Focaccia: talijanska pogača idealan je snack za petak uvečer i ležerno druženje s prijateljima

@atastystory

Talijanska kuhinja popularna je u cijelom svijetu i to s razlogom. Stoljećima stari recepti koji su se generacijama prenosili i do danas očuvali, nekada su bila jednostavna jela za siromahe, a danas su delicije koje nitko ne može odbiti. Petak uvečer mnogi provode u krugu prijatelja i slave zadnji radni dan u tjednu uz osvježavajuća pića, grickalice i dobru ljetnu atmosferu. Ako planirate druženje kod kuće i nemate ideje što spremiti talijanska pogača je snack s kojim ne možete pogriješiti.

Focaccia je tanki kruh pripremljen od tijesta sličnog onom za pizzu. Kao nadjev najčešće se koriste crne i zelene masline, cherry rajčice, češnjak, tanke trakice luka, ružmarin, krupna sol i naravno – maslinovo ulje. Tanko ju narežite i poslužite s još maslinovog ulja u zdjelicama ili napravite focaccia sendviče.

Aromatična focaccia je savršena grickalica za druženje s prijateljima

@odysea_ltd

U vrućim ljetnim noćima osim koktela, cijeđenih sokova i hladnih osvježavajućih sladoleda, druženja s prijateljima nezamisliva su bez jednog kutka posvećenog grickalicama. Na Instagramu smo pronašli ideju za odličan snack koji je brzo gotov, još brže će se razgrabiti pa ga odmah napravite u većim količinama. Focaccia je najpoznatija talijanska pogača nalik pizzi s prepoznatljivim ‘rupama’ u tijestu, poigrajte se nadjevima pa u jednom kalupu ispecite više vrsta.

Recept za pogaču s češnjakom i ružmarinom

Sastojci:

  • 140ml maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žličica suhog timijana
  • 2 žlice svježeg ružmarina
  • 1/2 žličice papra
  • prstohvat soli
  • 240ml mlake vode
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 1/2 žlice meda
  • 330g glatkog brašna

** sjeckane crne i zelene masline, cherry rajčice, luk, kapare

Upute:

Na tavici pomiješajte maslinovo ulje, začine i sitno sjeckani češnjak pa na laganoj vatri zagrijavati dok ne pusti mirise. U zdjeli pomiješajte med, vodu i kvasac dok se dobro ne sjedine pa ostavite na toplom 5 minuta. Dodajte brašno i 1/4 šalice mješavine začina i ulja. Zamijesite desetak minuta pa ostavite deset minuta da se tijesto odmara. Pokrijte ga krpom ili folijom i ostavite sat vremena na toplom. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, a kalup nauljite s dvije žlice mješavine ulja i začina. Tijesto razvucite i utisnite prstima u kalup, a na vrhu napravite manje udubine te prelijte s ostatkom začinjenog ulja i nadjevom ako ga želite. Pecite 15 do 20 minuta do zlatne boje.

@zero95pizza

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori