Cantuccini – talijanski keks s bademom za slatko poslijepodnevno grickanje

@raushandiz

Susjedna Italija ima brojne posebnosti zbog kojih ju uvijek rado posjećujemo, gastronomija i talijanski specijaliteti samo su jedna od njih. Talijani su dobro poznati po svom istančanom ukusu i guštanju u dobroj hrani stoga ne čudi da u njihovim receptima uživaju mnogi narodi diljem svijeta.

Suhi, tvrdi keksi s bademima često se poslužuju u prestižnim hotelima i kafićima kao ukusna grickalica uz čaj i kavu. Cantuccini inače potječu iz Toskane, a za raskošan okus zaslužna je posebna receptura i tehnika pripreme, točnije – peku se dva puta.

Cantuccini za slatko poslijepodne

@handmadememories_net

Slatki, tvrdi aromatični keksi savršena su poslijepodnevna grickalica. Pogotovo kada vrijeme nakon posla provodimo kod kuće zbog promjenjivog vremena. Ne postoji bolji način za popraviti raspoloženje i uljepšati završetak dana od uživanja u toploj šalici omiljenog napitka i cantuccini keksa koji će zamirisati cijelom ulicom.

Ono što ih čini savršenim zalogajem jest činjenica da su jednostavni za pripremu i u jednom pečenju napravit ćete poprilično veliku količinu najfinijih keksi. Postoji li bolja kombinacija od mirisa naranče, vanilije, maslaca i badema? Teško. Cantuccini će ubrzo postati omiljeni favorit i jedini keks koji ćete peći tijekom cijele godine.

Toskanski recept za najfiniji keks

@elbagastronomia

Sastojci:

  • 600g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
  • 300g badema
  • 1 prašak za pecivo
  • 100g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 100g maslaca
  • 3 jaja
  • 1 korica naribane naranče
  • prstohvat soli

Upute:

U zdjelu promiješati brašno, prašak za pecivo, koricu naranče i sol pa dodati jaja, šećer i otopljeni maslac. Tijesto mijesiti dok ne postane elastično, a zatim dodajte bademe (pola usitnite, pola ostavite cijele). Smjesu formirajte u duguljasti oblik ili više njih, ovisno o kalupu u kojem ćete peći cantuccini kekse. Obavezno kalup obložite papirom i pecite ih 20 minuta na 180 stupnjeva, a prethodno je dobro zagrijati pećnicu. Čim se zarumene izvadite ih van kako se ne bi prepekli. Režite ih mlake, 10ak minuta nakon pečenja dok je tijesto još toplo na šnite debljine 1 centimetra. Kekse posložite na papir i pecite još 15 minuta na 150 stupnjeva da se osuše.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori