 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3-4 žličice instant kave
  •  1/4 šalice vode
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Za sloj od vanilije

  •  150 g  maslaca
  • 120 g
  •  150 g mekog brašna
  •  2 jaja
  • 1 žličica praška zapecivo
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije

Za sirup od kave

  •  1 šalica vode
  • 2 žlice kakaa
  •  1/4 šalice šećera

Za glazuru

  •  500 g mascarpone sira
  •  1 šalica šećera
  • 1 žličica kakaa
  •  2 žličice instant kave
  •  1/2 žličice ekstrakta od vanilije

Priprema

Zagrijte pećnicu na 175 ºC .

U prostranu i duboku posudu ubacite šećer  s 1 šalicom vode. Kada se otopi, prelijte šećerni sirup na sjeckanu čokoladu i maslac i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim polako miješajte dok se čokolada i maslac ne istope. Vilicom, lagano miješajte jaje, a zatim ga umješajte u smjesu s čokoladom.

Dodajte brašno, sodu, prašak za pecivo, sol i vaniliju. Ulijte tijesto u podmazan pleh i pecite 25-30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

Napravite podlogu od kave na način da u velikoj zdjeli miješate šećer, maslac i jaja dok  smjese ne postane blijeda i kremastažno

Potom je važno promiješati brašno i prašak za pecivo. Otopite instant kavu u 1/4 čaše vode i dodajte u tijesto. Mikasje dok  tijesto ne postane prozračno i kremasto, oko jedne minute.

Ulijte tijesto u podmazani pleh i pecite 20-25 minuta. Potom ostavite da se ohladi.

Kako biste napravili podlogu od vanilije, u velikoj zdjeli umutite šećer, maslac i jaja dok smjesa također ne postane blijeda i kremasta. Miješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte ekstrakt vanilije i 2 žlice vode te istresite dok tijesto nije prozračno i kremasto, otprilike jednu minutu. Možete dodati više vode, ako smatrate da je tijesto i dalje prilično gusto. Ulijte tijesto u podmazani pleh i pecite 20-25 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

Dok se kolači hladi, miješajte vodu, instant kavu i šećer dok ne prokuha i nastavite kuhati 3-4 minute. Ako su vrhovi kolača slični kupoli i neravnomjerni, podignite ih nazubljenim nožem kako biste dobili ravne vrhove. Kolač prelijte toplim sirupom kave kako biste natopili slojeve.

Zatim mascarpone sir, šećer za zaleđivanje i ekstrakt vanilije miješajte oko 3-4 minute ili dok glazura nije prozračna. Podijelite glazuru na 3 posude. Sipajte kakao prah u prvu zdjelu, prašak instant kave u drugu posudu i ostavite treću zdjelu bez dodataka.

Stavite čokoladnu tortu na podložak za kolače i na vrh nanesite tanki sloj čokoladnog maskarponea. Zatim stavite dio kolača s kavom na vrh i po tome nanesite mascarpone glazuru. Stavite završni sloj vanilije preko kolača.

Da biste dobili ombre efekt, namažite čokoladnu mascarpone glazuru grubo uz strane čokoladnog kolača;  mascarpone glazura s kavom neka bude nansesena duž strana biskvita s kavom; i vanilija mascarpone glazura uz stranu vanilin biskvita. Polako obiđite tortu dok se 3 različite boje ne uklope jedna u drugu, dok uklanjate višak glazure. Budite sigurni da ste potpuno očistili alate između korištenja. Nemojte se brinuti o tome da budete savršeni, neka bude na mjestima i golo tijesto. Narežite tamnu čokoladu na sitne krhotine i pospite po vrhu. Ovo se može pretvoriti u pravu zabavu bez povoda.

 

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori