Namirnica mjeseca: borovnice u nekoliko ljetnih recepata

@showmehealthylivingwithshawndi

Voće je savršena alternativa slatkišima u ljetnim mjesecima. Svježe i lako dostupno, a mnogima i omiljeno definitivno je ono bobičasto. Često čujemo da se o njemu govori kao ‘najzdravijem’ jer je iznimno bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima. Svi zajedno imaju ključnu ulogu u održavanju optimalnog zdravlja, štite od negativnog djelovanja oksidacije i slobodnih radikala.

Zašto volimo borovnice?

Tako je titula namirnice mjeseca dodijeljena jednoj voćki iz bobičaste skupine: borovnicama. Upravo sada je odlično vrijeme da borovnice kupite u velikim količinama, a sve što ne potrošite možete zamrznuti i u njima uživati ostatak godine. Popravljaju okus smoothieju, oplemenjuju pekmeze, a efektna boja čini ih najpoželjnijim dodatkom kolačima. Smrznite ih u kalupu za led s jogurtom, napravite pekmez s chia sjemenkama…

Borovnice volimo iz više razloga, a onaj najvažniji je da su višestruko korisne za očuvanje zdravlja. Drugi je da njeguju ljepotu ‘iznutra’, a zahvaljujući antioksidansima kosa i koža od njih blistaju. Treći je da su jednostavno ukusne i uživamo u svim ljetnim receptima gdje borovnice vode glavnu riječ.

Ljetna ‘icebox’ torta s limunom

@sallysbakeblog

Sastojci:

  • 400g mascarpone sira
  • 2 žlice naribane korice limuna
  • 2 šalica slatko tučenog vrhnja za šlag
  • 20ak Petit Beurre keksa
  • 1 šalica pekmeza od borovnica
  • 1 šalica svježih borovnica
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 50g smeđeg šećera

Upute:

Četvrtasti kalup za kolač obložite plastičnom folijom a višak presavinite preko ruba. Mikserom u zdjeli izmiješajte mascarpone sir, limun, vaniliju i šećer pa dodajte slatko vrhnje dok se sve ne zgusne. Krenite sa slaganjem torte, sloj mljevenih keksa na dno, zatim jednoliko rasporedite nekoliko žlica mascarpone smjese. Dodajte pekmez i borovnice pa nastavite dok sve ne potrošite, a po želji naribajte još korice limuna na vrh. Prekrijte s krajevima folije kolač i zamrznite ga na nekoliko sati. 

Hrskavi doručak s borovnicama

@cookieandkate

Sastojci za nadjev:

  • 300g borovnica
  • 3 žlice brašna
  • 3 žlice meda
  • 1 limunova korica

Sastojci za crisp:

  • 1/2 šalice kokosovog ulja
  • 1/3 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 šalice brašna
  • 1/4 šalice zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice sjeckanih badema
  • 1 žličica cimeta

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Smjesu za nadjev izmiješajte pa stavite u nauljeni kalup. U drugoj zdjeli napravite crisp pa posipajte po borovnicama. Pecite 40 minuta do zlatne boje, poslužite toplo s grčkim jogurtom.

Najfiniji domaći sladoled

@cooking__therapy

Sastojci:

  • 4 šalice smrznutih borovnica
  • 1 čašica grčkog jogurta
  • 2 žlice meda
  • 1/2 žličice vanilije

Upute:

Borovnice ubacite u blender i izmiksajte ih pa dodajte med i vaniliju. Na kraju ubacite jogurt i smjesu premjestite u kalup, pa ostavite u zamrzivaču nekoliko sati.

Foto: Instagram


Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori