Šest ideja za slasne ‘comfort’ recepte s lisnatim tijestom

Samo nas jedan dan dijeli od početka vikenda, a upravo je to omiljeni dio tjedna za mnoge. Proljetno vrijeme i sunčani dani izmamit će nas da se okupimo s društvom kod kuće ili na otvoreno. Dobro je poznato da su druženja nezamisliva bez dobre hrane stoga je idealna prilika za nove kulinarske pothvate uz comfort recepte.

Izreku da je hrana lijek, sigurno ste čuli već puno puta. Obroci koji ‘liječe’ i podižu raspoloženje, poznatiji kao comfort food, popularniji su u zimskim mjesecima. No, imamo nekoliko vikend ideja kako svestrano lisnato tijesto pripremite u proljeće za snack, ručak ili večeru. Osim što je pristupačno i gotovo svugdje ga možete kupiti, lisnato tijesto definitivno se nalazi pri vrhu comfort ljestvice.

Lisnato tijesto u najfinijim kombinacijama

Lisnato tijesto je s razlogom favorit u comfort receptima diljem svijeta. Svoju popularnost stekao je zbog izrazito lake pripreme, ali i svestranog karaktera koji ga čini podjednako finim u slatkim i slanim varijantama. Lisnato tijesto je temelj u pripremi mnogih jela poput raznih košarica, savijača pa čak i pizze. Strastveni gurmani možda će se iskušati u pripremi domaćeg, a ograničenja zaista ne postoje pa kreativnost maksimalno prilagodite ukusu. Inspiraciju za slasne i brze obroke koji će začiniti druženja s najmilijima potražite u nastavku.

Svitak s lososom i špinatom

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • 300g lisnatog tijesta
  • 300g svježeg špinata
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • maslinovo ulje
  • 4 kuhana jaja

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Filete lososa operite te odstranite kožu, utrljajte maslinovo ulje sol i papar. Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu od 3mm te posložite špinat i i sitno sjeckani češnjak. Na polovinu tijesta sa špinatom stavite losos, dodajte kuhana jaja i preklopite rub, dobro utisnite. Pecite 20ak minuta do zlatne boje.

Hrskava povrtna pita

Sastojci:

  • 350g lisnatog tijesta
  • 1 žuti luk
  • 2 slatka krumpira
  • 1 konzerva crvenog graha
  • 1 konzerva slanutka
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 150g milerama
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • 1/2 žličice papra
  • šaka svježeg peršina
  • 1 jaje

Upute:

Uključite pećnicu na 2oo stupnjeva i razvaljajte tijesto na dva dijela, jedan neka bude malo manji. Onaj veći stavite u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom, razvucite rubove kako smjesa ne bi ispala. Na kokosovom ulju pirjajte luk i slatki krumpir narezan na manje kockice dok ne omekša. Začinite pa dodajte isprani grah i slanutak te dobro promiješajte. Maknite s vatre i dodajte mileram pa sipajte na tijesto. Preklopite vrh ostatkom tijesta, a možete ga razrezati i na trakice pa slagati za efektniji izgled. Premažite razmućenim jajem i pecite 20 minuta.

Spirale s Pestom

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 100g zelenog Pesto umaka
  • 1/2 šalice parmezana
  • svježe mljeveni papar

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Razvaljajte lisnato tijesto na dva jednaka dijela. Jedan premažite Pestom, posipajte sirom i začinite paprom. Na njega položite drugu polovicu te lagano pritisnite da se spoje. Narežite na trakice i okrenite svaku nekoliko puta kako bi dobili oblik spirale. Lim za pečenje obložite papirom, posložite spirale s malo razmaka te pecite 12 do 15 minuta.

Cheesy košarice s rajčicom

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 crveni luk
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • 1 žličica suhog vlasca + 1 žličica suhog bosiljka
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 šalice mozzarelle
  • 1/2 šalice zrnatog sira

Upute:

Kalup za muffine premažite maslinovim uljem pa uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte na 3mm debljine te ga izrežite na onoliko dijelova koliko mjesta ima u kalupu. Narežite rajčicu i luk te pomiješajte sa začinima i naribanog mozzarellom. Košarice napunite zrnatim sirom i smjesom od rajčice pa zapecite 20ak minuta.

Aromatični puding: Umm Ali

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 2 šalice mlijeka + 1 šalica kondenziranog mlijeka
  • 1/2 šalice sjeckanih badema
  • 1/3 šalice sjeckanih pistacija
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice grožđica
  • 1 žlica cimeta
  • 4 žlice kokosovog brašna
  • 2 jaja

Upute:

Pećnicu uključite na 200 stupnjeva, razvaljajte tijesto, premažite jajetom i pecite 10 do 15 minuta. U zdjeli izmiješajte mlijeko, vaniliju, jaje i kokos. Kada se lisnato tijesto ohladilo, rukama ga trgajte na komade i slažite u slojevima u vatrostalnu posudu. Posipajte pistacijom i bademima pa prelijte mlijekom, a za kraj posipajte grožđicama i cimetom. Pecite 30 minuta, poslužite toplo.

Cimet rolice s Nutellom

Sastojci:

  • 350g lisnatog tijesta
  • 1 šalica Nutelle
  • 3 vanilin šećera + 1 žlica cimeta
  • 1 jaje

Upute:

Razvaljajte lisnato tijesto što tanje. Premažite ga Nutellom, a u zdjeli pomiješajte cimet i vanilin šećer. Posipajte, zarolajte, premažite jajetom i pecite 20 minuta na 200 stupnjeva.

 

 

Foto: Instagram, Unsplash

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori