Tri festivala u listopadu koja trebate posjetiti

EITS POST

Explosions In The Sky

Listopad donosi tri odlična festivala koje trebate posjetiti. Prvi je Vox Feminae Festival sa svojim desetim, jubilarnim ovogodišnjim izdanjem koji će se održavati u prvoj polovici listopada, slijede Ganz Novi Festival i za kraj mjeseca Žedno Uho s dva odlična koncerta.

Nezaobilazno Žedno Uho festival, čije će se 17. izdanje iznenadno održati ove jeseni od 22. listpada, dovodi u zagrebačku Laubu ‘Explosions in the Sky’, dok će 26. listopada, također u Laubi, nastupiti ‘Swans w/ Anna von Hausswolff’.

Već smo najavili veliki koncert ‘Explosions in the Sky‘, no svakako mnogobrojna publika s nestrpljenjem čeka nastup koji će 26. listopada zatvoriti festival, onaj povratničke grupe ‘Swans’. Tako će u zagrebačkoj Laubi publika moći gledati inkarnaciju benda koja je iznjedrila 3 sjajna diskografska izdanja, a koja će za kraj isporučiti album ‘The Glowing Man’. Obzirom na visoke standarde koje su postavili, a sudeći po naslovnoj pjesmi čiji su ulomak pustili u opticaj, očekuje nas još jedno bučno remek djelo grupe koja je davne 1982. počela sa stvaranjem glazbe za koju se ispostavilo da je bila daleko ispred svog vremena.

Nakon mučenica, superjunakinja i zločinki kojima su bile posvećena prethodna izdanja festivala, ovogodišnji Vox Feminae (koji i sam uskoro ulazi u svoju tinejdžersku dob 🙂 za centralnu temu ima ‘djevojke i djevojaštvo’ – u sklopu koje očekujte bogat filmski i prezentacijski program te popratne zabavne sadržaje i to od 8. do 16. listopada.

check-it

‘Check it!’

Filmski program ove godine donosi interesantna igrana i dokumentarna ostvarenja, a posjetitelji će moći pogledati i uradak Ingrid Jungermann ‘Žene koje ubijaju’,  ‘Check It!’ film koji slovi kao spiritualni nastavak kultnog ‘Paris Is Burning’, te dokumentarce o snažnim queer ličnostima 20. stoljeća u filmovima ‘Major!’, ‘Seed Money’ i ‘Jewel’s Catch One’.

jewl

Posebno mjesto u popratnom programu ove godine zauzima i radionički segment, a za one željne novih znanja pripremljena su čak dva edukativna modula. Prvi pod vodstvom etabliranih domaćih autorica na polju filmske analize i stvaralaštva (Višnja Vukašinović, Eva Kraljević, Hrvoslava Brkušić, Olga Dimitrijević, Iva Radat, Jelena Tešija) donosi radionice rodnog čitanja filma, kritike, snimanja i pisanja scenarija. S druge strane, za djevojke i žene željne učenja o novim tehnologijama, u suradnji s Veleučilištem Baltazar i Implementacijom snova organizirana je radionica backend i frontend programiranja.

Zabavni dio festivala donosi raznolik program, no već tradicionalni Girls just wanna have fun! za publiku sprema tattoo party s umjetnicom Andreom Resner, cjelodnevni buvljak i sajam, drag bingo te festivalski party otvorenja na DRAGram: Club Kid Edition. Za više informacija pratite Facebook event. Program desetog Vox Feminae festivala je besplatan.

13248360_1593444987634412_6614432542051761090_o

Tijekom trajanja Vox Feminae festivala počet će još jedna manifestacija koja je razveseliti sve ljubitelje kazališta – Pobješnjeli Ganz Novi Festival čije će se šesto izdanje održati u Savskoj 25, u Studenstskom centru.

Želite li doznati što je Black Yoga Screaming Chamber i kako vrištanje utječe na vaše psihofizičko stanje, što je primamljivo u elektronskoj metal operi te kako se bezbolno osloboditi bijesa, a da pritom ne naškodite drugima ili sebi? Prvi put u Hrvatskoj na Pobješnjeli GANZ NOVI Festivalu koji će se održati od 13. do 16. listopada u zagrebačkom Studentskom centru istražite bijes kroz ples, pokret, glas i smijeh.

ganz

Tako će nam u glavnom i off programu festivala hrvatski, europski, libanonski, islandski, i australski umjetnici/ce:
Adriana Josipović, DJ, Osobna!, Edo Maajka, Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson, Enesa Mahić, Kristoff K.Roll, Live band Karaoke, Lotte van den Berg & Daan ’t Sas, María Jerez, Cuqui Jerez, Eva Badanjek, Ivan Penović, Matea Bilosnić, Martina Zelenika & Sara Ercegović, Miro Župa, Nataša Rajković, Nenad Kovačić, Rabih Mroue, Roberta Milevoj, Zrinka Užbinec, Matija Ferlin & Bojan Gagić, Rosalind Crisp & Bo Wiget i Saša Božić priuštiti 4 dana besplatnih kazališnih i plesnih performansa, predstava, umjetničkih instalacija, radionica i beskompromisnih DJ plesnih večeri.

Između ostalog, očekuje vas zvukovni teatar sound art dua Kristoff K.Rolla koji će vas povesti u svijet snova i šumova, cijeli niz razgovornih tehnika raznih kultura Building Conversation kazališne umjetnice Lotte van den Berg i dva multimedijska rada Rabiha Mrouéa, redatelja i glumca iz Beiruta čiji su radovi predstavljeni diljem svijeta. Australska umjetnica Rosalind Crisp, zajedno sa švicarskim kompozitorom i glazbenikom Bo Wigetom, predstavit će glazbeno plesnu izvedbu Crisp & Wiget u Francuskom paviljonu, a hrvatske plesne snage Roberta Milevoj i Zrinka Užbinec premijerno će izvesti plesni projekt U očima.

Na ovogodišnjem Pobješnjelom Ganzu očekuje vas nekoliko zanimljivih radionica na temu bijesa: Extravagant furies, kazališne izvođačice Adriane Josipović na kojoj ćete naučiti kako istjerati negativne emocije na površinu, Metal Yoga Screaming Workshop islandske umjetnice Erne Ómarsdóttir za sve ljubitelje/ice hakirane yoge, Rage dance gdje ćete uz pomoć life coacha Enese Mahić COREnesa istraživati svoju osobnu povijest kroz ples, pokret i tjelesno orijentirane psihoterapeutske vježbe, kroz radionicu Ganz nove pjesme vodit će vas legenda hip hop scene, a s priznatom kazališnom i filmskom autoricom te redateljicom Natašom Rajković proći ćete kroz sve faze razvoja umjetničkih projekata.

Za kraj svakog festivalskog dana tu su Instant ljekoviti plesnjaci na kojima će vas liječiti DJ Nenad Kovačić, DJ Osobna i DJ Miro Župa. A zadnjeg dana festivala tu je Live band Karaoke. Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Foto: Facebook, Screenshot

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori