Kokolach – veganski i sirovi kolači koji su osvojili sve koji su ih probali

Kokolach – veganski i sirovi kolači koji su osvojili sve koji su ih probali

Možda ste ih već probali kad ste se zaželjeli slatkog zalogaja uz kavu jer nalaze se u vitrinama poznatih kafića, a ako još niste, Kokolach kolači definitivno će se naći na vašoj mapi jednom kad upoznate brend. Wellness i briga o vlastitom tijelu u posljednjih su nekoliko godina dostigli nezamislive razine kada je riječ o pojedincu, širenjem zdravih trendova prigrlili smo neke navike koje možda prije ne bi doprle do nas, otvorili smo svoje nepce istraživanju novih ukusa i definitivno iz toga nismo izašli zakinuti.

Kako slatke zalogaje učiniti maksimalno zdravima, zadržati tu urođenu komponentu uživanja u slatkišima i kolačima, a svejedno pokušati ne unositi u sebe industrijske prerađevine, nije lak zadatak, no zaista smo uspjeli razviti svijest o tome koliko je to važno. Jedan, više ne tako mali, hrvatski brend već nekoliko godina radi na uvođenju zdravih slastica na naše jelovnike. Njegovo ime je Kokolach, a o samom brendu i svemu što nude porazgovarali smo s vlasnicom.

Kokolach kolači za uživanje bez grižnje savjesti

Kokolach u svojoj ponudi ima razne vrste torti i sitnih kolača, energetskih kuglica, salamica, keksa, ali i slanih zalogaja – krekera i slanaca. Svi su bez aditiva, boja, pojačivača okusa, E-brojeva, sastojaka životinjskog porijekla (med, jaja, mlijeko, maslac…), rafiniranog šećera i drugih rafiniranih sastojaka te bez brašna koja prirodno sadrže gluten. Izrađuju se od brašna od orašida provjerenog porijekla (badem, indijski oraščić, lješnjak…), zaslađivača s niskim glikemijskim indeksom te isključivo s hladno prešanim uljima. Većina slastica iz ponude je sirova, no možete naručiti i pečene kolačiće, među kojima i mađaricu, orahnjaču, makovnjaču…

Kokolach možete pronaći na službenoj stranici i Facebooku, a sve što vas je zanimalo o brendu donosimo u nastavku.

1. Kako je nastala ideja za Kokolach?

Ideja o Kokolachu je nastala kao moja želja da u svijet zdrave hrane uvedem sladak i neodoljiv zalogajčić u kojem ćemo svi uživati bez grižnje savjesti. Željela sam stvoriti slastice svojim rukama, te da su u skladu s mojim poimanjem finog, zdravog i kvalitetnog. Ujedno sam kroz rad iznova dobila priliku biti kreativna, vesela, razigrana, maštovita, slobodno igrati se okusima, bojama, oblicima i osjećati se sretnije. U igri mogu i poput istražitelja ulaziti u mistiku neuspjelih konzistencija i pogrešnih nota i pronalaziti izlaz iz zamršenih hodnika kompleksnih recepata, te iz naći put u prostor ogromne sreće i osjećaja radosti zbog finog i uspjelog zalogajčića.

2. Bez glutena, rafiniranih šećera, raw… danas je i puno više od trenda kada je riječ o kolačima. Kakav je odnos kupaca prema proizvodima danas i u trenutku kada ste tek krenuli? Primjećujete li promjenu u razini interesa?

U svemiru zdravog i raw slastičarstva već su prije mojeg ulaska bile prisutne neke zaista inspirativne osobe, kreatorice divnih slastica velikog ugleda u svijetu zdravih slastica, tako da ovdje u Hrvatskoj, a naročito u svijetu već ima puno poštovatelja zdravih slastica. Sve je više ljudi koji zdravim kolačima i općenito takvoj prehrani pridaju odgovarajuću pažnju, a interes raste snažno sa svješću društva. Kokolach kolač je i po tome poseban i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Sjećam se kad sam prvi puta objašnjavala prijateljicama kako sam napravila kolač bez jaja, maslaca, brašna, šećera, kako su reagirale potpuno iznenađeno (kao i svi neupućeni koji prvi puta sretnu zdravi kolač i tortu), kako sam mogla dobiti takav oblizek bez ijednog klasičnog osnovnog sastojka za kolače. Pa to onda nije baš kolač, zaključila sam, i dobila ime mojeg branda – Kokolach.

Moja slastica je nestandardna, prefina i izaziva, naravno, često, isprva malu nevjericu, a onda veliko oduševljenje. Ljudi postaju na prvi zalogaj vrlo radoznali, postavljaju pitanja i reagiraju jako ushićeno i veselo, zbog toga što se susreću s konceptom koji se kosi sa starim navikama. Doduše postoje i drugačija nepca koja vole tradiciju i okuse na koje su naviknuti. Osobno ujedno vjerujem da su kolači naših baka i mama spravljani od puno kvalitetnijih namirnica koje se i danas zovu jednako, ali tada one nisu bilo toliko tretirane, niti je priroda bila toliko narušena. Izvori su bili sasvim drugačiji, oslonjeni na selo, a ne industriju, a posebice ne na pojačivače okusa, e-brojeve, dodatke i konzervanse. U tom prostoru postoje ljudi koji stoga uglavnom bezuspješno traže svoju slatku ljubav iz djetinjstva, ali je ne nalaze i vrte se u krug. Izlaz iz kruga je upravo u otkrivanju novog.

3. Imaju li kupci svoje favorite? Koji su najpopularniji kolači?

Postoje favoriti, ali znaš kako to ide, pitanje je ukusa. Moj muž obožava kokos, pa tako najčešće traži kokos rolice i kuglice, ali voli “presjeć” Kardamom-heljda keksichima i pitom od šumskog voća koja trenutno ide ka broju jedan naše top liste. 🙂 No, vjerujem, neće preteći keks heljda-sirova limun krema koji je zasjeo na prvo mjesto od početka i ne silazi. S druge strane raw torte su apsolutni “must”, a tu nema istaknutih favorita. Nougat, Tiramisu, Mousse, Naranča-Smokva, Detox i druge, sve su jako tražene, posebno u kafićima, a i sve češće su najdraže rođendanske torte, jer nema ljepše nego zaželjeti slavljeniku zdravlje i ujedno otpočeti  ostvarenje želje uz zdravu tortu. Posebno su tražene one s 5 okusa, odnosno 16 šnita od pet vrsta torti, tako da na proslavama veseli sudionici isprobavaju i dijele međusobno od svake šnite par zalogaja što još dodatno pridonosi interakciji, zaigranosti i smijehu.

4. Kako pronalazite inspiraciju za nove vrste kolača?

Nadahnuća dolaze neočekivano. Ona imaju svoj ritam i život i dolaze uglavnom neočekivano, ali ponekad danima unaprijed osjećam da se u meni budi kreativnost koja kulminira kao divan osjećaj inspiracije koja me prožima i završava svoj ciklus kao novi okus. 🙂 Nekada taj osjećaj dolazi iz mira, a ponekad baš klikne neka super ideja u trenutku užurbanosti i akcije.

Uz vlastite osjećaje osluškujem i tuđe želje, pratim trendove u SAD-u, Austriji, Italiji…

5. Gdje se sve može probati Kokolach? Postoji li ideja za otvaranje vlastitog prostora?

U Kokolach ponudi možete uživati u zagrebačkim Vivas barovima, Plaza kavani, kafiću Kavantura te trgovinama Priroda&Društvo, Mali Lug, Greencajg, Žitnica zdravlja u Varaždinu i Zdrava navika u Zadru. Vlastita slastičarnica za sada nije u planu, ali za sve upite obratite se na Facebook i Kokolach stranicu.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori