Jeste li znali da u Botaničkom vrtu možete kupiti biljku?

botanicki 1

@looseleaf__

Botanički vrt u Zagrebu svake godine organizira prigodnu proljetnu ili jesensku prodaju viška biljnog materijala. Tijekom godine vrtlari uzgajaju i razmnožavaju biljke iz Zbirke vrta (stakleničke biljke, vrtne trajnice, grmovi i stabla) kako bi se održao kontinuitet u broju i raznolikosti svojta Zbirke. Višak uzgojenih biljaka prodaje se po vrlo povoljnim cijenama.

Sve biljke su uzgojene i razmnožene klasičnim, ‘starinskim’ metodama, a zbog manjka adekvatnog prostora za uzgoj, te biljke često ne izgledaju sjajno i bujno poput biljaka koje danas možete kupiti u cvjećarnama i vrtlarskim centrima. No izgled vara – baš te su biljke zdrave i otporne i neće vam uginuti za godinu-dvije (što je čest slučaj kod biljaka uvezenih iz brojnih europskih rasadnika: te su biljke uzgajane prisilnim i brzim metodama s namjerom što veće zarade svake godine).

botanicki 2

@looseleaf__

U stalnoj ponudi imaju i neke često tražene i popularne biljke, poput ginka. Takve klijance stare dvije godine prodaju se po cijenama puno nižim od onih u rasadnicima jer im je glavni cilj širenje ‘vrtne’ kulture i općenito botanička edukacija, a ne zarada. Naravno, mlađe biljke (kad se radi o stablima) lakše se sade, no imaju i manju novčanu vrijednost zbog svoje veličine.

Prilikom kupnje određene biljke, vrtlar će vas uputiti u pravilnu sadnju i uzgoj, a moći ćete ih kupiti u rujnu na adresi Trg Marka Marulića 9A u Zagrebu. Prodajni prostor nalazi se uz središnje staklenike, najbliže pomoćnom ulazu nasuprot istočnoj strani Marulićevog trga. Svakako, kada ste u vrtu, prošećite se, sjednite na neku od klupa i uživajte u floralnom bogatstvu u srcu Zagreba. Možda vas ovo potakne da ga i češće posjetite…

botanicki 3

@looseleaf__

botanicki 4

@plantsonpink

Foto: Instagram

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori