Francuski clafoutis u čoko verziji – slatki desert za snježnu večer

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Happy Madeleine (@happy_madeleine_) on

Iz Francuske kuhinje dolaze nam neke od najfinijih i najpopularnijih slastica u svijetu. Da su Francuskinje prave gurmanke dobro je poznato, a tajna njihove vitke linije česta je tema razgovora. Tradicionalni francuski desert, clafoutis s razlogom je obožavan u Francuskoj, ali i izvan granica. S obzirom na snijeg koji nas je danas probudio na prozorima, večer smo isplanirali provesti kod kuće uz neki novi recept za comfort food. Clafoutis svoje korijene vuče iz regije Limousin u 19.-om stoljeću, a pekao se s cijelim trešnjama, jer se smatralo da koštice daju ‘onaj’ pravi okus. Poslužuje se mlak, a jednako je ukusan i u hladnoj varijanti za doručak uz mlijeko i kavu ili poslijepodne uz čaj. O čemu se točno radi i kako bi izgledala čoko verzija za zimski clafoutis, pročitajte u nastavku.

Clafoutis s malim twistom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mateja Zvirotić (@foodandmoodblog) on

Clafoutis je jedan od onih kolača koje ćete poželjeti raditi iznova. Zbog svoje jednostavnosti, uspijeva gotovo svima. Gusta tekstura i puni okus podsjećaju na zapečenu palačinku, a izvorna verzija radi se s trešnjama. No, ovaj francuski klasik možete pripremiti s bilo kojim mekanim voćem poput šljiva, bobičastog voća i raznih kompota pa čak i banana, ovisno o sezoni. Ako bi ga uspoređivali s nekim našim kolačem, svi će se složiti da podsjeća na ‘zlevanku’, što zbog načina pripreme što zbog teksture. S obzirom na to da se radi u jednoj zdjeli, smjesu možete izliti u kalup za torte i razveseliti nekoga za rođendan. Za nadolazeće blagdane poslužite ih u mini keramičkim zdjelicama kao zapečeni desert za koji će se tražiti žlica više. U hladnijim mjesecima potrebni su nam malo slađi zalogaji stoga smo u tradicionalnu recepturu odlučili dodati sjeckanu čokoladu.

Čoko verzija za cozy večeri

 

View this post on Instagram

 

A post shared by S i l v i a C o n g i u 🍓 (@silviac_ilcassettodellericette) on

Sastojci za jedan keramički kalup promjera 28cm:

  • 4 jaja
  • 180g glatkog brašna
  • 100g maslaca
  • 250ml mlijeka po izboru
  • 80g smeđeg šećera
  • 1/2 žlice ekstrakta vanilije
  • 1 vanilin šećer
  • 600g kompota višanja (očišćenih od koštica)
  • 1/2 ribane korice limuna
  • 1/2 šalice sjeckane čokolade za kuhanje

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli vilicom umutite jaja, dodajte šećere i brašno te dobro izmiješajte. Dodajte rastopljeni maslac (ohlađeni) i mlijeko u koje ste naribali koricu limuna.  Na posljetku ubacite sjeckane komade tamne čokolade. Clafoutis pecite u keramičkom kalupu kojeg ćete prethodno proći s malo maslaca kako se kolač ne bi lijepio. Na dno kalupa posložite malo višanja, zatim izlijte dio smjese, pa ponovno red višanja kako bi smjesa bila ‘prošarana’. Pecite ga oko 40 minuta, dok kolač ne poprimi zlatnu boju. Poslužite ga mlakog, a možete ga posipati šećerom u prahu ili blanširanim bademima.

Foto: Instagram

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori