Savršeni desert za sredinu tjedna: kolač od datulja

@cookrepublic

Ako ste u posljednje vrijeme pretraživali recepte za deserte onda ste sigurno primijetili da datulje dominiraju svijetom slastica. Poznati gastro entuzijasti i foodie blogeri ne izostavljaju ih iz svojih slatkih delicija, a znamo i zašto. Datulje su voće u kojem ćete uživati dok su svježe ili pak sušene. S obzirom na to da su jako slatke u kolačima vam neće biti potrebni dodatni zaslađivači. Mnoga su istraživanja istaknula i brojne dobrobiti koje unos datulja ima na kožu, kosu i zdravlje jer su bogate vlaknima, vitaminima i raznim mineralima.

Kolač od datulja: sticky date pudding

@claudiabrick

Odličan su sastojak za deserte jer povezuju sastojke, daju slatkoću i kremastu teksturu. Kako bi iz njih izvukli ono najbolje, izvadite koštice i namočite ih u toploj vodi. Dodatno će omekšati, a meso će apsorbirati dio tekućine i upravo je to trik koji će svakom kolaču dati sočnost. Kolač od datulja može se pripremati u raznim varijantama. Poznat je i pod nekoliko naziva, a najpoznatiji je sticky date pudding. Kako mu i ime kaže ljepljiv je i mekan, a najčešće se priprema u kalupu za puding. Poslužuje se s butterscotch umakom i kuglicom sladoleda – savršen desert za sredinu tjedna.

Recept

@eating.with.andy

Sastojci za kolač od datulja:

  • 250g datulja
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 250ml kipuće vode
  • 60g maslaca sobne temperature
  • 2 jaja
  • 180g brašna
  • 1 žlica praška za pecivo

** sladoled od vanilije

Sastojci za butterscotch umak:

  • 150g smeđeg šećera
  • 4 žlice maslaca
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice vrhnja za šlag

Upute:

Datulje bez koštica, vodu i sodu bikarbonu stavite u lonac i pustite da voda zavrije. Malo ohladite pa ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete gustu masu. U drugoj zdjeli mikserom istucite maslac, šećer i jaja pa dodajte smjesu od datulja. Na kraju kroz sito prosijajte brašno i sve dobro izmiješajte. Sipajte u kalup po izboru kojeg ste prethodno zamastili i pecite 40 minuta na 200 stupnjeva. U loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri rastopite maslac i vaniliju pa dodajte šećer i neprestano miješajte dok se umak ne počne karamelizirati. Postepeno dolijevajte vrhnje i miješajte dok se smjesa ne reducira oko 10 minuta. Na topli biskvit stavite kuglicu sladoleda, prelijte umakom i po želji poslužite sa svježim voćem.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori