Dva recepta s batatom za mesnu i bezmesnu večeru

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Recipes • Entertaining (@giftofhospitality) on

Ideje za lagane večere tijekom radnog tjedna uvijek su dobrodošle. Kraljicu jeseni – bundevu u jesensko-zimskim receptima zamijenit ćemo vjerodostojnom slatkom inačicom. Batat je povrće koje bojom i okusom podsjeća na buču, ali tekstura mu je ipak malo drugačija. Slatki krumpir potrebno je duže kuhati ili peći, a može se jesti s korom ili bez. Odličan je u desertima, prilozima, salatama i zdravim verzijama raznih pita. S obzirom na to da je batat sezonska namirnica, obroci će biti jeftiniji za kućni budžet, a istovremeno zdraviji i ukusniji. Stoga smo pripremili vegansku verziju popularne pite – Shepherd’s pie s batatom i lećom. Ljubitelji mesa neće ostati gladni jer u nastavku je i recept za cheesy pureću štrucu s od slatkog krumpira.

Batat u cheesy purećoj štruci

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monique: Ambitious Kitchen (@ambitiouskitchen) on

Sastojci:

  •  2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji batat
  • 500g mljevene puretine
  • 1 manji žuti luk
  • 2 žličice češnjaka u prahu
  • 1 jaje
  • 1/2 šalice krušnih mrvica
  • 1  žlica himalajske soli
  • 1 žličica kumina
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 šalice naribanog Gauda sira
  • 4 žlice bbq smokey umaka
  • 1/2 žličice suhog peršina
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a u kalup stavite papir za pečenje. Batat naribajte i pirjajte 10ak minuta na maslinovom ulju. U zdjeli izmiješajte pureće meso, sitno sjeckani luk, začine, krušne mrvice, jaja i rashlađeni slatki krumpir. Kada smjesa postane jednolična, polovinu izlijati u kalup, zatim staviti naribanu Gaudu te ostatak smjese. Kistom premažite vrh štruce bbq umakom, ostavite jednu žlicu za kasnije. Pecite 50 minuta na 180 stupnjeva, kada je štruca gotova, premažite ostatkom umaka i posipajte sušenim peršinom.

Veganski Shepherds’ pie s lećom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MINIMALIST BAKER (@minimalistbaker) on

Sastojci:

  • 1 konzerva zelene leće
  • 1 šalica smrznutog graška, mrkve i krumpira
  • 1 veliki žuti luk
  • 1/2 patlidžana
  • 1 šalica svježih šampinjona
  • 3 srednja batata
  • 1 žlica soli
  • 1/2 žličice svježe mljevenog papra
  • 1 žličica slatke crvene paprike
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1/3 šalice bademovog mlijeka
  • 1 žličica timijana i bosiljka
  • 1 žličica korijandera
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Batat ogulite i skuhajte 20ak minuta, zatim dodajte bademovo mlijeko te napravite pire. Luk narežite na tanke trakice i pirjajte na kokosovom ulju, dodajte ostalo povrće narezano na kockice i začine. Poklopite i miješajte povremeno, a nakon 15 minuta ubacite ispranu leću. Sve još jednom dobro izmiješajte i izlijte u kalup za pečenje. Na vrh žlicom ravnomjerno nanesite pire od slatkog krumpira. Stavite u pećnicu i pecite 30 minuta.

Foto: Instagram

 

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori