Dvije poslastice za dekadentno poslijepodne uz kavu

Iako je vikend uglavnom “rezerviran” za uživanje u slasticama i opuštanju uz ukusnu hranu i čavrljanje s prijateljima, zašto ne bismo i ponedjeljak pretvorili u dan ispunjen dekadencijom. Iako su danas pred većinom vas brojne obveze, uvijek možete djelić vremena izdvojiti za hedonizam. Uz dobru organizaciju i malo opušteniji pristup dnevnim obvezama, možete biti sigurni da ćete na vrijeme ispuniti sve zadatke koji su pred vama, a u isto vrijeme i uživati u svakom trenutku. Kako onom produktivnom kada je posao u pitanju, tako i u onim slatkim sitnicama koje će vas zbližiti s kolegama na poslu i ukućanima. Tijekom dana je uvijek dobro pokloniti pažnju ljudima s kojima ste okruženi i to je najbolji način za team building na dnevnom nivou, ali i efikasan način za stjecanje reputacije u krugovima u kojima se krećete i djelujete. Hladnoća i rezerviranost, ipak imaju granicu dobrog ukusa.

Uz slastan zalogaj, svaki je razgovor ugodniji, a dan ispunjeniji. Kako biste zaboravili na mit (ili činjenicu) da je ponedjeljak najdepresivniji dan u tjednu, priuštite si ukusne slatke zalogaje uz koje će kava, čaj i poslijepodnevni predah dobiti novo značenje i novi osjećaj – pun ugode.

U nastavku smo za vas izdvojili dva super ukusna recepta koji će vas osvojiti na prvo kušanje.

Čokoladni kruh s tikvicama i kokosom

SASTOJCI

  • 1 šalica brašna
  • 1/2 šalice nezaslađenog kakao praha
  • 3/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice kardamoma
  • 1/2 čajna žličica mljevenog cimeta
  •  1/2 šalice tamne čokolade
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice kokosa
  • 1/2 šalice šećera
  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/4 šalice mlaćenice, na sobnoj temperaturi
  • 2 žličice  ekstrakta vanilije
  • 2 šalice isjeckanih tikvica

PRIPREMA

Zagrijte pećnicu na 180 ° C. Lagano nauljite pergamentni papir i time obložite kalup za pečenje. U zdjelu dodajte brašno, zatim kakao, sodu za pečenje, prašak za pecivo, cimet, kardamom i sol. Umiješajte sjeckanu tamnu čokoladu. U drugoj zdjeli, umutite zajedno jaja, maslinovo ulje, mlaćenicu i vanilu. Dodajte naribanu tikvicu i promiješajte. Izlijte ovu smjesu u suhu smjesu i promiješajte dok se ne spoji.
Ulijte tijesto u pripremljen kalup i pecite oko 50 minuta. Pustite da se kruh ohladi u tavi na žičanom stalku 20 minuta, a zatim izvadite iz tave i pustite da se potpuno ohladi na stalku.

 

Francuski voćni kruh

SASTOJCI

  • 2 žlice rastopljenog maslaca
  • 1/2 šalice cijelih badema
  • 1/2 šalice kandirane narančine kore
  • 1/2 šalice suhih marelica
  • 1/2 šalice suhih šljiva
  • 2 šalice meda
  • 1 1/4 šalice mlijeka
  • 2 žličice krupne soli
  • 2 štapića cimeta
  • 3 zvjezdice anisa
  • 3 šalice glatkog brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 2 velika jaja

PRIPREMA

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Podmažite protvan s topljenim maslacem. Tostirajte bademe na  limu za pečenje, dok ne postignete zlatno smeđu boju, 6-8 minuta. Grubo nasjeckajte marelice, šljive i bademe.
U posudu ubacite med, mlijeko, sol, cimet i anis i zagrijavajte u srednjoj tavi na srednjoj vatri. U međuvremenu, umutite brašno, prašak za pecivo i soda za pečenje u veliku zdjelu. Možete dodati i neku vama posebnu mješavinu začina koju volite. Procijedite mješavinu meda kroz sitno sito i umutite da se spoji. Dodajte jaja i umutite u smjesu. Koristeći lopaticu, rasporedite smjesu. Tijesto podijelite između pripremljenih posuda, ispunite ih oko tri četvrtine. Pecite kruh sve dok vrhovi ne postanu zlatno-smeđi (oko 40 minuta).
Neka se kruh ohladi 10 minuta u tavi, zatim pažljivo uklonite iz tave i prebacite u žičani stalak. Kruh se može čak napraviti do pet dana unaprijed. U tom slučaju ga čvrsto omotajte i čuvajte na sobnoj temperaturi ili zamrznite do mjesec dana.

Slatkim kriškama, razveselite kolege na poslu kada je dan oblačan.

Foto:

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori