Svjetski dan Nutelle večeras proslavite uz 4 najfinija recepta

@thepolkadotter

Čokoljupci i svi slatkoljupci složit će se je najbolji namaz definitivno Nutella. Svjetski dan ovog poznatog slatkog užitka obilježava se još od 2007. godine, a pokrenule su ga talijanske blogerice. Prije pedesetak godina, točnije 1964. proizvela ju je talijanska tvrtka Ferrero, a danas u njoj uživaju diljem svijeta. Prema istraživanjima, jedna staklenka prodaje se svake 2 sekunde što dovoljno govori o popularnosti ovog najukusnijeg namaza. Volimo ju na vaflima, palačinkama, tostiranom kruhu, ali još više u finim desertima.

Pokušali su ju kopirati brojni proizvođači, no originalni okus nitko nije mogao postići. Postoji i velik broj strastvenih ‘foodieja’ koji su razvili domaće verzije po kojima Nutella poprima ‘zdraviji’ oblik. Svjetski dan osmišljen je s ciljem da potakne sve ljubitelje da danas u njoj uživaju bez grižnje savjesti. Za vas smo u nastavku izdvojili nekoliko slatkih recepata, a Nutella je naravno u glavnoj ulozi.

Najfiniji Nutella biscotti

@thegranoladiaries

Tekući sastojci:
  • 1 jaje
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 1/4 šalice meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/3 šalice chocolate chipsa
  • 1/2 šalice Nutelle
Suhi sastojci:
  • 2 šalice brašna
  • 1/4 šalice kakaa za kolače
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Preljev:

  • 100g čokolade za kuhanje
  • 1 žličica Nutelle

Upute:

Pećnicu uključite na 250 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom. U zdjeli sjedinite suhe sastojke i postepeno dodajte tekuće, ako je smjesa ljepljiva slobodno dodajte još žlicu brašna. Smjesu dobro izmiješajte pa utisnite u kalup, ruke navlažite da izbjegnete lijepljenje. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva, ohladite barem dodatnih 20 minuta pa ih narežite u željeni oblik. Okrenite ih na drugu stranu i pecite još 20 minuta. Zatim ih još jednom okrenite i pecite 5 minuta da se što više osuše. U međuvremenu rastopite čokoladu i Nutellu te prelijte preko keksa, rashladite u hladnjaku i poslužite.

Brownie s malinama

@handletheheat

Sastojci:

  • 1 šalica Nutelle
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice brašna
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 2 žlice kakaa za kolače
  • 1/2 šalice svježih malina ili smrznutih

** Za posipavanje vam treba prah maline i 1 žlica kakaa za kolače

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U multipraktiku izmiksajte sve sastojke osim brašna i malina. Ako koristite svježe maline onda ih u zdjelici vilicom izgnječite. Ako pak imate smrznute zagrijte ih na laganoj vatri dok ne poprime teksturu pekmeza te ih ohladite da se stisnu. U zdjeli sjedinite mokre sastojke i brašno. U kalup za pečenje stavite papir, izlijte malo smjese pa žlicom rasporedite maline. Zatim ponovno dodajte smjesu i tako dok sve sastojke ne potrošite. Posipajte prahom od maline i kakaom te pecite 20-25 minuta, rashladite pola sata prije posluživanja.

Tart s crustom od lješnjaka

@sallysbakeblog

Sastojci za crust:

  • 1 šalica prepečenih lješnjaka
  • 1 šalica brašna
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žlica cimeta
  • prstohvat soli
  • 150g maslaca sobne temperature
  • 50ml hladne vode

Sastojci za ganache:

  • 2 žlice gustina
  • 2 šalice slatkog vrhnja
  • 3150g Nutelle
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Lješnjake tostirajte na tavici nekoliko minuta do zlatne boje, ohladite i između dlanova protrljajte kako bi se ljuska ogulila. Ostavite nekoliko žlica lješnjaka za posipavanje. U multiptaktiku izmiksajte sve sastojke osim vode i putra, a zatim smjesu sipajte u zdjelu. Špatulom sve izmiješajte, dodajte vodu i maslac te rukama dobro umijesite i utisnite u kalup. Pecite 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva. Za ganache, u zdjeli izmiješajte slatko vrhnje i gustin. Dodajte ostatak sastojaka te ubacite u lončić i grijte na srednje jakoj vatri uz neprestano miješanje dok se sve ne zgusne. Sipajte na crust i ostavite u hladnjaku 3 do 4 sata da se ohladi. Preostale lješnjake usitnite i posipajte po tartu prije posluživanja.

‘Swirl’ muffini

@mosweetadventures

Sastojci:

  • 150g maslaca sobne temperature
  • 50g meda
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 200g brašna
  • 70g kiselog vrhnja
  • 50g mlijeka
  • 200g Nutelle

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjeli izmiješajte sol, brašno i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli mikserom sjedinite vrhnje, putar, med pa na kraju dodajte jaja. Zatim postepeno dodajte vaniliju, mlijeko pa dodajte sve ostale sastojke osim Nutelle. Polovinom smjese napunite kalup za muffine do pola pa u svaki dodajte žlicu Nutelle. Čačkalicom izmiješajte kako bi dobili ‘swirl’, prelijte ostatkom smjese i po želji na vrh dodajte još malo Nutelle. Pecite 20-25 minuta do zlatne boje. Ohladite potpuno prije posluživanja.

 

Foto: Instagram, Pexels

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori