Brza i jednostavna svakodnevna jela pripremljena na još bolji način

Vrijeme u kojem živimo promijenilo je naše prehrambene navike i način na koji se odnosimo prema vlastitom tijelu i zdravlju. S jedne strane, užurbana svakodnevica ponekad nam ostavlja (pre)malo vremena da dugoročno planiramo i pazimo na to što unosimo u organizam, a s druge smo strane u svoj toj životnoj strci itekako svjesni činjenice da se prema svom organizmu, jedinom kojeg imamo, moramo odnositi s poštovanjem.

Zato svijest o pravilnoj prehrani i kvalitetnoj pripremi svakodnevnih jela sve više raste među modernim generacijama, jer upravo ti elementi donose bolju kvalitetu života.

Jedna namirnica koja je doista svakodnevna u pripremi jela, neovisno o tome koje su vam prehrambene navike ili koje kuhinje svijeta volite, jest ulje. Ulja i masti ključni su za normalnu funkciju organizma i zato je važno upoznati se sa svim benefitima ulja kojeg redovito koristimo pri kuhanju. Najčešće ulje u našim domaćinstvima svakako je ono suncokretovo, a sada s njime možete pripremiti svoja svakodnevna jela na još bolji način, jer Zvijezda je upravo lansirala novo suncokretovo ulje obogaćeno vitaminima i prirodno bogato zdravim masnoćama zahvaljujući kojima će priprema jela biti još kvalitetnija, a sama jela posljedično će biti još bolja i zdravija.

Zvijezda suncokretovo ulje 5+

Zvijezda suncokretovo ulje 5+, kao što mu samo ime da naslutiti, donosi čak 5 prednosti: obogaćeno je vitaminima A i D te je prirodno bogato vitaminom E, nezasićenim masnim kiselinama i višestruko nezasićenim masnim kiselinama.

Navedeni vitamini doprinose održavanju normalnog vida, zdrave kože, normalnoj funkciji imunološkog sustava te održavanju normalnih zubi i kostiju, kao i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Kako su topivi u mastima, velika je i iskoristivost vitamina koje unosimo iz ulja.

A što se tiče nezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina u sastavu ovog ulja, one – korištene umjesto zasićenih masti u prehrani – doprinose
održavanju normalne razine kolesterola u krvi i čak se preporuča da za postizanje tog korisnog učinka uzmete jednu jušnu žlicu (15 ml) ulja dnevno.

Pripremati ga možete na razne načine; s njime možete kuhati, peći, pržiti, raditi čak i hladna jela, a to smo vam odlučili i pokazati na primjeru tri brza i jednostavna jela koja smo napravili u suradnji sa Zvijezdom i uz pomoć novog Zvijezda suncokretovog ulja 5+. Vjerujemo da ćete ih i sami moći rekreirati, čak i kada ste u žurbi; u nastavku donosimo njihove recepte!

Chimichurri umak i grill kotleti

Chimichurri je argentinski umak koji je blizak mediteranskoj kuhinji, a izvrsno paše uz svo grilano meso, ribu i povrće. Nešto kao južnoamerički pesto.

Sastojci za umak:

  • 3 – 4 režnja češnjaka
  • 1 manja glavica luka ili 2-3 mlada luka
  • pola svježe crvene čili papričice (ili po ukusu više)
  • 1 manja vezica peršina
  • 1 žličica suhog origana
  • sok pola limuna (po želji može i malo korice)
  • 2 žlice aceto balsamico / vinskog octa
  • 100-120 ml Zvijezda suncokretovog ulja 5+
  • sol i papar

Priprema:

Chimichurri možete pripremiti u mužaru, u sjeckalici ili vrlo sitno ručno nasjeckati sve sastojke i pomiješati ih. U posudu dodajte nasjeckani češnjak, luk i čili, zatim sol, origano i nasjeckane listove peršina te tucite ili miksajte do željene finoće čestica. Umiješajte limunov sok, ocat, papar, i ulje. Kušajte i po potrebi dodajte još soli i papra ili ako je jako gusto – ulja.

Posluživanje:

Chimichurri poslužite uz nešto s grilla i salatu po izboru. U ovom receptu koristili smo svinjske kotlete bez kosti, prethodno marinirane sa soli, paprom, žličicom senfa i nekoliko žlica ulja. Kotlete pecite kratko na suhoj, dobro zagrijanoj tavi, a prije posluživanja obavezno ostavite da kratko odmore.

Pohana piletina s Coleslaw salatom

Sastojci za piletinu:

  • 500 g pilećih prsa
  • šalica brašna
  • 3 jaja
  • šalica cornflakesa
  • nekoliko žlica krušnih mrvica
  • 1 žličica kajenskog papra (ili mljevena paprika)
  • sol, papar
  • oko 300 ml Zvijezda suncokretovog ulja 5+

Sastojci za salatu:

  • 1/4 zelenog kupusa
  • 1/4 ljubičastog kupusa
  • 2 mrkve
  • 2 žlice majoneze (do 100 g)
  • čašica kiselog vrhnja
  • 1-2 žlice octa
  • sol, papar

Priprema:

Pileća prsa narežite na filete jednake veličine, začinite sa soli i kajenskim paprom (ako dodajete papriku onda i popaprite). Pripremite tri duboka tanjura: u prvi stavite brašno, u drugi jaja te ih izlupajte, posolite i popaprite, a u treći tanjur stavite izmrvljeni cornflakes i krušne mrvice. Pileće filete umočite redom u brašno, jaja te u mješavinu cornflakesa. U dublju tavu na jaku vatru stavite grijati ulje, a kad se zagrije, dodajte mu pohano meso i smanjite vatru. Pecite na laganoj vatri dok piletina s obje strane ne poprimi zlatnu boju. Izvadite ju u tanjur na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Za pripremu salate prvo očistite mrkvu te ju naribajte kao i kupus. Naribano povrće stavite u dublju zdjelu te ga malo posolite. U manjoj zdjelici dobro pomiješajte majonezu, kiselo vrhnje, ocat, sol i papar te time prelijte pripremljeno povrće (ako je povrće pustilo puno vode, onda ga prije dodavanja umaka ocijedite). Sve skupa promiješajte, ostavite da se kratko ohladi i poslužite kao prilog pohanoj piletini.

Sočna limun štruca

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanili šećer
  • ½ žličice soli
  • 180 ml Zvijezda suncokretovog ulja 5+
  • svježe ribana korica 2 limuna
  • žličica naribanog svježeg đumbira
  • 120 ml mlijeka
  • 250 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U duboku zdjelu dodajte jaja, šećer i vanilin šećer pa miksajte na najjačoj brzini sve dok ne posvijetle i udvostruče volumen. Smjesi dodajte ulje, mlijeko, koricu limuna, đumbir te prstohvat soli. Dobro izmiješajte. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa ga postepeno umiješajte u smjesu jaja i sjedinite uz pomoć špatule ili kuhače. Prelijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 45 – 50 minuta ili sve dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne izađe čista.

Ideja za serviranje:

Napravite umak od jednog grčkog jogurta, žlice šećera u prahu i malo vanilije. Sve sastojke dobro promiješajte i po želji izrezanu šnitu štruce prelijte sa žlicom umaka.

Foto, recepti i food styling: Hungry Studio (Marija Laća i Mile Butorac)


Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori