Tražite razlog za posjet Medulinu? Imamo odgovor: Hook & Cook

Toplo vrijeme i sunčani dani najbolja su inspiracija za maštarenje o ljetnim praznicima, plažama i moru općenito. Onaj divni morski zrak malo što može dočarati bolje od guštanja u ribarskoj fešti pod vedrim nebom. Medulin je popularna destinacija za odmor lokalaca, ali i sve više stranih turista. Foodie raj i ove godine očekuje vas na jednom od medulinskih molova, a bit će ispunjen dobrom glazbom i najboljim ribljim specijalitetima. Već smo pisali o prošlogodišnjem izdanju street food festivala Hook & Cook.Tko god ga je posjetio, na društvenim mrežama je zasigurno podijelio fotku sočnog burgera od tune o kojem do danas svi pričaju. Hook & Cook međutim, puno je više od ribarske fešte. Koncept koji je umotan u savršenu gastro priču osvojio je sve kulinarske entuzijaste i one koji zaista guštaju u dobroj ribi.

Popričali smo sa simpatičnim dvojcem – Sinišom i Markom koji stoji iza cijele priče i saznali informacije iz prve ruke.

Svi putevi vode na Hook & Cook festival

Bezbroj je razloga zašto je Istra dobra ideja za ljetno putovanje. Jedan od njih je i šarmantni gradić Medulin, koji već nekoliko godina za redom svoj puni gastronomski potencijal  pokaže na Hook & Cook festivali. Spoj ribolova, kreativnog kulinarstva i dobre glazbe zvuči kao najbolji recept za hedonistički odmor. Street food festival hrane i ove će godine okupiti brojne posjetitelje, ali i intrigirati slučajne prolaznike koji će se sigurno zaustaviti i kušati specijalitete.

Popričali smo s pokretačima festivala

  1. Za sve one koji još ne znaju što je Hook and Cook festival, kako biste ga ukratko opisali i dočarali koncept?

Ukratko, Hook & Cook je street food koncept koji spaja ribolov, gastronomiju i probranu glazbu. Sve je započelo prije par godina kada smo spojili naše frendove glazbenike, lokalne ribare i kuhare u jednu fenomenalnu gastro-glazbenu manifestaciju. Sada je već prerastao u jedan prepoznatljiv brend koji želi na kreativan i zanimljiv način obogatiti ponudu regije, ali i Hrvatske. Ljudi se na naše festivale dođu podružiti, uživati u hrani i muzici, zaboraviti nakratko svakodnevicu i bezbrižno se prepustiti ljetnim vibracijama.

  1. Već nekoliko godina za redom prisutni ste na gastronomskoj sceni, što nas očekuje ove godine i na kojoj lokaciji?

Relativno smo mlad koncept. Ugrubo možemo reći da smo otprilike 4 godine prisutni na sceni. Trudimo se što bolje spojiti sve što more, hrana i glazba mogu ponuditi. Još uvijek nam je baza maleni gradić na jugu Istre – Medulin, gdje ćemo tradicionalno održati tri eventa na ribarskom mulu: 21. lipnja,   19 srpnja i 16. kolovoza.

Gostovat ćemo 11. svibnja na otoku Braču u Sutivanu, te u predivnom Rovinju gdje ćemo s brodom sudjelovati u sklopu dana grada 14. i 15. rujna. Pripremili smo pregršt novih gastro izazova, gostiju kuhara i glazbenih imena. Ne bismo željeli prije vremena otkrivati sve, stoga je najbolje da nas popratite na društvenim mrežama i budete u toku.

Najbolji tuna burger i još mnogo toga u Medulinu ovoga ljeta

  1. O vašem tuna burgeru priča se po gradu, kako je nastao recept i zašto ste baš tunu izabrali za glavni sastojak?

Recept je zapravo dosta jednostavan. Najbitnija stavka su kao i kod svakog jela, svježe, lokalne i dostupne namirnice. Kada malo eksperimentirate s hranom i kada se odmaknete od klasične ponude onda jednostavno gurate recept do savršenstva. Volimo isprobavati nova jela, uživati u hrani, pričati s kuharima i ljudima koji imaju slične ideale i vizije kao i mi.

Tuna je iznimno zahvalna namirnica. Željeli smo ljudima pokazati jedan zanimljiv i kreativan pristup prema tuni i ostalim ribljim namirnicama. Od jedne velike ribe iskoristimo praktički sve kako bi složili više različitih jela koja iz godine u godinu oduševljavaju naše posjetitelje.

  1. Koji riblji specijaliteti dobivaju najbolji feedback od publike? Kako gosti koji nemaju naviku jesti ribu reagiraju na vašu ponudu?

Svima je definitivno burger najzanimljiviji. To je zapravo najbolji sklop svježeg mesa tune grilane na otvorenoj vatri i domaćeg povrća u sočnom pecivu bojanom sipinim crnilom. Ako volite jesti i gurman ste, teško je odoljeti takvoj kombinaciji. Naši gosti su već navikli, a možemo reći da su na neki način i spremni na riblje specijalitete na našim festivalima. Kroz ponudu koju naši gosti kuhari imaju, pokušavamo svi zajedno malo educirati publiku. Potičemo ih da se ne moraju bojati probati novu i zanimljivu hranu. Uvijek spajamo nešto inovativno i moderno kroz lokalni i autohtoni pristup.

Naš koncept ne predstavlja nužno brzu i jeftinu hranu. Mi nudimo fuziju lokalnih namirnica na zanimljiv način… Barem mi mislimo tako.

  1. Kako bi opisali tipičan ‘radni dan’ jer obojica ste zaduženi za kreativu, razradu ideje i realizaciju, ali i ulov ribe?

Naš “radni dan” traje kroz cijelu godinu. Znamo neprestano pričati o novim vizijama i idejama, prepričavati doživljaje koje smo vidjeli, iskusili i pokušavamo to prezentirati kroz naš festival. Međusobno se dobro nadopunjujemo, čak i kada postoji maleni ‘hiatus’u našem druženju, brzo se uskladimo. S obzirom da kapaciteti našeg festivala rastu, a time i potražnja, dobro smo umreženi s lokalnim ribarima i ostalim kolegama koji love. Tako da kad zatreba, uvijek nabavimo svježu ribu od lokalnih izvora koji također prepoznaju ovaj naš projekt i pomažu nam da to kvalitetno odradimo.

  1. S obzirom na to da vas je u cijeloj priči dvoje, kako ste se povezali i međusobno podijelili zaduženja i obaveze?

Organizacija podjednako padne na obojicu. Skužili smo kroz godine što nam više leži, te jednostavno podijelili obveze i odgovornosti ovisno o zadacima. Dosta je tu posla, od administracije, birokracije, logistike, vizualnog identiteta, dogovaranja novih suradnji… Ponekad je teško naći balans između novih stvari i onog što se pokazalo efikasnim i dobrim. Današnja je publika poprilično zahtjevna, a nama je to pozitivan izazov koji nas gura da budemo još bolji i efikasniji u našim idejama i vizijama.

  1. Koliko unaprijed započinjete s planiranjem festivala, odabirom menija i glazbe?

Kao što smo napomenuli, planiranje nikada ne stane. Imamo već isprofiliran tim ljudi s kojima surađujemo, tako da se oko nekih stvari konzultiramo i s njima. Tu nam uvelike pomaže i naša frendica i desna ruka Tanja Čeke. To je neprekidan proces, konstantno se kotačići u glavi okreću. U ovim trenucima mi već maštamo o idućoj sezoni i nekim novim idejama na pučini. To iziskuje dosta truda, angažmana, strpljenja i vremena, ali dok god nas vuče entuzijazam i gušt mislim da nećemo stati.

 

 

Foto: Hook & Cook

 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori