Najfiniji jesenski recepti koje jedva čekamo isprobati

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ania (@zaczytana.ana) on

Nakon dugog toplog ljeta mnogi s nestrpljenjem iščekuju prve jesenske dane. Mirisni recepti, zlatno obojeno lišće, kišni prozori, niže temperature i pletene dekice samo su neke ljepote koje nam donosi jesen. Kraći dani i prohladne noći bude povećani apetit i želju za kućnim druženjima. Kako bi ostali zdravi i puni energije priroda je tome doskočila jesenskim plodovima koji se slažu u najfinijim receptima. Osim što nam ispune kuhinju divnim, toplim mirisima izuzetno su nam korisni za jačanje imuniteta i pripremu za hladnije dane. Jesenski blues lakše je pobijediti u toplini kuhinje, a najbolji recepti čekaju vas u nastavku jesenske priče.

Recepti svjetski poznatih napitaka u kućnoj verziji

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Autumnal (@theautumnalgirl) on


Svake godine s promjenom sezone svjetski poznati kafići poput Starbucksa prilagođavaju svoje menije i osmišljavaju nove receptu za najprodavanije tople napitke. Kućne verzije osim što su zdravije uštedjet će vam i pozamašnu količinu novaca. Recepti vam nisu potrebni jer jačinu i količinu od odredite prema vlastitom ukusu. Ljubitelji kave svoj omiljeni latte mijenjaju za jesensku verziju s dodatkom bundeve i muškatnog oraščića koji će probuditi sva osjetila i razvedriti siva jutra. Oni koji nisu ljubitelji čistih čajeva, jednostavno neće moći odoljeti toplijoj verziju zvanoj chai. Naime crni čaj s mlijekom po izboru, medom i dodatkom začina poput kardamoma, klinčića i cimeta dobiva kremastu teksturu i slatkoću koji će zadovoljiti baš svako nepce.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ARMAZÉM CEREALISTA (@armazem_cerealista) on

Golden milk poznat je indijski napitak koji se posljednjih godina često spominje u ajurvedskom pristupu liječenja. Zlatno mlijeko pravo je zlato za vaš organizam, a glavni sastojak je kurkuma koja mu daje divnu žutu boju. Možete ga napraviti s mlijekom po izboru, zasladiti medom ili drugim zaslađivačem, a od dodataka se odlično slaže s đumbirom, paprom i cimetom. Izaberite najdraže sastojke i prokuhajte na laganoj vatri te na kraju umiješajte zaslađivač.

Jesenske grickalice za filmske večeri

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elizabeth (@college_housewife) on

Kraći dani i prohladne večeri idealne su za dekicu i film. Veliki hype oko načina uživanja u kućnoj atmosferi krenuo je unazad nekoliko godina pojavom skandinavskog Hyggea. Opuštanje za svakog predstavlja nešto drugo, no sigurno je da dom postaje komforna zona kada nam vremenski uvjeti ograničavaju provođenje vremena u prirodi. Kraljica jeseni je svakako bundeva. Ona dolazi u raznim bojama i oblicima pa joj je i namjena drugačija, no slani i slatki jesenski recepti gotovo ne mogu proći bez nje. Osim sočnog, slatkog, mesnatog dijela tu su i sjemenke bundeve koji se mogu stavljati u doručak i salate ili jednostavno grickati samostalno. Bundeva je neiscrpan izvor vitamina, minerala i vlakana, a volimo ju u rižotima, juhama, tjesteninama i desertima. Ako želite savršenu grickalicu, narežite ju po želji, poprskajte kokosovim uljem i cimetom te zapecite u pećnici. Kesten je još jedan jesenski favorit koji će uskoro zamirisati gradskim ulicama. Odličan izvor energije koji gotova da i nema masnoća pa se preporučuje kao idealan snack za utažiti glad i izbjeći nezdrave grickalice.

Prhke pite su omiljeni jesenski ‘comfort food’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FOOD IS THE ROOT 🔗 (@foodistheroot) on


Omiljeni recepti dolaze u slatkim oblicima jeseni. Mirisi nas vraćaju u djetinjstvo i bakine voćne delicije koje su se širile ulicom. Paljenjem pećnice, šljive, kruške i jabuke donose toplinu i domaći ugođaj u domove. Na jelovnicima se često nađe i američka verzije pite od bundeve koja se poslužuje s kiselim vrhnjem. Kombinacije su razne: savijače, tartovi i pite odlično se slažu sa zrelim jesenskim voćem, kremastim sirevima i domaćim džemovima. Nezaobilazni dodatci za posipavanje i nadjev uključuju vaniliju, koricu limuna, grožđice, cimet i orašaste plodove.

Za zdravu pitu od krušaka trebati će vam:

Tijesto

400g brašna

150g kokosovog ulja

4 zlice meda

1 žličica praška za pecivo

1 grčki jogurt

1 jaje

Nadjev

7 krušaka

3 žlice meda

1 žlica cimeta

1 žlica kokosovog ulja

1/2 šalice sjeckanih badema

Umijesite sastojke za tijesto i pazite da otopljeno kokosovo ulje bude mlako. Ako je tijesto ljepljivo posipajte još malo brašna. Razdvojite u dva dijela, jedan stavite u zamrzivač, a drugi u hladnjak na pola sata. Za nadjev naribajte kruške i prokuhajte ih 10ak minuta. Pomiješajte s ostalim sastojcima i ostavite da se ohladi. Tijesto iz hladnjaka razvaljajte i utisnite u kalup za pitu (papir za pečenje olakšat će vam vađenje i čišćenje). Dodajte nadjev, a drugu polovicu iz zamrzivača naribajte po nadjevu. Pecite oko 40min na 180 stupnjeva i uživajte u najfinijoj jesenskoj piti bez grižnje savjesti.

Kompoti i džemovi iz djetinjstva

 

View this post on Instagram

 

A post shared by S A R A H (@dasknusperstuebchen) on


Supermarketi su svoje police već opremili staklenim teglicama raznih dimenzija sa šarenim poklopcima. Jesen je vrijeme kompota i džemova pa se veselimo ukrasiti kuhinjske police staklenkama punim zdravlja. Kompot je stari domaći specijalitet koji je danas pomalo zapostavljen, a volimo ga zbog lake pripreme i velike nutritivne vrijednosti. S obzirom na to da u hladnijim danima često zaboravljamo na hidrataciju, kompotom ćemo nadoknaditi unos tekućine uz dodatak vlakana i vitamina. Iako nam u trgovinama na raspolaganju stoji velik izbor džemova, onaj domaći još je slađi jer je nastao u našoj kuhinji. Razveselite najmilije staklenkom džema s ukrasnom vrpcom. Namaz od džema na toplom kruhu ili u jutarnjim kašama upotpuniti će savršeni doručak ili međuobrok. Ubacite žlicu u nadjev za pitu ili ga koristite na palačinkama kako bi svaki obrok bio pravi užitak. Bakini recepti uvijek imaju neki trik i dobro čuvanu tajnu kako bi ispali odlični, a za jednostavan recept od šljiva treba vam tek nekoliko namirnica:

2kg opranih i očišćenih zrelih šljiva

1 ocijeđeni limun

1 žličica cimeta

1/2 žličica klinčića

700g šećera (ili vise po okusu)

Šljive kuhajte na srednjoj vatri uz neprestano miješanje kako se ne bi zalijepile. Kada počnu puštati sok i potpuno se raspadnu, dodajte šećer, limun i začine. Nastavite kuhati da višak tekućine ispari i džem se zgusne. Uključite pećnicu na 100 stupnjeva, staklenke i čepove operite te ih položite u pećnicu na 20ak minuta. Vrući džem raspodijelite u vruće staklenke i odmah čvrsto zatvorite, pazite da se ne opečete u međuvremenu, a staklenke vratite u zagrijanu (isključenu) pećnicu sve dok se ne ohlade. Ukrasite police džemovima, a nakon otvaranja obavezno ih držite u hladnjaku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pæsica (@paesica) on

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori