Slatki ‘galette’ prema originalnom francuskom receptu kao raskošna uvertira u vikend

@champagne.tastes

Kada kraj tjedna započne u sunčanoj atmosferu može se naslutiti da će i vikend započeti u dobrom raspoloženju. Mnogi će se složiti da nakon užurbanog tjedna, ta dva dragocjena dana odmora nekako traju prekratko. Stoga je važno pronaći način kako zaustaviti vrijeme barem na kratko i uživati u trenutcima vikenda – polako.

Francuske pekarnice oduvijek su privlačile pažnju divnim izlozima u kojima se nalazi i galette – jedan od najpopularnijih lokalnih delicija.Bez obzira na to planirate li odmarati kod kuće sami, u društvu prijatelja ili pak na pikniku u prirodi, začinite vikend slatkim francuskim desertom s voćem. Recept za galette prema originalnoj recepturi potražite u nastavku.

Galette – rustikalni francuski desert

@katiebirdbakes

Svaka regija u Francuskoj ima svoju verziju ovog recepta. Tako se neki rade s bademima, lisnatim tijestom, heljdinim brašnom… No, galette s voćem čini se kao najbolji izbor za sunčane dane i toplu sezonu pred nama. Zašto? Zato što ga možete pripremati sa svim sezonskim voćem koje trenutno možete kupiti, poput jagoda, šljiva, borovnica, a odlično se priprema i s kompotom.

Francuski galette podsjeća na slatku pitu, a uz njega se poslužuje i kuglica sladoleda od vanilije. Nisu vam potrebne napredne kulinarske vještine za pripremanje ove raskošne delicije, a rustikalni izgled sigurno će brojne inspirirati za jednu Instagramsku fotku.

Recept

@afrikster

Sastojci za tijesto:

  • 2oog brašna
  • 2 žlice heljdinog ili integralnog brašna
  • 1 žlica kokosovog šećera
  • prstohvat soli
  • 120g maslaca
  • 50ml vode

Sastojci za nadjev:

  • 3 šalice borovnica
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 naribane korice limuna
  • 1/3 šalice vode

Upute:

Tijesto možete raditi u mikseru ili ružno – zamijesite ga dok smjesa ne bude jednolična pa omotajte u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak na sat vremena. U međuvremenu pripremite nadjev od borovnica. U lonac sipajte sve sastojke na nadjev i na laganoj vatri uz povremeno miješanje pustite da se borovnice lagano raspadnu, a smjesa zgusne pa ostavite 15 ak minuta da se ohladi. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup obložite papirom za pečenje te ga malo pouljite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte u kružni oblik, tanko i ravnomjerno te ga stavite u kalup, ostavljajući rubove barem 3 centimetra duže. Sipajte nadjev na tijesto, a rubove prebacite preko ostatka tijesta i pecite 45 minuta na 180 stupnjeva. Galette poslužite topao s kuglicom sladoleda od vanilije i po želji posipajte šećerom u prahu.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori