Oblačni dan poziva na čaj i ‘teacake’ s borovnicama u dvije verzije

Proljetne čajanke imaju neku posebnu čar bez obzira na to organizirate li ju za prijatelje ili ćete poslijepodne zasladiti u vlastitom društvu.  No, kako bi užitak bio potpun potreban je neki slatki zaloga sa strane. Zašto čajni keks ne biste zamijenili teacake kolačem s borovnicama? U njemu svakodnevno uživaju Englezi, a radi se sočnom, mekom kolaču s voćem. Priprema se u raznim oblicima, a može se posluživati sam, s pekmezom ili nekim mliječnim namazom.

Za divnu boju neodoljivog teacake kolača zaslužne su borovnice koje pri pečenju pucaju i svoj sok razliju po smjesi. Lagani desert koji ćete spremiti u nekoliko minuta, ubaciti u pećnicu i nestrpljivo iščekivati da timer zazvoni idealan je za svaki dan. Jednostavni sastojci, savršena tekstura i divna boja teacake će učiniti novim omiljenim kolačem za guštanje uz šalicu čaja. U nastavku potražite dva recepta od kojih je jedan – veganski.

Teacake kolač s borovnicama

Sastojci:

  • 1/2 šalice maslaca
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 1 šalica brašna za kolače
  • 1/2 šalice kokosa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 šalica jogurta
  • 1 šalica svježih borovnica

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Maslac, šećer, vaniliju i jaja dobro izmiješajte pjenjačom. Polako sipajte brašno kroz sito i sve ostale sastojke. Borovnice ubacite zadnje te smjesu sipajte u nauljeni kalup, pecite 50 minuta.

Veganska kuglof verzija

Sastojci:

  • 2 šalice brašna
  • 30g gustina
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica soda bikarbone
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice kokosovog ulja
  • 4 žlice agavinog sirupa
  • 180ml bademovog mlijeka
  • 2 žlice kokosovog ili soja jogurta
  • 1 šalica svježih borovnica

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli prvo izmiješajte suhe sastojke, a u drugoj tekuće. Sipajte tekuće u suhe i dobro promiješajte. Na kraju dodajte borovnice i smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite 50 do 60 minuta.

 

Foto: Instagram

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori