Pavlova torta s karameliziranim jabukama za dugi slatki vikend

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sophia Mnlt 🍁 (@ohmydeerblog) on

Iako za ispeći kolač ne trebamo poseban razlog, produženi vikend iskoritit ćemo za isprobavanje sarih recepata na novi način. Pavlova torta u jesenskom ruhu sastoji se od tri elementa –  beze kore, kreme, karameliziranih jabuka. Omiljena poslastica diljem svijeta, gotovo svaka ima ju u izlogu što ne čudi  s obzirom na efektan izgled i slatku hrskavu teksturu. Ukrašena sezonskim voćem – karameliziranim jabukama, neće proći nezapaženo na slavljima i okupljanjima. Dugi vikend može pomoći, a najfinija Pavlova torta čeka vas u receptu.

Pavlova torta u čast ruskoj balerini

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anni 💕 (@anninuunissa) on

O porijeklu ovog deserta još se uvijek raspravlja. Prema legendi, Pavlova torta ime je dobila prema prima balerini Anni Matveyevnoj Pavlovoj koja je bila jedna od najpoznatijih balerina 20-og stoljeća. Torta je nastala oko 1930. godine u Australiji ili Novom Zelandu, zemlje u kojima je balerina i zaplesala na svjetskoj turneji.  No ipak, do danas je otkriveno čak 150 varijacija Pavlove torte u razdoblju između 1901. do 1926. godine na području Amerike i Velike Britanije. Bez obzira na to gdje je nastala, volimo ju spremati u raznim varijacijama kroz sva godišnja doba.

Recept

Sastojci za karamelizirane jabuke:

  • 2 žlice maslaca
  • 3 crvene jabuke
  • 1/2 šalice kokosovog šećera
  • 1/2 cijeđenog limuna
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

** granola ili sjeckani orašasti plodovi za posipavanje

Sastojci za kremu:

  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • 1 žlica vanilije
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1/2 korice limuna

Sastojci za 4 beze kore:

  • 12 bjelanjaka
  • 10 žlica šećera u prahu
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žličica gustina

Upute:

Upalite pećnicu na 150 stupnjeva. Na lim stavite papir za pečenje i iscrtajte krugove promjera 20 cm koji će vam poslužiti za doziranje smjese za kore. Papir premažite s malo maslaca. Mikserom sjedinite bjelanjke i postepeno dodajte šećer u prahu, potom dodajte gustin i limun. Špatulom ravnomjerno rasporedite smjesu na krugove i zagladite. Pećnicu uključite na ventilaciju te kore pecite oko sat vremena. Kore će s vremenom lagano pucati no, izvana će ostati čvrste, a mekane iznutra. Ugasite pećnicu, napola ju otvorite i ostavite kore dok se ne ohlade. U lonac stavite jako tanko narezane jabuke, maslac, šećer, cimet, vaniliju i limun. Na srednjoj vatri kuhajte uz povremeno miješanje dok jabuke ne otpuste sokove i počnu se karamelizirati. Mikserom tucite slatko vrhnje s vanilijom, šećerom i limun dok ne postane pjenasto i gusto. Na tanjur slažite redom beze koru i krema te na vrh posložite karamelizirane jabuke i posipajte dodacima po želji

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zane Ozolina (@naskoties_zane) on

Foto: Instagram

Komentari

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori