Journal Man: Knjige koje bi trebali pročitati svi istinski ljubitelji glazbe

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dhipta Adi Pamungkas (@dhiptadi) on

Ljudi su oduvijek oponašli zvukove i ritam iz prirode i kreirali glazbu unoseći je u svoju svakodnevicu. S vremenom se razvijala posebna estetika plesa koja je prvobitno bila povezana s ritualima. Stoga glazba zauzima važno mjesto u životu čovjeka bez obzira na dio svijeta, civilizaciju ili kulturu. I glazba uistinu jest univerzalni jezik koji je tako prirodno razumjeti. Kada joj se dodaju i duboki tekstovi s porukom, onda nastaju velikani u glazbenom svijetu koji su ispisali stranice povijesti.

Život i odrastanje modernog čovjeka zasigurno su obilježili brojni glazbeni umjetnici; kako autori tako i izvođači koji prenose poruku i stoga njihova uloga u životu modernog čovjeka nije zanemariva.

Za sve koji guštaju u glazbi i uvijek traže poneku informaciju više, predlažemo 7  knjiga koje će uspješno popuniti kućnu biblioteku i ispuniti srce posebno zanimljivim glazbenim sadržajem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dhipta Adi Pamungkas (@dhiptadi) on

Lady Sings The Blues

Životna priča jazz  pjevačice Billie Holiday opisana je njenim riječima. Piše o seksualnom zlostavljanju, zatvaranju u institucije, ovisnosti o heroinu i borbama za prava Afroamerikanaca prije uspona pokreta za građanska prava.

Prema članku u San Franciscu Chronicle, Duftyjev cilj bio je “dopustiti Holiday da ispriča svoju priču. Provjera činjenica nije bila njegova briga.” Od svog objavljivanja knjiga je kritizirana zbog činjeničnih netočnosti.

 

Under The Big Black Sun

Under the Big Black Sun istražuje punk rock pokret u Los Angelesu i njegovu evoluciju u hardcore punku. John Doe iz legendarnog benda X i koautor Tom DeSavia zajedno su spojili očaravajuću priču o legendarnoj sceni Zapadne obale u periodu od 1977  do 1982.  U knjizi se isprepliću priče  autora, zajedno s osobnim esejima poznatih (i zloglasnih) igrača na sceni. Kroz intersticijski komentar, John Doe “pripovijeda” ovo putovanje kroz zemlju filma noir sunshine, holivudske ulice i prostranstvo predgrađa. Ilustrirana s 50 rijetkih fotografija, to je priča o umjetnosti koja je rođena pod velikim crnim suncem.

M Train

Od autora knjige Just Kids, nagrađenog Nacionalnom nagradom za književnost, nastala je nezaboravna odiseja legendarnog umjetnika, ispričana kroz prizmu kafića i mjesta gdje je radila diljem svijeta. To je knjiga koju je Patti Smith opisao kao “putokaz u moj život”.

M Train počinje u malom kafiću u Greenwich Villageu gdje Smith svakog jutra odlazi na crnu kavu, razmišlja o svijetu kakav jest i svijetu kakav je bio i piše u svoju bilježnicu. Kroz prozu koja se fluidno prebacuje između snova i stvarnosti, prošlosti i sadašnjosti, te preko krajolika kreativnih težnji i nadahnuća, putujemo u Casa Azul Fride Kahlo u Meksiku; na sastanak društva istraživača Arktika u Berlinu; do skromnog bungalova u New Yorku- Far Rockawayu kojeg Smith dobiva neposredno prije uragana Sandy; i grobovima Geneta, Platha, Rimbauda i Mishime.

Ovdje se nalaze jedinstvena sjećanja na život Patti Smith u Michiganu i  gubitak njezina supruga, Freda Sonica Smitha.

Unfaithful Music & Disappearing Ink

Savršen poklon za ljubitelje glazbe i ljubitelje Elvisa Costella, pričajući priču iza legendarne karijere Elvisa Costella i njegovih slavnih pjesama.

Knjiga pruža čitateljima majstorski katalog značajnog glazbenog života. Costello otkriva proces pisanja i snimanja legendarnih albuma poput My Aim Is True, This Year’s Model, Armed Forces, Almost Blue, Imperial Bedroom, i King of America.

Ispričao je detaljne priče, iskustva i emocije iza vrlo osobnih pjesama kao Alison,Accidents Will Happen,Watching the Detectives,Oliver’s Army,Welcome to the Working Week, Radio Radio, Shipbuilding, i Veronica,, od kojih je posljednja jedna od brojnih pjesama koje se povezuju sa životima prethodnih generacija njegove obitelji.

Mick: The Wild Life and Mad Genius of Jagger

Desetljećima je Mick ljubomorno čuvao mnoge šokantne tajne – do ove knjige. U suradnji s bestselling autorom New York Timesa, Christopherom Andersenom, kreirana je priča o velikom Mick Jaggeru.
Na temelju intervjua s prijateljima, članovima obitelji, glazbenim legendama i izdavačkim insajderima

Ovdje se nalaze pojedinosti o Jaggerovim seksualnim pustolovinama s više od četiri tisuće žena (uključujući Madonnu, Angelinu Jolie, Carly Simon, Lindu Ronstadt, Umu Thurman i nekadašnju prvu damu Francuske Carlu Bruni).

Waging Heavy Peace

Priča je ovo o legendarnom kantautoru Neil Youngu, koji je proveo na sceni više od četrdeset godina i iznjedrio neke od najdugovječnijih pjesama moderne ere. Sada po prvi put, Young razmišlja o svom životu – od svog kanadskog djetinjstva, do uloge u eksploziji šezdesetih godina s Buffalo Springfield i Crosby, Stills, Nash & Young, kroz svoju kasniju karijeru s Crazy Horseom i brojnim izazovima.  Waging Heavy Peace je beskompromisno i upečatljivo djelo kao i sam Neil Young.

Man On The Run

Man On The Run je pogled na najgorljivije desetljeće života rock ikone – Paula McCartneyja.  Temeljena je na intervjuima iz prve ruke s bivšim Beatlesom.

Kako su sedamdesete započele, Beatlesi su završili, ostavljajući Paula McCartneya da se suoči s novim desetljećem samo sa svojom suprugom Lindom. Skriven u svojoj kući u Škotskoj, potonuo je u duboku depresiju.

McCartney se doimao poput čovjeka koji je plutao, paraliziran izborima koji su stajali pred njim. Ali ono što se činilo tužnom završnicom slavne karijere bio je tek početak izvanrednog drugog čina.

Foto: Instagram

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori